Προβλήματα από τις βροχοπτώσεις στη Στερεά - Στο πλευρό των κατοίκων το ΚΚΕ

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓτης ΚΕ του ΚΚΕ, περιφερειακό σύμβουλο και βουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Νίκο Χαλιώτη, γραμματέα της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, επισκέφτηκαν τις πληγείσες από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις περιοχές. Διαπίστωσαν από κοντά το μέγεθος των προβλημάτων, αλλά και την αναγκαιότητα άμεσων μέτρων αποκατάστασης και προστασίας των κατοίκων των Νομών Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.
Ο συνδυασμός της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων σε όλη τη διαδρομή του Σπερχειού, της έλλειψης έργων ορεινής υδρονομίας, της μη αποκατάστασης φθοράς παλαιότερων αντιπλημμυρικών, των παρεμβάσεων και των επιχωματώσεων για την κατασκευή του Ε-65 και της νέας σιδηροδρομικής γραμμής που έκαναν οι κατασκευαστικές εταιρείες, με τους νοτιάδες και τις βροχοπτώσεις αποτελούν βασικές αιτίες των προβλημάτων στην περιοχή του Σπερχειού.
Οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της ΕΕ είναι μεγάλες, η ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος γίνεται συνεχώς και πιο επικίνδυνη.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών έφεραν στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά το σύνολο των ελλείψεων που υπάρχουν στις υποδομές για την προστασία του λαού από φυσικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.
Διακόπηκε η κυκλοφορία των τρένων, χτυπήθηκε σοβαρά το επαρχιακό οδικό δίκτυο, κόπηκαν ή κινδύνευσαν να παρασυρθούν γέφυρες, αποκλείστηκαν πεδινά και ορεινά χωριά, διακόπηκε το ηλεκτρικό, εκκενώθηκαν σπίτια και χωριά για προληπτικούς λόγους. Τεράστιες ποσότητες υδάτων σκέπασαν τον κάμπο της Λαμίας, προκαλώντας ζημιές στις καλλιέργειες και τις αγροτικές εγκαταστάσεις. Το πλήγμα για τους αγρότες είναι πολύ σοβαρό, επειδή, ήδη, με μεγάλες δυσκολίες είχαν ξεκινήσει την καλλιεργητική περίοδο. Οι πλημμύρες του Σπερχειού, σύνηθες πλέον φαινόμενο, δείχνει ότι τα αναγκαία έργα υποδομής που έπρεπε να έχουν προηγηθεί στην καλύτερη περίπτωση είναι αποσπασματικά, ελλιπέστατα και αναποτελεσματικά.
Η κατάσταση γίνεται άκρως ανησυχητική στην περιοχή της Ευρυτανίας και στο χωριό Κρίκελλο, όπου οι κατολισθήσεις έχουν ως αποτέλεσμα την εκκένωση του χωριού αφού κινδυνεύουν οι κάτοικοι και τα σπίτια τους. Όπως επίσης και στην περιοχή της Δυτικής Ευρυτανίας.
Είναι ζητήματα για τα οποία τόσο το ΚΚΕ όσο και η «Λαϊκή Συσπείρωση», σε όλα τα επίπεδα της Τοπικής Διοίκησης, έχουν αναδείξει με επιτακτικό τρόπο την αναγκαιότητα λήψης μέτρων που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική προστασία και άλλα έργα υποδομής που θα στοχεύουν στην προστασία του λαού από όλα τα φυσικά φαινόμενα.
Η απάντηση από τα αρμόδια κρατικά και τοπικά όργανα ήταν στην καλύτερη περίπτωση κάποια επιμέρους έργα που σε καμία περίπτωση, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, δεν καλύπτουν τις ανάγκες προστασίας του λαού της περιοχής.
Το ΚΚΕ βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής και καλεί το λαό να απαιτήσει αποφασιστικά:
  • Χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση άμεσα να ληφθούν μέτρα προστασίας των κατοίκων των χωριών της Ευρυτανίας, ιδιαίτερα του Κρικέλλου, με έργα που θα διευκολύνουν την επάνοδο στα σπίτια τους χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.
  • Να γίνει γρήγορη αποκατάσταση του οδικού δικτύου και αντικατάσταση της γέφυρας στο Περιβόλι Φθιώτιδας.
  • Να ελεγχθούν για τη στατικότητά τους οι υπόλοιπες γέφυρες του Σπερχειού.
  • Η διευθέτηση του ρου του Σπερχειού σε όλα τα σημεία του, ιδιαίτερα του κάμπου της Λαμίας όπου οι πλημμύρες προκύπτουν ακόμη και από ήπια καιρικά φαινόμενα, με ολοκληρωμένο σχέδιο και με κρατική χρηματοδότηση.
  • Να γίνει άμεσα εκτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να αποζημιωθούν άμεσα οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες, υποδομές, καλλιέργειες, ζώα κλπ.