ΛΣ Στερεάς: Στον Αέρα η Κωνωποκτονία στη Φθιώτιδα

Ορατός ο κίνδυνος για την αποτελεσματικότητα της φετινής κωνωποκτωνίας στην Φθιώτιδα, αφού το ελεγκτικό συνέδριο απέρριψε τον σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξε η ΦΘΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε εξ αιτίας της έλλειψης προσυμβατικού ελέγχου που είναι επιβεβλημένος για διαγωνισμούς άνω των 100.000 ευρώ.
Στην προέκταση αυτής της διαδικασίας, νέα εμπλοκή παρουσιάστηκε σήμερα με την αναβολή της συζήτησης σχετικής προσφυγής που συζητούσε η Επιτροπή του άρθρου 18 ελέγχοντας την νομιμότητα των αποφάσεων και των χειρισμών της Περιφέρειας, για το τέλος του μήνα.
Κατά την γνώμη μας, αυτή η καθυστέρηση θα επιδράσει σημαντικά στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος κωνωποκτωνίας με ότι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους της Φθιώτιδας.
Σε αυτή την βάση, σημειώνουμε την πρακτική της Περιφέρειας που ήταν απαράδεκτη γιατί διέσπασε το έργο της κωνωποκτωνίας και το ανέθεσε για υλοποίηση σε Α.Ε. Γιατί άφησε περιθώρια ένα τέτοιας κοινωνικής σημασίας έργο να γίνεται αντικείμενο επιχειρηματικού ανταγωνισμού με την προσδοκία του κέρδους.
Επίκαιρες και βάσιμες προβάλλουν οι θέσεις της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για το συγκεκριμένο ζήτημα, που διατυπώνονται χρόνια τώρα.
Υπογραμμίζουμε την άποψη μας για την σοβαρότητα του ζητήματος και θέτουμε το ζήτημα της ενιαίας πανελλαδικής αντιμετώπισης του φαινομένου, με κεντρική παρακολούθηση και σχεδιασμό.
Υπογραμμίζουμε την ανάγκη δημόσιου ερευνητικού ινστιτούτου με αποκεντρωμένους σταθμούς παρατήρησης σε κάθε περιοχή υψηλής συγκέντρωσης κωνώπων.
Την ανάγκη ύπαρξης ειδικής δημόσιας υπηρεσίας καταπολέμησης τους.
Σημειώνουμε την ανάγκη ολοκληρωμένης χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου από τον κρατικό προϋπολογισμό και φυσικά την αποτροπή ανάμιξης επιχειρηματικών κύκλων ή ανωνύμων εταιριών όπως οι αναπτυξιακές της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης.
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)
ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ