ΠΑΜΕ - ΟΤΑ: «Οχι» στην Ιδιωτικοποίηση Διαχείρισης των Απορριμμάτων

Στην παράδοση της καθαριότητας στους επιχειρηματίες και στη στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ που προσπαθεί να συγκαλύψει ότι στηρίζει αυτή την πολιτική, αναφέρεται ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας ΟΤΑ του ΠΑΜΕ. Αφορμή για την ανακοίνωση οι μέχρι και χθες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ ενάντια σε τροπολογία της κυβέρνησης, η οποία προωθεί την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.

«Η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου - σημειώνει η Γραμματεία - νομοθετεί σύμφωνα με τις επιταγές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που θέλουν εδώ και τώρα να αρπάξουν την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που ορέγονται τα χρήματα που πληρώνει ο λαός σε ανταποδοτικά τέλη και τις επιδοτήσεις για τη δήθεν πράσινη ανάπτυξη. Στηρίγματά της είναι και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, οι γαλαζοπράσινοι - και όχι μόνο - δήμαρχοι και περιφερειάρχες».

Πιο κάτω επισημαίνουν ότι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στην ΠΟΕ ΟΤΑ «μιλάνε μόνο για "αμαρτωλές τροπολογίες"» για να συσκοτίσουν το γεγονός «πως η κερδοφορία του κεφαλαίου προωθείται με κάθε τρόπο σε όλους τους τομείς και της Τοπικής Διοίκησης. Βγάζουν κραυγές συγκάλυψης του προβλήματος, γιατί στηρίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, την ανταποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητα».

Στη συνέχεια η Γραμματεία προβάλλει το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ για:

  • Τη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Κρατικό Φορέα, με βάθρο το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων, με κεντρικούς δημόσιους πόρους, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

  • Την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας.

  • Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δράση στους ΟΤΑ. Να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη.

  • Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.