Για τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 12/3/2014 για τα Αιολικά

Κατά την εκτίμηση της Λαϊκής Συσπείρωσης η έκβαση της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 12 Μάρτη  για τα αιολικά συνιστά παραχάραξη της εκφρασμένης θέλησης των Ευρυτάνων. 

Οι ελιγμοί και οι όποιες αποφάσεις για ενέργειες δε μπορούν να καμουφλάρουν την ασάφεια του πλαισίου, να συγκαλύψουν την  αναδίπλωση, την σαφή υπαναχώρηση από το «όχι σε όλα». Με χίλιες δυο προφάσεις, από το τι θα γράφει το πανό μέχρι το να ... περιμένουμε σωτηρία σε μια αναθεώρηση του χωροταξικού για τις ΑΠΕ, σύσσωμες οι άλλες δυνάμεις  – τόσο  η Δημοτική Αρχή της ΝΔ όσο και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ και η άσφαιρη αντιπολίτευση των «ανεξάρτητων-οικολόγων κτλ» -  πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων το λαϊκό πρόσταγμα για αποφασιστικό ΟΧΙ –χωρίς ναι μεν αλλά – στην επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων στα βουνά και τα ποτάμια μας. 

Πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις θα επιβεβαιώσουν σύντομα την παραπάνω εκτίμηση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση απέδειξε για άλλη μια φορά με συγκεκριμένα στοιχεία ότι πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό πρόβλημα, σχετίζεται με την εκχώρηση δημόσιας λαϊκής περιουσίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Πρόβλημα που έχει ως μήτρα την στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση της ενέργειας και την κερδοφορία του κεφαλαίου την οποία υλοποιούν κυβέρνηση και τοπικές-περιφερειακές διοικήσεις παρέχοντας άφθονο κρατικό παραδάκι.

Δε λέμε όλοι τα ίδια. Για παράδειγμα η Λαϊκή Συσπείρωση δε συμφωνεί ότι το πρόβλημα της επέλασης των ενεργειακών επιχειρηματικών ομίλων μπορεί να αντιμετωπιστεί παζαρεύοντας με τα μονοπώλια «όρους και προϋποθέσεις» όπως μας είπε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα αιολικά σε Καστρί-Κοκκάλια. Ή ότι μπορεί να αντιπαλέψει κανείς αποτελεσματικά τα σχέδια αυτά χωρίς να βάζει στο στόχαστρο την  απελευθέρωση της ενέργειας, ότι μπορεί να είναι και με την επιχειρηματικότητα και με τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, και με το περιβάλλον όπως αφήνει να εννοηθεί η δημοτική αρχή της ΝΔ. Ότι μπορούμε να αποτρέψουμε την καταστροφή... χωροθετώντας εμείς το πια βουνά θα καταβροχθίσουν οι αδηφάγες ορέξεις του κεφαλαίου όπως ισχυρίζονται άλλοι. Για τη Λαϊκή Συσπείρωση δεν υπάρχει δεύτερη απάντηση: αναμέτρηση με τα επιχειρηματικά σχέδια και συμφέροντα. Όχι σε όλα, χωρίς μισόλογα και περικοκλάδες.

Λέμε καθαρά και σταράτα: ο αγώνας θα είναι αποτελεσματικός  άμα στρέφεται ενάντια στην ΕΕ, όταν αμφισβητεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που σαρώνει τα πάντα για το κέρδος και αδυνατίζει την εξουσία και τις δυνάμεις που τον υπηρετούν. Όταν συγκλίνει στη διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, που καταργεί τα μονοπώλια, καθιστά τον κοινωνικό και φυσικό πλούτο λαϊκή περιουσία, επιτρέπει τον κεντρικό σχεδιασμό.

Τι πιο τρανή απόδειξη για τον καθοριστικό ρόλο της ΕΕ από τις ρητές αναφορές για τις ΑΠΕ στην 6η έκθεση της Task Force: «Όσον αφορά την ενέργεια, οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο να εξασφαλιστεί ότι είναι  εφικτή η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με οικονομικά βιώσιμο τρόπο και στην  ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στοιχεία που αμφότερα ορίζονται ως δεσμεύσεις  στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Η τεχνική βοήθεια για τη μεταρρύθμιση του  τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άρχισε να εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια του  τελευταίου τριμήνου του 2013 με την πρόσληψη ελλήνων και γερμανών εμπειρογνωμόνων σε θέματα ενέργειας. Στόχος αυτής της τεχνικής βοήθειας είναι να βελτιωθεί το γενικό  πλαίσιο για τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα...τομείς προτεραιότητας,.... η  τεχνολογία της ανανεώσιμης ενέργειας και το κόστος των έργων, οι μηχανισμοί στήριξης, οι επιλογές χρηματοδότησης, οι διαδικασίες αδειοδότησης, η ενσωμάτωση στο δίκτυο ηλεκτρισμού...»

Στις δε «βασικές αναμενόμενες εξελίξεις» αναφέρεται απερίφραστα ότι «Τρεις εμπειρογνώμονες σε θέματα ενέργειας θα βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές στην προσπάθειά  τους να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό και βιώσιμο πλαίσιο για την ανάπτυξη μεγάλης  κλίμακας εγκαταστάσεων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διασφαλίζοντας μεταξύ άλλων διαρκή  χρηματοδότηση»

Να γιατί  όσοι έχουν κορώνα στο κεφάλι τους την ΕΕ και πίνουν νερό στο όνομα της επιχειρηματικότητας, είτε «μνημονιακοί» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Δημοτική Αρχή, Περιφέρεια) είτε «αντιμνημονιακοί» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ κα), συσκοτίζουν επιμελώς το ποιος και γιατί «φυτεύει» ανεμοτέρατα στα βουνά μας. Να γιατί μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρθηκε στο τεράστιο θέμα της ιδιωτικοποίησης και του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση  ανέδειξε τις σοβαρές ευθύνες που έχει και η Δημοτική Αρχή της ΝΔ:  έχει λερωμένη τη φωλιά της με τη στήριξή της στην πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας, τη θέση της για τη διαχείριση των υδάτων, την συνειδητή αδράνειά της για τα αιολικά. Επιμένει να μην ενημερώνει, να μη φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο σημαντικό αριθμό φακέλων για αιολικά που έχουν φτάσει στο Δήμο. Κάνει πως δε βλέπει ότι οι ανεμογεννήτριες ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στους χάρτες της ΡΑΕ. Κάνει πως δεν έχει ακούσει τους σχεδιασμούς για τα αιολικά στην Καλιακούδα (των 2 MW –για να ικανοποιηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ που σε πρόσφατη ερώτηση στη βουλή βρήκε να κάνει θέμα την...μικρή ισχύ των ανεμογεννητριών στα Κοκκάλια..), κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται πως ήδη παίρνει σειρά  η περιοχή μεταξύ Φουρνάς και Κτημενίων.

Μάταια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επιχείρησε με απαράδεκτες παρεμβάσεις, συνεχείς διακοπές μέχρι και με απόπειρα για αφαίρεση του λόγου (!) να φιμώσει το δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ. Τα ερωτήματα τέθηκαν και είναι συντριπτικά: Γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καταγραμμένη συγκεκριμένη τοποθέτηση Δήμου συνολικά για τα αιολικά; Γιατί δεν προσβάλλονται ούτε περιπτώσεις που παραβιάζουν τον κανονισμό της ΡΑΕ από το στάδιο της αίτησης;

Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει επιτέλους συγκεκριμένη, κρυστάλλινη θέση στο ζήτημα σε αρμονία με το λαϊκό αίσθημα. Μια τέτοια τοποθέτηση θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη της λαϊκής πάλης ενάντια στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο:

  1. Να απαιτήσει να ανακληθούν τώρα οι άδειες και οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί για την κατασκευή των αιολικών στις θέσεις  «Καστρί Κοκκάλια», «Καράβι-Αλογοβούνι» και «Τύμπανο-Τρυπήρι». Να πάρει καθαρή θέση ότι δε θα επιτρέψει καμία ανεμογεννήτρια στα βουνά της Ευρυτανίας.
  2. Η Δημοτική Αρχή να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση και απόρριψη όλους τους φακέλους αιολικών που έχουν υποβληθεί.
  3. Να προσβληθούν όλες οι αιτήσεις αιολικών που εμφανίζονται στο χάρτη της ΡΑΕ, αξιοποιώντας και τις παραβιάσεις της διαδικασίας.
  4. Να καταγγελθούν οι ευθύνες των κυβερνήσεων καθώς και κάθε περιφερειακής, τοπικής ή άλλης αρχής που παραδίδουν τα βουνά και τα δάση μας βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
  5. Να καταδικάσει την ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς και να καλέσει τους εργαζόμενους, τους κατοίκους της περιοχής να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας που προωθεί η ΕΕ. 
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις, καταψηφίστηκε από όλους τους άλλους δημοτικούς συμβούλους. Οι Καρπενησιώτες, όλοι οι Ευρυτάνες πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. 

Καρπενήσι, 16 Μαρτίου 2014