Αναφορικά με το Θέμα της Κατάργησης Δόμησης Κατοικίας Εκτός Σχεδίου

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25ης Γενάρη με αφορμή αίτηση μελών του ΕΕ έγινε συζήτηση για το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» - «Περιοχές ελέγχου και περιορισμού χρήσεων γης». Πρόκειται για ένα ΠΔ που μεταξύ άλλων πρακτικά καταργεί τη δόμηση κατοικίας εκτός σχεδίου, και έχει ξεσηκώσει πολλές διαμαρτυρίες – όπως είχε γίνει και με το ΓΠΣ.
Στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε προσπάθεια, από μεριάς της Δημοτικής Αρχής ΔΗΣΥ-ΝΔ αλλά και της πλειονότητας των τοποθετήσεων, να περιοριστεί το θέμα, να συγκαλυφθεί η πολιτική του στόχευση και η ταξική του διάσταση. Το θέμα είναι ευρύτερο και δεν περιορίζεται μόνο στο άρθρο 14 του ΠΔ που περιέχει την παραπάνω πρόβλεψη.
Η ουσία του ΠΔ της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που στηρίζει και το κόμμα της Μπακογιάννη είναι ότι προωθεί την συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της γης, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Πρόκειται για μια κατεύθυνση που υπηρετεί όλο το νομικό πλαίσιο: από τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα μέχρι το νέο πλαίσιο έκδοσης οικοδομικών αδειών. Ο ίδιος ακριβώς υπηρετούνταν και από το ΓΠΣ στο θέμα της Μεσοχώρας για το οποίο τόση συζήτηση έγινε.
Η τάση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης χαρακτηρίζει την καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα και προϋπόθεση το ξερίζωμα της μικρής ιδιοκτησίας και την καταστροφή των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος.
Για αυτό το λόγο δεν πρόκειται περί «λάθους», ούτε και αποτελεί «αμέλεια» η σιωπή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ Καρανίκα.
Εκείνο που αξίζει να σχολιαστεί σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο ΠΔ είναι η απύθμενη υποκρισία της ρύθμισης που προωθεί στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και λοιπά: από τη μια ουσιαστικά απαγορεύει την δόμηση κατοικιών εκτός σχεδίου και από την άλλη επιτρέπει την ανάπτυξη από δραστηριότητες μεταποίησης μέχρι ξενοδοχειακές μονάδες!
Το ίδιο άρθρο προβλέπει τις λεγόμενες ζώνες εκτόνωσης αστικής επιβάρυνσης που ουσιαστικά επιτρέπει κάθε είδους δραστηριότητα πλην κατοικίας!
Με λίγα λόγια δημιουργεί συνθήκες υποτίμησης της τιμής της γης των μικροϊδιοκτητών ενώ διευκολύνει την επιχειρηματική δράση.
Και το Π/Δ αλλά και η σημερινή κατάσταση είναι αντιλαϊκές. Θα ήταν λάθος να μην δούμε ότι είναι προβληματική η σημερινή κατάσταση, που υπαγορεύεται από τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου, όπου αναπτύσσεται η κατοικία σε περιοχές χωρίς υποδομές, σχολεία, δίκτυα, μεταφορές κτλ. Το πρόβλημα αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει όσο η γη και η κατοικία αποτελούν εμπορεύματα. Θυμίζουμε ότι με το με βάση το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο υλοποιείται με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ – ΔΗΣΥ, τρέχουν μέτρα ιδιωτικοποίησης - εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, που αφορούν και τη δημόσια γη.
Μόνο ο κεντρικός σχεδιασμός μέσα από ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών μπορεί να λύσει αποτελεσματικά το θέμα της κατοικίας για όλους με όρους σεβασμού του περιβάλλοντος.
Σήμερα είναι αδήριτη ανάγκη να θωρακιστεί η δημόσια περιουσία και να σταματήσει η παράδοση της γης στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Να μετατραπούν σε δημόσια λαϊκή περιουσία οι ιδιωτικές εκτάσεις στα βουνά και στα δάση, στις ακτές και στους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους που ανήκουν σε εταιρείες, οικοδομικούς συνεταιρισμούς, στην Εκκλησία, σε κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
Είμαστε κατά του Προεδρικού Διατάγματος συνολικά αλλά και της λογικής να συμμετέχει ο δήμος στην παρωδία της «διαβούλευσης».
Με το παραπάνω σκεπτικό ψηφίσαμε «παρών» στην εισήγηση που ουσιαστικά έμενε στο κείμενο των μελών του ΤΕΕ το οποίο δεν θεωρούμε επαρκές γιατί περιορίζει το πρόβλημα και αποκρύπτει την ουσία του. Προτείναμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση συνολικής απόρριψης του ΠΔ και των στόχων που προωθεί.