Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε την άμεση σύγκλιση της ΚΕΔΕ για τις κοινωνικές δομές

Την άμεση σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, προκειμένου να συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα κρίσιμα ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών, ζήτησε  με επιστολή της προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνηη Ελπίδα Παντελάκη, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Στην επιστολή σημειώνεται ότι η μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι αρνητικές, ενδεχομένως, εξελίξεις όσον αφορά στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ και ΣΕΣ 2014 - 2020) δημιουργούν νέα αρνητικά δεδομένα για  τη λειτουργία, ακόμη και την ύπαρξη ανάλογων δομών, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα ΚΔΑΠ Με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ - ΜΕΑ), Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) κ.ά.

Επισημαίνει μάλιστα πως πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα τα κρίσιμα ζητήματα των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων τα οποία λήγουν τον ερχόμενο Αύγουστο και πως δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών που τώρα εξελέγησαν, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Επίσης, υπογραμμίζει πως πρέπει να απαιτηθεί από την κυβέρνηση η εξασφάλιση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και από ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να διατηρηθούν οι προαναφερθείσες δομές και να αναπτυχθούν, ώστε να καλύπτουν δωρεάν τις διαρκώς αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες, να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων και να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Η ΚΕΔΕ όσο και οι δήμαρχοι των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου στα λόγια είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των δομών, στην πράξη όμως στηρίζουν τη δημιουργία των λεγόμενων «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων».

Ηδη πριν από ένα χρόνο οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έθεταν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ το θέμα της ενίσχυσης και διεύρυνσης των κοινωνικών δομών (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, κλπ.) με υπηρεσίες αποκλειστικά χρηματοδοτούμενες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που να καλύπτουν όλους δωρεάν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αξιοποιώντας και τα κονδύλια από την ΕΕ. Αντίθετα, η ΚΕΔΕ είχε συνταχθεί με την κυβερνητική άποψη, όπως είχε εκφραστεί εμμέσως πλην σαφώς από τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Ευ. Στυλιανίδη, πως δεν προβλέπεται κρατική χρηματοδότηση για τις παραπάνω δομές, οι οποίες κατά συνέπεια θα λειτουργούν όσο χρηματοδοτούνται ως προγράμματα από το ΕΣΠΑ.