Η δεινή οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας είναι δεδομένη. Μεγάλες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημάρχων και των συλλογικών τους οργάνων, που συνηγορούσαν, πολύ πριν το μνημόνιο, υπέρ μιας πολιτικής που θα επέτρεπε στους δήμους να έχουν έσοδα από φορολογία, από αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας, από συνεργασία με ιδιώτες. Μιας πολιτικής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Ετσι, σήμερα, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) διαπιστώνει ότι οι δήμοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν καν στα λειτουργικά τους έσοδα και στη μισθοδοσία προσωπικού. Ηδη, οι περικοπές στα έσοδά τους για λειτουργικές δαπάνες αγγίζουν το 50,26% και για επενδύσεις το 55,16%. Νέα στοιχεία, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) του υπουργείου Οικονομικών, δείχνουν περαιτέρω μείωση στα έσοδα των δήμων για τη διετία 2013-2014.
Πώς απαντά σε αυτά η ΚΕΔΕ; Εξακολουθεί να στηρίζει την πολιτική που οδηγεί τις λαϊκές οικογένειες στην εξαθλίωση, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει περικοπές και σε άλλους φορείς του δημοσίου γιατί οι δήμοι δεν αντέχουν. Χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη μελέτη του ΚΕΠΕ, ρωτά το υπουργείο Οικονομικών, αν αυτή «έχει λάβει υπόψη της ότι η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα, εάν εφαρμόζονταν στην κεντρική κυβέρνηση και στους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης μειώσεις ανάλογες με αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Επιβεβαιώνεται έτσι η θέση των εκλεγμένων συμβούλων του ΚΚΕ, όπως διατυπώθηκε και πρόσφατα από την εκπρόσωπο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ελ. Παντελάκη, ότι «το ΔΣ της ΚΕΔΕ διυλίζει το κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο! Απ' τη μια παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και από την άλλη θεωρούν ως κάτι δεδομένο την πολιτική που είναι συνειδητή στρατηγική πολιτική επιλογή». Σ' αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να εκτονωθεί η λαϊκή αγανάκτηση, η ΚΕΔΕ ανακοίνωσε «κινητοποιήσεις», μετά τη Γενική της Συνέλευση, στις 24 Απρίλη.
Ριζοσπάστης 19/4/2012