Για τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκτιμά σαν ιδιαίτερης σημασίας τις σοβαρές ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού, που υπάρχουν στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής μας.

Θεωρεί πως οι πρώτες εκδηλώσεις ελλείψεων προσωπικού στο Νοσοκομείο της Λαμίας, στην παιδιατρική και τον αξονικό τομογράφο, δεν αντιμετωπίσθηκαν πλήρως και οριστικά. Απλά με μετακινήσεις γιατρών επιχειρήθηκε να αμβλυνθεί – προσωρινά - το πρόβλημα, που σίγουρα θα επανέλθει οξύτερο και αυτή την φορά θα αφορά και άλλα τμήματα. Θα αφορά και τα άλλα νοσοκομεία αλλά και τα Κέντρα Υγείας που αργοπεθαίνουν.

Περιμένουμε και σίγουρα θα υπάρξουν γρήγορα εκδηλώσεις των ελλείψεων σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής. Σε παθολογικές και καρδιολογικές κλινικές, σε ορθοπεδικά, ουρολογικά και οφθαλμιατρικά τμήματα.

Θα υπάρξουν εκδηλώσεις σημαντικών ελλείψεων σε γιατρούς, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, όταν αρκετοί από τους υπηρετούντες είναι συμβασιούχοι, με θητεία που λήγει άμεσα.

Ξέρουμε, επίσης, πως οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, που σε διοικητικό επίπεδο προχώρησαν αρκετά, δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα αφού και με την συγχώνευση οι ελλείψεις παραμένουν μεγάλες και συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την αποτελεσματική λειτουργία των νοσηλευτικών μονάδων. Για μας έχουν αντιδραστικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στην κάλυψη προβλημάτων και ελλείψεων που δημιουργεί η πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας και ο περιορισμός του δημόσιου τομέα της υγείας. Χειροτερεύουν τα πράγματα στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού.

Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, την σημασία που έχει και για τα νοσοκομεία ο περιορισμός της κυβέρνησης, στην βάση των οδηγιών της Ε.Ε και του ΔΝΤ, πως για κάθε 10 αποχωρήσεις να γίνεται μόνο 1 πρόσληψη.

Σε αυτή την βάση, σαν ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θεωρούμε πως πρέπει να ενημερωθεί ο λαός και να διεκδικήσει όσα δικαιούται και του ανήκουν.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα κάνουμε ότι μπορούμε απευθυνόμενοι άμεσα και συγκεκριμένα σε φορείς των εργαζομένων, στην αγροτιά, στις οργανώσεις των συνταξιούχων και των γυναικών, που μπορούν και πρέπει να εντάξουν το θέμα αυτό στις καθημερινές τους διεκδικήσεις.

Απευθυνόμαστε, όμως, και το Περιφερειακό Συμβούλιο για να του ζητήσουμε να πάψει να παίζει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, θεωρώντας τον εαυτόν του αναρμόδιο.

Να μην υποτιμά τα λαϊκά προβλήματα και τις ανάγκες και να τοποθετείται πολιτικά υπεύθυνα απέναντι τους.

Θεωρούμε τραγικό και απαράδεκτο να ενδιαφέρουν το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους διαχειριστές του συστήματος οι δρόμοι, οι πλατειές, τα ωραία έργα και το πράσινο περιβάλλον…αλλά να σας αφήνουν αδιάφορους η ζωή και τα βάσανα του λαού. Η φτώχεια, η ανέχεια, η ανεργία, τα προβλήματα της υγείας ή της παιδείας.

Επιδιώκουμε για αυτά τα ζητήματα να γίνει ουσιαστική συζήτηση, που θα αποκαλύψει στο λαό και την ουσία της διαφορετικότητας μας.

ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)

ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ