Δήλωση του Γ. Μαρίνου για τα χαράτσια στην υγεία

4/03/2014

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί ενάντια σε κάθε μορφής χαρατσιών που φορτώνουν νέα βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών. Έχει δώσει όλες του τις δυνάμεις πανελλαδικά και στη Στερεά Ελλάδα στην ανάπτυξη αγώνων ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης που μετατρέπουν την υγεία του λαού μας σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Αποτελεί πρόκληση η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Υγείας για τη γενικευμένη επιβολή του χαρατσιού των 5 ευρώ στις επισκέψεις των ασθενών στο ΠΕΔΥ, καθώς και της παράδοσης των ανασφάλιστων ασθενών στο κυνήγι της εφορίας επειδή νοσηλεύονται στα κρατικά νοσοκομεία και δεν έχουν να πληρώσουν.

Τα 5 ευρώ στις ιατρικές επισκέψεις, το 1 ευρώ στις συνταγές φαρμάκων, οι επιπλέον πληρωμές για φάρμακα, εξετάσεις, υγειονομικό υλικό, που δεν αποζημιώνονται όπως πριν ή και καθόλου από τα ασφαλιστικά ταμεία, η πρόσθετη φορολογία στα προϊόντα καπνού στο όνομα της υγείας, είναι μέρος των μέτρων προκειμένου να μειωθούν περαιτέρω οι κρατικές - ασφαλιστικές δαπάνες στην Υγεία. Αποσκοπούν να περισσέψει κρατικό χρήμα για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με παντός είδους κίνητρα, οδηγούν στην αύξηση της ανταποδοτικότητας και στις απ’ ευθείας πληρωμές από τους ασθενείς στις κρατικές υπηρεσίες Υγείας. 

Η προωθούμενη νέα μείωση των εργοδοτικών  ασφαλιστικών εισφορών προμηνύει επιπλέον περικοπές και νέα πρόσθετα βάρη στις λαϊκές οικογένειες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

Επιβεβαιώνεται με τον πιο κυνικό τρόπο ότι η πολιτική που υπηρετεί την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας περνάει σαν οδοστρωτήρας πάνω από τα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.

Τα μέτρα της Κυβέρνησης υπηρετούν τη στρατηγική της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων για τη διαμόρφωση ακόμα πιο φτηνών εργαζομένων προκειμένου να υπηρετηθεί η ανταγωνιστικότητα και η μέγιστη κερδοφορία τους, να επιτευχθεί δηλαδή η υγιής επιχειρηματική δράση.

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι έχουν πληρώσει για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη με τη βαριά φορολογία. Με τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, τις δικές τους και των εργοδοτών γιατί και αυτές είναι δικά τους λεφτά. Επομένως όλοι χωρίς εξαιρέσεις και περικοπές δικαιούνται να έχουν
πλήρη και απολύτως δωρεάν κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τα λαϊκά στρώματα να δώσουν ηχηρό χαστούκι στην πολιτική και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που παίζουν με την υγεία του λαού για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Με την ανάπτυξη μιας πανίσχυρης λαϊκής συμμαχίας που θα διεκδικήσει και θα πετύχει την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία και την ανάπτυξη του λαϊκού συστήματος Υγείας με δωρεάν παροχή όλων των σύγχρονων υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας, με πλήρη αξιοποίηση όλου του εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού και όλων των σύγχρονων τεχνικών μέσων.