Έντονες Αντιδράσεις από την ΕΛΜΕ Ευρυτανίας για την Υποβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας από τον ΕΟΠΥΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ: «Είχαμε κάποτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη…»

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη δημόσια παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των λαϊκών στρωμάτων είναι επικίνδυνη και εγκληματική. Μας εξοργίζουν όσα συμβαίνουν με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της σημερινής συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ν.Δ., ΛΑ.Ο.Σ., της Ε.Ε. και του μεγάλου κεφαλαίου.

Το μοντέλο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ με την συνένωση του ΟΠΑΔ, του ΙΚΑ ,του ΟΓΑ, και του ΟΑΕΕ, σε ένα ταμείο παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εξισώνει τις παροχές υγείας προς τα κάτω. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι ο νέος οργανισμός των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με 0,6 % επί του ΑΕΠ όταν μόνο το ΙΚΑ μέχρι τώρα επιδοτούνταν με 1,4 % επί του ΑΕΠ. Αποτέλεσμα θα είναι η υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και η σύνθλιψη μεμονωμένων ιατρείων προς όφελος συμφερόντων λίγων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας. Θα υπάρξει συνωστισμός ασφαλισμένων προς τα κέντρα υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, τόσο λόγω του μικρού αριθμού συμβεβλημένων γιατρών, όσο και του ορίου στον αριθμό των επισκέψεων. Αν, μάλιστα, κάποιος εργαζόμενος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από συμβεβλημένο γιατρό, θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσει άδεια, αφού οι επισκέψεις στο νοσοκομείο γίνονται μόνο πρωί!

Σε ότι αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη, το μόνο που βλέπει κανείς είναι εγκατάλειψη και ελλείψεις σε προσωπικό, εργαστήρια, αναλώσιμα. Νοσοκομεία υποβαθμίζονται σε Κέντρα Υγείας, ενώ υφιστάμενα Κέντρα Υγείας και Ιατρεία καταργούνται ή συγχωνεύονται διαδοχικά. Την ίδια στιγμή οι εισφορές μας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που καταβάλλουμε αδιάλειπτα, παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ενώ τα ήδη καταβεβλημένα έχουν κάνει φτερά σε «δομημένα ομόλογα» και υπέρογκες προμήθειες φαρμακευτικού υλικού, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. Αυτό, λοιπόν, το αίσχος ονομάζεται «πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

Αυτό το τεράστιο απόθεμα πλούτου, που με τη συνεισφορά όλων των εργαζομένων έχει δημιουργηθεί, δε θα το αφήσουμε στα χέρια των κερδοσκόπων. Αυτό το θαύμα αλληλεγγύης και πρόνοιας των υγιών μελών της κοινωνίας προς τους ασθενείς, πάσχοντες και νοσούντες δε θα επιτρέψουμε να μεταλλαχθεί σε μπίζνες των πολυεθνικών. Αυτές οι θυσίες των προγενέστερων, αλλά και των ζωντανών, προς τους ανήλικους και τους επερχόμενους δε θα εκμηδενιστούν εξ αιτίας του καπιταλισμού των κρίσεων του χρέους και της σπατάλης.

τους είναι να ενισχύσουν την κερδοφορία των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων στην Υγεία και το Φάρμακο, ως χώρο στρατηγικής σημασίας για την κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου. Σκοπός τους να ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση, η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλίων. Σκοπός τους η διοχέτευση των κρατικών εσόδων στην άμεση στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η επαγγελματική και επιστημονική θέση ενός μεγάλου μέρους των αυτοαπασχολούμενων γιατρών και φαρμακοποιών.

Η πρόνοια, η μέριμνα και η προσφορά των ταμείων υπέρ της δημόσιας υγείας είναι θεσμός που διακρίνει την ανθρώπινη κοινωνία από τη ζούγκλα των υπανθρώπων που λέγονται χρηματιστές, μεγαλοκεφαλαιούχοι, τραπεζίτες, και των πολιτικών στηριγμάτων τους.

Είναι ανάγκη να σχηματιστεί η μέγιστη δυνατή κοινωνική συμμαχία των δημοσίων υπαλλήλων, των εργατοϋπαλλήλων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των αγροτών, των γιατρών και των φαρμακοποιών με χαμηλά εισοδήματα. Τοπικά είναι ανάγκη εμείς οι εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, να συναντηθούμε με τους γιατρούς και όλους τους κινητοποιημένους εργαζόμενους και να ενωθούμε σε μία κοινή αντίσταση-αντίδραση σε αυτή τη νέα βαρβαρότητα.

Η υγεία δε θα γίνει εκβιασμός ανασφάλειας, φόβου και υποταγής των οικονομικά αδύναμων από τους κατόχους του πλούτου και της τεχνολογίας. Όλοι μαζί για ένα αληθινά δημόσιο, λαϊκό, απελευθερωτικό σύστημα δημόσιας υγείας.


Καρπενήσι 29 Ιανουαρίου 2012




Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας


Μαστροκώστας Κώστας Πανοπούλου Φωτεινή