Υποτυπώδεις κοινωνικές υπηρεσίες με φτηνό εργατικό δυναμικό
Οι όποιες κοινωνικές δομές των δήμων υπάρχουν, ξηλώνονται αφού δεν υπάρχουν χρήματα και προσωπικό για να τις λειτουργήσουν, με κατεύθυνση να αντιμετωπίζονται μόνο ακραίες καταστάσεις, τόνισε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
Πολύτιμος σύμμαχος της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου αναδεικνύεται η Τοπική Διοίκηση, καθώς σε συνάντηση που είχε χτες η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τον πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο, συμφωνήθηκε η ανάληψη από τους δήμους του ρόλου της διασφάλισης της λεγόμενης «κοινωνικής συνοχής», με την υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων που θα αντιμετωπίζουν φαινόμενα εξαθλίωσης. Δηλαδή, βάζουν πλάτη στο να χτυπηθούν η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα για να βγουν αλώβητοι οι καπιταλιστές από την κρίση.
Στην κατεύθυνση αυτή, το όποιο κοινωνικό έργο παρέχεται από τους δήμους έχει ημερομηνία λήξης, καθώς η επιβίωσή του εξαρτάται από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στις δύο αυτές «πηγές» παρέπεμψε τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ ο πρωθυπουργός για να βρουν χρήματα, συνιστώντας ταυτόχρονα περιστολή των δαπανών τους. Ακόμα, ο Λ. Παπαδήμος προέτρεψε σε αξιοποίηση του προγράμματος ΑΚΣΙΑ (Αυτοδιοίκηση - Κοινωνική Συνοχή - Ισόρροπη Ανάπτυξη) που προβλέπει την απασχόληση προσωπικού για 135 μέρες! Ζήτησε δε από την ΚΕΔΕ να καταθέσει τις προτάσεις της για τη δημιουργία ενός ευέλικτου μηχανισμού με σκοπό την απορρόφηση αδιάθετων ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Ενημερώνοντας το ΔΣ της ΚΕΔΕ, που ακολούθησε της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του οργάνου, Κ. Ασκούνης, έκανε λόγο για «θετική» συνάντηση και για σχέση «εμπιστοσύνης», καταγράφοντας εκ νέου τη σύμπλευση των δύο πλευρών σε μια πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση όλο και περισσότερα τμήματα του πληθυσμού.
Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά των δήμων, ο Λ. Παπαδήμος δεσμεύτηκε ότι θα τους αποδοθούν τα 450 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται από το νόμο και δεν είχαν περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Οταν για το 2012 οι δήμοι προϋπολογίζεται να λάβουν 1,682 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2011. Οταν τα 450 εκατομμύρια ευρώ δε φτάνουν καν για να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα και τις δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού των δήμων, όπως σημείωσε εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Αναφερόμενη, στην παρέμβασή της, στις κοινωνικές δομές που έχουν αναπτύξει οι δήμοι, υπογράμμισε ότι ήδη «ξηλώνονται» καθώς δεν υπάρχουν χρήματα και προσωπικό να τις λειτουργήσουν, με κατεύθυνση να αντιμετωπίζουν μόνο ακραίες καταστάσεις. Και τόνισε ότι οι δομές που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, είναι στον «αέρα», καθώς έχουν ημερομηνία λήξης. Σχολιάζοντας τη θέση της ΚΕΔΕ - όπως καταγράφεται στο υπόμνημα που κατέθεσε χτες στον πρωθυπουργό - να ακολουθηθούν τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Δανίας, όπου οι δήμοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της απασχόλησης, η Ελπίδα Παντελάκη ενημέρωσε ότι στη μεν Ισπανία 1 στους 4 είναι άνεργος, στη δε Δανία η μερική απασχόληση ξεπερνά το 30%.
«Ουσιαστικά η ΚΕΔΕ ζητά να συμμαχήσει με την κυβέρνηση για φτηνό εργατικό δυναμικό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που πρέπει να παλέψει και η ΚΕΔΕ, όπως η χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους και αυτοαπασχολούμενους που αναγκάστηκαν να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, η παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η επιδότηση ενοικίου, η μείωση των τιμολογίων ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερών τηλεφώνων. Η Ελπίδα Παντελάκη συμπλήρωσε πως την ώρα που συζητείται πώς θα μειωθούν και τα τελευταία δικαιώματα που έχουν απομείνει στους εργαζόμενους, σε συνθήκες που η λαϊκή οικογένεια υποφέρει, γίνεται προσπάθεια για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Και κατέληξε πως μόνο με την οργανωμένη πάλη οι εργαζόμενοι μπορούν να βελτιώσουν και στην πορεία να αλλάξουν τη ζωή τους.
Για το «Βοήθεια στο Σπίτι»
Από τα λειψά ταμεία των δήμων, δηλαδή τα λεφτά των εργαζομένων, θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Την ώρα που η ηγεσία της ΚΕΔΕ παζαρεύει αν οι δήμοι θα λάβουν 450 εκατομμύρια που υπολείπονται από τα προβλεπόμενα στον κρατικό προϋπολογισμό - χρήματα που δε φτάνουν καν για να λειτουργήσουν - η κυβέρνηση τους «φορτώνει» και τη λειτουργία του εν λόγω προγράμματος.
Σύμφωνα με τη σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί ανάμεσα στην ΚΕΔΕ, το υπουργείο Εσωτερικών και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), το «Βοήθεια στο Σπίτι» θα χρηματοδοτηθεί, το πρώτο εξάμηνο του 2012, με 35 εκατομμύρια ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (πόροι των δήμων) και με άλλα 35 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης, το δεύτερο εξάμηνο.