ΚΕΔΕ: Απαντά στο Οικονομικό Αδιέξοδο με Τουφεκιές στον Αέρα

Προσπάθεια να εκτονωθεί η αγανάκτηση του κόσμου απέναντι και στους εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία στήριζαν και στηρίζουν την πολιτική που έχει οδηγήσει τα λαϊκά στρώματα στην ανέχεια και στην εξαθλίωση, αποτελεί η χτεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας να προχωρήσουν σε έκτακτο συνέδριο μετά το Πάσχα και ακολούθως να πραγματοποιήσουν πορεία στα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών για το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα των δήμων.

«Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αυτή τη στιγμή διυλίζει το κώνωπα και καταπίνει την κάμηλο! Απ' τη μια παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και από την άλλη θεωρούν ως κάτι δεδομένο την πολιτική που είναι συνειδητή στρατηγική πολιτική επιλογή», σχολίασε η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ελπ. Παντελάκη.

Κάτι που επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά η χτεσινή συζήτηση, αφού τα μέλη του ΔΣ, συνηγορώντας στην ασκούμενη πολιτική και στην ανάγκη περικοπών ελέω κρίσης, αποφάσισαν, επίσης, να αναζητήσουν τους προϊσταμένους της τρόικας και να τους ενημερώσουν για τη δεινή οικονομική κατάσταση των δήμων... Ανάλογη ενημέρωση αποφάσισαν να κάνουν και στους πολιτικούς αρχηγούς, ζητώντας τους να πάρουν θέση προεκλογικά.

Την ίδια ώρα το πρόβλημα είναι εκρηκτικό. Πολλοί δήμοι δεν μπορούν να πληρώσουν το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους. Τα χρήματα του Μάρτη δεν έχουν ακόμη καταβληθεί στους δήμους και αναμένεται να είναι μειωμένα στα 90 - 100 εκατομμύρια ευρώ, από 168 που έπρεπε να είναι με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Αμφίβολο είναι αν από το Μάη οι δήμοι θα μπορούν να πληρώνουν μισθούς και προνοιακά επιδόματα.

Στόχος είναι η απαλλαγή του κράτους από υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται στους εργαζόμενους αποκλειστικά από το κράτος και δωρεάν, με συνέπεια την ιδιωτικοποίησή τους και την επιβολή βαριάς φορολογίας, σχολίασε η Ελπ. Παντελάκη. Συμπλήρωσε ότι υπάρχει συμφωνία στη γενική πολιτική που καθορίζει την κατάσταση και στην Τοπική Διοίκηση και ότι όσο δεν αντιμετωπίζεται η αιτία τα προβλήματα θα παραμένουν. Αυτό που χρειάζεται - κατέληξε - είναι η ανατροπή αυτής της εξουσίας και κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.