Είναι γνωστό πως στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και κατά πλειοψηφία – με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ – εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την λειτουργία ιδιωτικής ΒΙΠΕ στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας.
Για την ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και φυσικά δεν μπορεί να εξαντληθεί πολιτικά στο επίπεδο της επιτροπής.
Για μας δεν είναι μόνο ζήτημα με οικολογική διάσταση αλλά θέμα που σχετίζεται με τον τρόπο ανάπτυξης της Χώρας, που στον δοσμένο συσχετισμό δυνάμεων λειτουργεί σε όφελος των κεφαλαιοκρατών.
Σχετίζεται ακόμη με την ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας, υποθηκεύοντας την μελλοντική της αξιοποίηση κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων.
Γι’ αυτό ζητάμε να έρθει το θέμα για συζήτηση στην ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η θέση μας για το συγκεκριμένο θέμα επί της ουσίας είναι η παρακάτω :
Σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του οικονομικού ομίλου «ΤΕΡΝΑ» , στην Βόρεια Εύβοια και την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος , πάνω από 1000 MW , στην περιοχή Φούρνοι Μαντουδίου , η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ τοποθετείται με συγκεκριμένα κριτήρια που στο κέντρο τους έχουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Από αυτή τη σκοπιά η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εναντιώνεται στην παραχώρηση ή στην εκχώρηση γης , δασικών εκτάσεων , γενικότερα δημόσιας , δημοτικής περιουσίας και στην αδειοδότηση της ΤΕΡΝΑ για την προώθηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Εναντιώνεται στο πέρασμα της γης , του ορυκτού πλούτου ,του λιμανιού που βρίσκονται στην περιοχή «πρώην Σκαλιστήρη» και στην ευρύτερη περιοχή , στην ιδιοκτησία του ομίλου της ΤΕΡΝΑ.
Εναντιώνεται στο αίτημα για παραχώρηση η αγορά 20.000 στρεμμάτων , για τη δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής ιδιοκτησίας της ΤΕΡΝΑ η άλλου επιχειρηματικού ομίλου.
Ο κλάδος της παραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας και η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καθορίζει τη στάση του με συγκεκριμένα κριτήρια.
Πρώτο , την εξασφάλιση επαρκούς και φτηνού ηλεκτρικού ρεύματος που θα αναβαθμίζει το επίπεδο ζωής του λαού και θα κατοχυρώνει στην πράξη το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό αγαθό.
Δεύτερο , την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, των οικιστικών ζωνών και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος.
Τρίτο , την κατοχύρωση και αύξηση θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας και τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών.
Τέταρτο ,τη διασφάλιση της υποδομής για την κάλυψη των αναγκών της κεντρικά σχεδιασμένης βιομηχανίας που στηρίζεται στην κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής. Τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της συνεταιριστικής συγκεντροποίησής της. Τη σχεδιασμένη ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών και κλάδων, με μοχλό τον ενεργειακό τομέα.
Πέμπτο ,τη μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.
Είναι φανερό ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της ΤΕΡΝΑ στην Βόρεια Εύβοια δεν εκπληρώνει τα παραπάνω κριτήρια και θα προκαλέσει ακόμα πιο σοβαρή ζημιά στην αγροτική παραγωγή , στο δασικό πλούτο , στο περιβάλλον , στις εργατικές –λαϊκές οικογένειες που ζούνε από τον τουρισμό.
Συνεπώς είναι απαράδεκτη η απόφαση της δημοτικής αρχής του δήμου Μαντουδίου -Λίμνης -Αγίας Άννας για την θετική γνώμη (κατά πλειοψηφία) , που εξέφρασε υπέρ των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της ΤΕΡΝΑ.
Οι ισχυρισμοί περί δημιουργίας μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας είναι αβάσιμοι , πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό ότι οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν με 80-90 εργαζόμενους εκ των οποίων ο βασικός πυρήνας είναι πολύ ειδικευμένο προσωπικό.
Επίσης, οι τοποθετήσεις που παραμένουν στο έδαφος της διαιώνισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και περιορίζονται στο περιβαλλοντικό κριτήριο οδηγούν σε αποπροσανατολισμό. Αυτό αποδείχθηκε την προηγούμενη περίοδο όπου η αντίθεση στη εγκατάσταση μονάδας Λιθάνθρακα στην περιοχή του Μαντουδίου οδήγησε - με ευθύνη του ΣΥΝ - στην προβολή αιτημάτων για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η λογική αυτή αποδείχθηκε αδιέξοδη και επικίνδυνη αφού απλά διευκόλυνε την ανάπτυξη των μονοπωλιακών ομίλων στον συγκεκριμένο τομέα.
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ τονίζει ότι ο δρόμος ανάπτυξης που στηρίζεται στην ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και έχει κριτήριο το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου αλλά και η πολιτική που εφαρμόζουν όλα τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ ως διαχειριστές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας βρίσκονται πίσω από την κρίση ,την υψηλή ανεργία , τη φτώχεια , την ερήμωση χωριών της Βόρειας Εύβοιας ,την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, το άθλιο οδικό δίκτυο, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, την υπονόμευση της ζωής της νεολαίας.
Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών , η εξασφάλιση του δικαιώματος στη πλήρη σταθερή εργασία , στη δωρεάν υγεία , πρόνοια, παιδεία, στα εργασιακά και ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα και στις αναγκαίες για τις λαϊκές οικογένειες υποδομές. Η εξασφάλιση συνδυασμένης βιομηχανικής, αγροτικής ανάπτυξης , η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και η ανάπτυξη του τουρισμού προς όφελος του λαού , η προστασία του περιβάλλοντος , μπορούν να γίνουν πράξη μέσα από έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης , μέσα από τη λαϊκή εξουσία και οικονομία , όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία.
Σε αυτό το πλαίσιο η παραγωγή, οι εγχώριες πηγές, η μεταφορά και η διανομή του τομέα της ενέργειας , ο ορυκτός πλούτος θα αποτελούν λαϊκή περιουσία.
Τα ενεργειακά έργα θα σχεδιάζονται πανεθνικά, κεντρικά, επιστημονικά και θα υλοποιούνται με λαϊκή συμμετοχή και κρατικό έλεγχο προς όφελος του λαού.
Σ αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται να στρέφεται η καθημερινή πάλη των εργαζομένων για κάθε πρόβλημα , ώστε να ενισχυθεί το εργατικό κίνημα και ο ταξικός του προσανατολισμός , να κτιστεί η κοινωνική συμμαχία ανάμεσα στην εργατική τάξη, στη μικρομεσαία αγροτιά, στους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους , να ενισχυθούν οι ριζοσπαστικές δυνάμεις, το ταξικό κίνημα, οι αγωνιστικές συσπειρώσεις.
Ο λαός της περιοχής να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τα ψεύτικα διλλήματα.
Ούτε στα τσιφλίκια του Μπέικερ , ούτε στα τσιφλίκια της ΤΕΡΝΑ που αξιώνει την χρησιμοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Βόρειας Εύβοιας για να πλουτίσει σε βάρος του λαού της περιοχής.
ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)
ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ