ΛΣ Στερεάς: Για την Νέα Περικοπή του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας

Σύμφωνα με οδηγίες - εντολές της Κυβέρνησης, η Περιφέρεια πρέπει να ξαναδεί τον προϋπολογισμό της, για το 2012, περικόπτοντας τον τουλάχιστον κατά 15%.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ , που έχει καταψηφίσει τον προϋπολογισμό σαν ανεπαρκή, αναποτελεσματικό και σταθερά προσηλωμένο στην υπεράσπιση των συμφερόντων της ολιγαρχίας του πλούτου και των μονοπωλίων, θεωρεί πως το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

Είναι αποτέλεσμα του προϋπολογισμού που ψήφισε, πριν λίγες ημέρες, η κυβέρνηση του ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, που έχει σαν χαρακτηριστικό του την φοροεξόντωση και κατακρεούργηση των κοινωνικών – λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών και ταυτόχρονα προκλητική φοροαπαλλαγή της ολιγαρχίας του πλούτου.

Από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το 2011, πήραμε, σαν Περιφέρειες, 945 εκατ, ενώ για το 2012, προβλέπονται 600 εκ. Δηλαδή, μείωση κατά 37%.

Το σύνολο των εσόδων για το 2012, στις περιφέρειες και τους Δήμους προβλέπεται 3,822 δις. και των εξόδων 6,486 δις. Δηλαδή, προβλέπεται έλλειμμα 2,664 δις , που πρέπει να αντληθούν από τον λαό μέσω φόρων, προστίμων και ανταποδοτικών τελών.

Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας εντάσσεται πλήρως στη λογική των μνημονίων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας των εγκυκλίων του Υπουργείου Οικονομικών που υλοποιούν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ικανοποιεί τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου, στο οποίο και παραχωρεί όποια έργα προγραμματίζονται και γίνονται για να ικανοποιηθεί η κερδοφορία του.
Για τον λαό δεν καλύπτει την ικανοποίηση των αναγκών του και φυσικά προβλέπει λιγότερες και ακριβοπληρωμένες υπηρεσίες στη λογική της ανταποδοτικότητας.

Λειτουργούμε σαν κρατικός φορέας προώθησης ενός ελάχιστου ανεπαρκέστατου πακέτου υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας για τα εξαθλιωμένα στρώματα κυρίως μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Ο προϋπολογισμός μας είναι προσανατολισμένος και υπηρετεί πιστά την αντιδραστική λογική του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και φυσικά δεν καλύπτει ούτε τις βασικές μας ανάγκες.

Μας κατευθύνουν στο να αναζητήσουμε άλλους πόρους. Να επεκτείνουμε την ανταποδοτικότητα στην λειτουργία μας και να βάλλουμε νέους φόρους στο λαό.

Σκεφτείτε, τώρα, το τι θα γίνει και με την περικοπή του 15%. Νέα μεγαλύτερα βάρη στο λαό. Περισσότερες ανικανοποίητες ανάγκες για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.

Γι΄ αυτό, ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα καταψηφίσει και την περικοπή του 15%.

Θεωρεί, όμως ταυτόχρονα υποχρέωση της να απευθυνθεί στον λαό και να τον καλέσει να αντιδράσει.

Να μην εφησυχάσει με τις διαβεβαιώσεις σας. Με τις διαβεβαιώσεις του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ, του ΛΑΟΣ πως με κάποιες συνεννοήσεις και χειρισμούς μπορεί να υπάρξει λύση. Πως με υπομονή και ελπίδα θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα.

Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες για την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών που προβλέπονται στα πλαίσια της διαχείρισης του συστήματος, όπως ο ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρούμε πως μόνη λύση είναι η αγωνιστική παρέμβαση του λαού, που θα ζητήσει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης ικανό να του διασφαλίσει ότι δικαιούται και του ανήκουν.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο να διεκδικήσει στο επίπεδο της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης :
• Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα προέρχεται από την φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου κατά 45%, της εκκλησιαστικής περιουσίας και της επιβολής αυξημένου ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
• Επιστροφή των παρακρατηθέντων.
• Κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας.
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
• Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού.
• Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο.
Διεκδικούμε αποφασιστικά και επίμονα :
• Έργα υποδομής και πόρους που θα κατευθύνονται στην κάλυψη αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
• Κατοχύρωση ενέργειας, μεταφορών και νερού σαν κοινωνικών αγαθών παρεχόμενων από το κράτος με πολύ φθηνά ή δωρεάν τιμολόγια.
• Ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση, μακριά από κάθε ιδιωτικοποίηση και λογική καύσης.
• Σχεδιασμό, μελέτη και κατασκευή των έργων από αποκλειστικά δημόσιο κατασκευαστικό φορέα, με ευθύνη του κράτους.
• Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, πρόνοια και παιδεία, από ενιαία, σύγχρονα και καθολικού χαρακτήρα συστήματα.
• Κρατικό δίκτυο υποδομών – κοινωνικών εγκαταστάσεων για όσους το έχουν ανάγκη, μακριά από επιχειρηματίες και ΜΚΟ.
• Πολιτισμός, αθλητισμός και ερασιτεχνική δημιουργία να θεωρούνται κοινωνικό δικαίωμα και να διασφαλίζονται.
• Να καταργηθεί κάθε αποζημίωση για τους αιρετούς της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης.


ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)
ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ