ΛΣ Στερεάς: Για την Εμπορευματοποίηση της Υγείας

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν προωθήσει σοβαρές αντιδραστικές αλλαγές στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης της Υγείας - Πρόνοιας, με οδυνηρές συνέπειες σε βάρος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Την ίδια πολιτική με γρηγορότερους ρυθμούς επιχειρεί να συνεχίσει και η κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου.

Οι αλλαγές αυτές είναι μέρος των γενικότερων αντιλαϊκών ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση, στις κοινωνικές υπηρεσίες που προωθούνται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και κατευθύνονται από συγκεκριμένες αποφάσεις που έχουν συναποφασίσει οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών.

Στόχος των αλλαγών αυτών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Στα πλαίσια αυτής της κατεύθυνσης, η πολιτική του δικομματισμού και της ΕΕ:
• Αντιμετωπίζει την Υγεία σαν κόστος που επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς, γι' αυτό περικόπτει τις κρατικές δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
• Μεταφέρει ολοένα και περισσότερο την ευθύνη της χρηματοδότησης των υπηρεσιών και των υποδομών Υγείας στις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, γιατί αντιμετωπίζει την Υγεία σαν ατομική ευθύνη.
• Αντιμετωπίζει την Υγεία σαν εμπόρευμα, πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου και τους ασθενείς και τις οικογένειές τους ως πελάτες, δυναμώνοντας την τάση να συνδέονται τα προβλήματα Υγείας με την οικονομική κατάσταση των λαϊκών οικογενειών.
• Επεκτείνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και οικοδομεί ένα σύστημα, όπου οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα.
Σε αυτή την πολιτική εντάσσονται :
• Η μείωση των κρεβατιών του νοσοκομείου Λαμίας και η περικοπή θέσεων εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τον οργανισμό του, που μειώνει σοβαρά τις δυνατότητες παροχής υπηρεσιών από μέρους του και, ταυτόχρονα, περιορίζει ουσιαστικά την αναγκαία εξέλιξη του.
• Η επιβολή του ενοποιημένου κλειστού νοσηλίου, που θα αποτελέσει πρόσθετη σοβαρή επιβάρυνση για τον κλάδο περίθαλψης στα ήδη προβληματικά και κατακρεουργημένα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Θα κάνει απλησίαστα τα νοσοκομεία για κάθε ανασφάλιστο, όταν και εφόσον τα χρειαστεί, πολύ περισσότερο όταν δεν έχει να πληρώσει και μάλιστα προκαταβολικά την νοσηλία του. Για μια γέννα 1500 -2000 ευρώ, για μια νοσηλεία δύο ημερών 400 - 600 ευρώ
• Το εισιτήριο των 5 ευρώ για κάθε ασθενή των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και η πληρωμή των εργαστηριακών εξετάσεων στα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά..
• Η έλλειψη αναγκαίου προσωπικού ( ιατρικού - νοσηλευτικού και παραϊατρικού ) που θα εξασφάλιζε καλύτερη προσφορά υπηρεσιών.
• Η εγκατάλειψη και η υποβάθμιση της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας.
• Οι λίστες αναμονής και οι ατέλειωτες ουρές που καταταλαιπωρούν τους ασθενείς και φυσικά η αύξηση τους εξ αιτίας της έλλειψης οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
• Η αδιαφορία τους για τις αμοιβές του προσωπικού των νοσοκομείων και των Κ.Υ και τις συνθήκες δουλειάς του. Για την επάρκεια του και την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων.

Σε αυτή την βάση απευθυνόμαστε στο λαό της περιοχής αλλά και στους υγειονομικούς για να τους καλέσουμε σε κοινή δράση. Για να αντιμετωπίσουμε ενιαία και αποφασιστικά αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και να διεκδικήσουμε όσα χρειάζεται και δικαιούται ο λαός.

Σε κάθε περίπτωση να παλέψουμε ώστε να σταματήσει η υγεία να θεωρείται εμπόρευμα. Να καταργηθεί ο ιδιωτικός τομέα της υγείας. Να αναπτυχθούν αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους, χωρίς μονοπώλια στο φάρμακο, τα αναλώσιμα και τον εξοπλισμό των μονάδων υγείας Με προτεραιότητα στην πρόληψη και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στην επαρκή στελέχωση και τον καλό εξοπλισμό κάθε υπηρεσίας, με μόνιμο καλά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Είναι απαραίτητο να απεγκλωβιστούμε από τις λογικές συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας, που κουβαλάει ο ΣΥΡΙΖΑ και που διαιωνίζει τον χαρακτηρισμό της υγείας σαν εμπόρευμα. Να απεμπλακούμε από την Ε.Ε, τις οδηγίες και τα προγράμματα της, που πάντα χειροκροτούσαν οι ευρωλάγνοι του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και τώρα διαμαρτύρονται για τις συνέπειες αυτών των επιλογών της. Για τον αντιδραστικό της χαρακτήρα και τον ρόλο που παίζει.

Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αφήνουμε στο απυρόβλητο το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε και την εξουσία που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των μονοπωλίων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο λαός θα αναπνεύσει με μια διαφορετική εξουσία που θα τα αντιπαλεύει βάζοντας σε πρώτη μοίρα τις ανάγκες των εργαζομένων.

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)
ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ