Για το Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου

Όχι στην Ιδιωτικοποίηση του Αθλητικού Κέντρου
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την εισήγηση που συζητήθηκε στη 18η Συνεδρίαση του ΔΣ (7/9/2011) για το πέρασμα της κυριότητας του Αθλητικού Κέντρου στο Δήμο, που ψήφισαν από κοινού οι παρατάξεις των ΝΔ-ΔΗΣΥ, ΠΑΣΟΚ και οι λεγόμενοι “ανεξάρτητοι”. Αφετηρία και κριτήριο της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι η αρχή ότι ο αθλητισμός αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα λαού και νεολαίας και προϋπόθεση για την ισορροπημένη ψυχοσωματική ανάπτυξη ανάπτυξη των νέων. Οι αθλητικές υποδομές πρέπει να χρησιμοποιούνται για αυτό το λόγο και όχι για την κερδοφορία των επιχειρηματιών.
Το Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου είναι μοναδικό στη χώρα μας. Πρόκειται για “φιλέτο” το οποίο θα παραδοθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα. Είναι τουλάχιστον αστείο αυτό που ανέφερε ο κ. Μπακογιάνης ότι με δυσκολία πείσθηκε το κράτος να το παραδόσει όταν σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη και του κόμματός του, προχωρά σε μια άνευ προηγουμένου εκποίηση δημόσιας περιουσίας στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.
Στην πράξη ο δήμος θα γίνει ο μεσάζοντας για την ιδιωτικοποίηση του. Στην ουσία θα υλοποιηθούν μέσω των ΣΔΙΤ, τα επενδυτικά σχέδια που είχαν εκφραστεί με το ΓΠΣ και οδήγησαν στο πρόβλημα της Μεσοχώρας. Τη δημιουργία δηλαδή ενός ιδιωτικού πόλου εκμετάλλευσης αθλητικών υποδομών. Μόνο που αυτό σήμερα θα υλοποιηθεί σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, σε βάρος των ερασιτεχνικών σωματείων και του γενικότερου δικαιώματος στον αθλητισμό.
Η επιλογή αυτή είναι εντελώς συμβατή με την πολιτική της κυβέρνησης που ωθεί στη μετατροπή των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και τη μετατροπή του αθλητισμού από κοινωνικό δικαίωμα σε εμπόρευμα.
Ήδη η πλειοψηφία των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπαγόταν στη ΓΓΑ έχουν ήδη περιέλθει στην τοπική διοίκηση, εκτός από 25 εθνικά στάδια και γυμναστήρια.
Σύμφωνα με περσινή (2010) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Π. Μπιτσαξή υποχρεώνονται τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα (ΕΑΚ), να λειτουργήσουν με επιχειρηματικά κριτήρια αναζητώντας έσοδα. Θα μπορούν μάλιστα να εισηγούνται την εκποίηση κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους!!! Έτσι, σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, οι διοικήσεις των ΕΑΚ θα πρέπει να διαθέτουν τις εγκαταστάσεις τους με αμοιβή, πράγμα που θα επιβαρύνει και τα ερασιτεχνικά σωματεία και τους αθλούμενους σε ατομική βάση. Ταυτόχρονα, καλούνται οι διοικήσεις τους να εισπράττουν το 15% επί των εισπράξεων για κάθε αθλητική εκδήλωση.
Για παράδειγμα στη Λάρισα μπήκε ήδη ανταποδοτικό τέλος 5 € σε κάθε αθλούμενο μέλος συλλόγου και 45€ σε κάθε αθλούμενο εκτός σωματείου. Η λογική της επιχειρηματικής αξιοποίησης χτυπά και τα σωματεία. Έτσι η Επιτροπή Δ/σης έκανε έξωση σε μια σειρά Σωματεία , που χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια χώρους του ΕΑΚ Λάρισας, για την επιχειρηματική αξιοποίησή του.
Παράλληλα, έχουν καταργηθεί οι αυτόνομοι προϋπολογισμοί και κάθε ΕΑΚ να λαμβάνει πόρους «με το σταγονόμετρο», μόνο για τις λειτουργικές ανάγκες, ενώ υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.
Για παράδειγμα στη Γλυφάδα που βρίσκεται ένα από τα πιο αξιόλογα αθλητικά κέντρα της Αττικής, η ΓΓΑ το 2010 περιέκοψε πάνω από το 50% της επιχορήγησης.
Την ίδια ώρα οι επιχορηγήσεις, τα δανεικά και αγύριστα, οι φοροαπαλλαγές, οι χαριστικές ρυθμίσεις και η παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων δωρεάν ή με εξευτελιστικό τίμημα στις ΠΑΕ και ΚΑΕ, διαδέχονται η μια την άλλη, αποδεικνύοντας την ταξική ουσία της πολιτικής αυτών των κομμάτων και στον αθλητισμό.
Αυτά είναι αποτελέσματα της πολιτικής εμπορευματοποίησης του αθλητισμού. Αυτή την πολιτική εφαρμόζουν με συνέπεια πολλά χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, με αποτέλεσμα ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός να είναι άπιαστο όνειρο, τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία να καταδικάζονται σε οικονομικό μαρασμό και οι αθλούμενοι να πληρώνουν αδρά το υποτιθέμενο δικαίωμα στην άθληση.
Όπως γίνεται αντιληπτό, με τη μεταφορά των ΕΑΚ μστους Δήμους ή στις Περιφέρειες τα πράγματα θα χειροτερέψουν σε όλα τα επίπεδα. Είναι τουλάχιστον αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι αυτές οι δομές θα επιβιώσουν και θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους εργαζόμενους, τους νέους, τα ερασιτεχνικά σωματεία δίχως κρατική στήριξη και κεντρικό σχεδιασμό.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για το δικαίωμα των ίδιων και των παιδιών τους στην δωρεάν πρόσβαση στην άθληση και τη φυσική αγωγή.
Να απαιτήσουν
  • Ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης των αθλητικών εγκαταστάσεων, που θα έχει την ευθύνη επίβλεψης, σχεδίασης και υλοποίησης αθλητικών έργων με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι των επιχειρηματιών.
  • Κανένας επιχειρηματίας και χορηγός μέσα στον αθλητισμό και τους αθλητικούς χώρους.
  • Άμεση κάλυψη των κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εξασφάλιση της ταχτικής χρηματοδότησής των ΕΑΚ, με βάση τις ανάγκες.