Για το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Ολοκληρώθηκαν οι συσκέψεις που οργάνωσε ο κ. Περιφερειάρχης και διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας, με αντικείμενο την υλοποίηση του ΕΣΠΑ σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς.

Σε αυτές κλίθηκαν και συμμετείχαν βουλευτές, δήμαρχοι, και περιφερειακοί σύμβουλοι κατά χώρο.

Οι εισηγήσεις των οργανωτών και η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική.

Α. Οι παράγοντες που προέρχονται από τα κόμματα της διαχείρισης του συστήματος και της υποταγής στις πολιτικές της Ε.Ε μιλούσαν για έργα και έκαναν μεγαλεπήβολα σχέδια για το μέλλον αγνοώντας προκλητικά και απαράδεκτα όσα απασχολούν τους εργαζόμενους στις μέρες μας.

Δεν παίρνουν υπόψη τους, πως αυτό που κυριαρχεί σήμερα, είναι τα συνεχιζόμενα αντιλαϊκά μέτρα, οι περικοπές αποδοχών και τα δυσβάστακτα χαράτσια, που οδηγούν στην εξαθλίωση χιλιάδες εργατικές οικογένειες.

Δεν θέλουν να σταθούν στην φτώχεια, την ακρίβεια και την ανεργία που πλήττουν τον λαό. Αποφεύγουν να μιλάνε για αυτά που αποκαλύπτουν την βαθύτερη ουσία της πολιτικής των κομμάτων που υπηρετούν. Αντίθετα θέλουν να καλλιεργήσουν ψεύτικο κλίμα ευφορίας και να παραπλανήσουν τον λαό πως κάτι γίνεται και γι’ αυτόν.

Για μια ακόμη φορά λένε ψέματα.

Κρύβουν, πως, σε περιόδους επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα, δεν μπορούν να ικανοποιούνται λαϊκές ανάγκες. Δεν μπορεί οι περιφέρειες να γίνουν νησίδες ευτυχίας.

Συνεπώς χωρίς αντίκρισμα είναι οι υποσχέσεις που έδωσε ο κ. Περιφερειάρχης για νέα έργα που τάχα θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Χωρίς αντίκρισμα ήταν και η αντιπολίτευση της Ν.Δ αλλά και οι δημιουργικές προτάσεις οικολόγων και ΣΥΡΙΖΑ, αφού στην ουσία εξυπηρετούσαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργούνται στο λαό εντυπώσεις πως κάτι γίνεται. Κάτι προχωράει.

Β. Επιβεβαιώνεται πως το ΕΣΠΑ αφορά προγράμματα χρηματοδότησης, που ουσιαστικά υποτάσσονται στην ικανοποίηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων.

Η ένταξη κάποιων υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες είναι ελάχιστες ως προς τις πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και δεν αλλάζουν τον βασικό φιλομονοπωλιακό χαρακτήρα των προγραμμάτων.

Επίσης, ο τρόπος υλοποίησης των παραπάνω έργων, μέσα από τις συμβάσεις παραχώρησης και τις συμπράξεις δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και αν αφορούν λαϊκές ανάγκες διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση τους.

Τα προγράμματα της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας, εργασίας και πρόνοιας οδηγούν στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών για την λαϊκή οικογένεια, στην απαλλαγή του κράτους από τις ευθύνες του, ενώ αναβαθμίζουν τον ρόλο των ΜΚΟ στο πλαίσιο του λεγόμενου εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας.

Η κινητικότητα, που παρουσιάζεται τελευταία, σε σχέση με την ανάγκη επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ, στο όνομα της αναβάθμισης του αναπτυξιακού σκέλους της κυβερνητικής πολιτικής, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις προτεραιότητες που αφορούν αναγκαία, για τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις ευρώ-ενωσιακές πολιτικές, έργα.

Τα κόμματα του ευρω-μονόδρομου ( ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ, ΛΑΟΣ ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κλπ ) κατηγορούν την κυβέρνηση για αδυναμία στην απορρόφηση των κονδυλίων, για γραφειοκρατία, για λαθεμένους χειρισμούς στην αξιοποίηση των κονδυλίων. Αθωώνουν, όμως την αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε και τον συγκεκριμένο ταξικό προσανατολισμό των προγραμμάτων που προωθεί.

Γ. Οι διαχειριστές του συστήματος κάνουν αγώνα δρόμου για να υπάρξει απορρόφηση κονδυλίων και να γίνουν ορισμένα έργα, που θα έχουν ελάχιστο όφελος για το λαό αλλά μπορούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Στο σημείο αυτό θέλουμε να αποσαφηνίσουμε :

· Ελάχιστη δυνατότητα συμβολής έχει στην διαμόρφωση του προγράμματος για την Στερεά το Περιφερειακό συμβούλιο, αφού ελάχιστα είναι τα κονδύλια που μπορεί να αξιοποιήσει. Αφού όλα είναι ελεγχόμενα από την κεντρική εξουσία και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων,

· Δεν υπάρχουν δυνατότητες για έργα - υποδομές που θα βοηθούσαν τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Για αντιπλημμυρικά ή αρδευτικά έργα. Για αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής, στις γεωργικές καλλιέργειες, στην κτηνοτροφία και την αλιεία.

· Δεν υπάρχουν δυνατότητες για μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο λαός για νοσοκομεία, σχολεία. Και όσα ακόμα εντάσσονται δεν θα γίνουν όλα ή δεν θα ολοκληρωθούν στον συγκεκριμένο χρόνο με αυτές τις πιστώσεις που είναι ανεπαρκείς. Κάποια, μάλιστα, από αυτά μπορεί να απενταχθούν από έλλειψη εθνικής χρηματοδότησης ή για άλλους διαδικαστικούς λόγους σε δεύτερο χρόνο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Χαλκίδας, που εντάσσεται για 20 εκατομμύρια ευρώ όταν το συνολικό έργο κοστίζει 75. Χαρακτηριστικές ήταν και οι παλινωδίες του γύρω από συμπληρωματικά έργα στο Νοσοκομείο Λαμίας ή για σύγχρονο υγειονομικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία της περιοχής.

· Σημειώνουμε χαρακτηριστικά, επίσης, πως οι διαχειριστές του συστήματος εντάσσουν στο ΕΣΠΑ ακόμα και έργα που έχουν γίνει προηγούμενα και μένουν απλήρωτα. Για να παρουσιάσουν μάλιστα απορροφητικότητα επιδοτούν ιδιωτικές επενδύσεις ή και επιλέγουν δευτερεύουσας σημασίας μικροέργα, όπως θέρμανση εκκλησιών ή καμπαναριά.

· Τα περισσότερα έργα και οι προτάσεις που ακούγονται είναι χρήσιμα και κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί την σημασία τους. Κανένας, όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να καλλιεργεί ψεύτικες εντυπώσεις πως υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες για όλα, πως είναι επιλέξιμα- σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε - και τελικά θα γίνουν. Ξέρουμε όλοι πως οι υποσχέσεις είναι ανέξοδες και πως και αυτό το πρόγραμμα ελάχιστα θα αποδώσει στον λαό αν και στηρίζεται στην διαχείριση κονδυλίων που του ανήκουν.

Δ. Θέλουμε επίσης να αναφερθούμε και στην συνήθη τακτική των δημάρχων να περιορίζουν την δράσης τους για τις ανάγκες των δήμων τους μόνο στην αναζήτηση κονδυλίων ή προγραμμάτων της Ε.Ε. Δεν ακούσαμε να διατυπώσουν κανένα αίτημα για επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από τον προϋπολογισμό των δημοσίων επενδύσεων. Δεν ακούσαμε κουβέντα για διεκδίκηση ή για ενημέρωση του λαού και οργάνωση αγώνων. Οι τοποθετήσεις τους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, κατάληγαν στην πρόταση εντάξτε και ένα δικό μου έργο.

Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώνει τις θέσεις μας για τον χαρακτήρα των δήμων σαν τοπικής διοίκησης, που δρα σε στενό συντονισμό και συνεργασία με την κρατική εξουσία Επιβεβαιώνει την άποψη μας πως οι δήμοι είναι απέναντι στον λαό, φορείς εξουσίας που θέλουν να πουλάνε υπηρεσίες στο λαό και να τον φορολογούν.

Ε. Ανάλογη ήταν και η παρουσία των περισσότερων βουλευτών, που παραβρέθηκαν και υπερασπίστηκαν τις συγκριμένες λογικές. Μίλησαν με μεγάλα λόγια για σχέδια και οράματα, που τάχα θα γίνουν στο μέλλον, αλλά ενδιαφέρθηκαν και για όποιο μικροέργο στην περιφέρειά τους θα μπορούσε να τους βοηθήσει να πουν πως έγινε κατόπιν ενεργειών τους.

Στον αντίποδα αυτών των αντιλήψεων, η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θεωρεί πως δεν μπορούν, με τέτοια προγράμματα, να αντιμετωπισθούν οι κοινωνικές ανισότητες και η περιφερειακή ανισομετρία, που εμφανίζονται πάντα στον καπιταλισμό και οξύνονται υπέρμετρα σε περιόδους κρίσεων.

Η κοινωνικές αδικίες και τα λαϊκά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν σε όφελος του λαού μόνο από μια άλλη εξουσία που θα έχει σαφή αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό. Με έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που θα ευνοεί το λαό ακυρώνοντας κάθε λογική εκμετάλλευσης του.

Προβάλλουμε και πάλι σαν στόχους πάλης, στην διαδικασία της επεξεργασίας του ΕΣΠΑ, τις προτεραιότητες που θέτουμε σαν ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.

  • Την αντισεισμική θωράκιση της περιοχής, που θα προβλέπει ουσιαστικό αντισεισμικό έλεγχο σε όλα τα δημόσια και κοινωφελούς χαρακτήρα κτίρια της περιοχής και φυσικά τις αναγκαίες παρεμβάσεις όπου χρειάζεται.
  • Την αντιπλημμυρική προστασία της. Συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα στον Σπερχειό, στο Λιλάντειο πεδίο, στην Δυτική Βοιωτία.
  • Απαραίτητα έργα υποδομής, όπως το οδικό δίκτυο της Εύβοιας και της Ευρυτανίας, αρδευτικά έργα σε κάθε εύφορη περιοχή, έργα υποδομής για την προστασία των ορεινών όγκων και των παραλίων μας από τους αδηφάγους επενδυτές.
  • Μέτρα για την λαϊκή κατοικία, που θα ανακουφίσουν ουσιαστικά την εργατική λαϊκή οικογένεια.
  • Τα δημόσια σχολεία που χρειαζόμαστε.
  • Τα νοσοκομεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες που χρειάζεται ο λαός, χωρίς επιχειρηματίες και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τι θα λέγατε για το νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Σε αυτή την κατεύθυνση και πέρα από την διαφορετική μας άποψη που επιχειρηματολογημένα αναπτύξαμε, θα απευθυνθούμε στον λαό της περιοχής προκειμένου να του αποκαλύψουμε την αλήθεια για το ΕΣΠΑ αλλά για να τον καλέσουμε στον δρόμο των αγώνων. Στην πάλη για όσα δικαιούται και χρειάζεται.

ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ – ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ – ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ