Δήλωση του Γ. Μαρίνου για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την προστασία των ανέργων

Δήλωση του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας με τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την προστασία των ανέργων

Με αφορμή τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας από εργατικά σωματεία που διεκδικούν μέτρα προστασίας των ανέργων τονίζουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη σε αυτή την κατέυθυνση. 

Η ανάγκη αυτή παίρνει επείγοντα χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας, γενικότερα στη Στερεά Ελλάδα, όπου το πρόβλημα της ανεργίας είναι ιδιαίτερα οξυμένο χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους που τους έχει πετάξει έξω από την παραγωγική διαδικασία ο δρόμος ανάπτυξης που υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Τονίζουμε τις εγκληματικές ευθύνες για αυτή την κατάσταση της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για τη διαιώνιση και όξυνση του προβλήματος, για το γεγονός ότι μόνο 1 στους 6 ανέργους επιδοτούνται αυτή τη στιγμή. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της ΕΕ, που μετρά στις χώρες που την απαρτίζουν 26.000.000 ανέργους, και των κομμάτων που υπηρετούν την πολιτική της.

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι έχουν κάθε συμφέρον να απορρίψουν την αυτή την πολιτική, που αξιοποιεί την ανεργία που το καπιταλιστικό σύστημα γεννά για να διαλύσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η λύση δε βρίκεται στα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, στη μισή δουλειά, στη μισή ζωή που τους επιφυλάσσει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, στο εμπόριο ελπίδας που επιδίδονται οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου. 

Η ελπίδα βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στη συμμετοχή στην πάλη για την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά θα είναι εξασφαλισμένο.

Σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί κρίσιμης σημασίας ζήτημα να δυναμώσει ο αγώνας για: 

Εκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ. 
Επίδομα ανεργίας για όλη την περίοδο της ανεργίας. 
Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ. 
Σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. 
Οσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας. 
Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας. 
Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ, με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες. 
Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος. Κατάργηση των χαρατσιών, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατάργηση των δημοτικών τελών στους ανέργους και μείωσή τους στους υπόλοιπους εργαζομένους. 
Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς. 
Να χορηγηθεί 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.

       6/3/2014 Γ. Μαρίνος