ΛΣ Στερεάς: Για το Πανεπιστήμιο Στερεάς

Η μη συμμετοχή μας στην αντιπροσωπεία της Περιφέρειας, που επισκέφθηκε την Υπουργό Παιδείας, με αντικείμενο το μέλλον του Πανεπιστημίου της Στερεάς Ελλάδας, ήταν πολιτική επιλογή, αφού είναι γνωστές - διακηρυγμένες και πρακτικά εκφρασμένες - οι προθέσεις της κυβέρνησης του ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ και των πολιτικών δυνάμεων που την συνθέτουν, του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ και του ΛΑΟΣ για τα ζητήματα της παιδείας
Έχουμε, άλλωστε, ξεκάθαρα υπογραμμίσει πως δεν μπορεί ο λαός να περιμένει τίποτε καλό από αυτή την κυβέρνηση που συγκροτήθηκε μόνο και μόνο για να πάρει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ.

Η ίδια η συνάντηση μας επιβεβαίωσε.

Οι αντιλαϊκές- αντιεκπαιδευτικές τους προθέσεις εκφράστηκαν με ωμό και απροκάλυπτο τρόπο από την Υπουργό, όταν μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας των Πανεπιστήμιων με τα ΤΕΙ, με στόχο την δημιουργία νέων προγραμμάτων εκπαίδευσης, που θα χαρακτηρίζονται, δήθεν, από καινοτομία.

Με τον σχεδιασμό αυτό επιδιώκεται να προσαρμοστούν ΑΕΙ -ΤΕΙ καλύτερα στις στρατηγικές στοχεύσεις του κεφαλαίου σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Με αφορμή την καπιταλιστική κρίση, σχεδιάζουν να διατηρήσουν εκείνα τα Τμήματα που ήδη είναι καλοστημένες επιχειρήσεις στα νέα πεδία κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Για τα υπόλοιπα Τμήματα σχεδιάζουν συγχωνεύσεις ή κλείσιμο, ώστε να διαμορφώσουν προϋποθέσεις για να δημιουργηθούν ιδρύματα συγκεντρωμένα και ευέλικτα στη σύναψη εταιρικών σχέσεων με τις επιχειρήσεις. Φυσικά, αυτά τα Τμήματα θα δεχτούν την πίεση επιχειρηματικών συμφερόντων για την επιβίωσή και τον συγκεκριμένο προσανατολισμό τους. Για να βγάζουν ακόμα πιο φτηνούς απόφοιτους-χειριστές δεξιοτήτων.

Αυτά χρόνια τώρα λειτουργούσαν χωρίς επιστημονικά αντικείμενα. Χωρίς υποδομές, εργαστήρια, λέσχες, εστίες, βιβλία, με καθηγητές κατά κανόνα συμβασιούχους και απλήρωτους και με επαγγελματικά δικαιώματα που είναι ήδη «καπνός» στα πλαίσια της ΕΕ που θέλει ένα φθηνό, μισθωτό επιστημονικό δυναμικό, απαραίτητο στις επιχειρήσεις, κ.α.

Αυτή ήταν η ουσία των όσων είπε η Υπουργός, συγκεκριμενοποιώντας, πως, το μέλλον του Πανεπιστημίου της Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται σε μια πορεία συνεργασίας με τα ΤΕΙ που είναι ήδη σημαντικά υποβαθμισμένα και λειτουργούν οριακά.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ εκτιμά σαν ιδιαίτερα αρνητική την απάντηση της Υπουργού.

Εκτιμάμε πως επιβεβαιώνει την προσήλωση της κυβέρνησης στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της και στον τομέα της παιδείας.

Θεωρούμε πως εμπεριέχει την πρόθεση να υποβαθμίσουν το Πανεπιστήμιο Στερεάς συνδέοντας το με τα ήδη υποβαθμισμένα ΤΕΙ. Δείχνει σαφώς την πρόθεση τους για ισοπεδώσουν την παρεχόμενη εκπαίδευση και των δύο ιδρυμάτων στο κατώτερο επίπεδο.

Σε αυτά τα πλαίσια και αφού αναδείξαμε την αντιδραστική ουσία της πολιτικής της Κυβέρνησης, καταγγέλλουμε :

• Τον Περιφερειάρχη, κ. Κλέαρχο Περγαντά, που επιχείρησε και επιχειρεί να την παρουσιάσει στον λαό σαν θετικές τις σκέψεις της κ. Υπουργού.
• Τον κ. Χειμάρα, σαν εκπρόσωπο της Ν.Δ που διατυπώνει βέβαια αρνητική άποψη, αλλά την στηρίζει όχι στο αντιδραστικό περιεχόμενο της πρότασης, αλλά στην αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ. Δεν ξεχνάμε, φυσικά, πως οι θέσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ είναι ανάλογες.
• Απαράδεκτη θεωρούμε και την στάση του ΣΥΝ- ΣΥΡΙΖΑ, που με τις θέσεις του στήριξε την πολιτική της αυτοτέλειας, της αξιολόγησης, της λεγόμενης ελεύθερης πρόσβασης, και της «τοπικής ανάπτυξης» θολώνοντας τα νερά και αποπροσανατολίζοντας από την ουσία των αντιλαϊκών αλλαγών στην Παιδεία.
• Την διορισμένη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστήμιου, που αρνείται την πραγματικότητα και λειτουργεί με τρόπο που εξυπηρετεί τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης. Ξεχωριστά σημειώνουμε την άρνηση της να παραχωρήσει αίθουσα για την πραγματοποίηση εκδήλωσης που αφορούσε τα προβλήματα της παιδείας στο Κ.Κ.Ε, αποδείχνουσα έτσι το πώς κατανοεί τον ακαδημαϊκό χώρο σαν πεδίο διαλόγου και φυσικά τις φασίζουσες αντιλήψεις της.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ επισημαίνει ότι το κόστος αυτής της πολιτικής θα το πληρώσουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Θα το πληρώσει το εκπαιδευτικό προσωπικό των κατώτερων βαθμίδων, το βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που για χρόνια σήκωσαν το βάρος της λειτουργίας των περιφερειακών ιδρυμάτων και σήμερα θα πεταχτούν στην ανακύκλωση της ανεργίας.

Επισημαίνει επίσης, ότι η υπόθεση της επιστήμης που θα υπηρετεί τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι τα μονοπώλια, που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες και τον πλούτο της χώρας είναι πρώτα και κύρια υπόθεση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης.

Όσο η εξουσία ανήκει στο κεφάλαιο, η επιστήμη, η εκπαίδευση θα είναι εργαλεία του, θα μένουν περιορισμένες στα μέτρα και σταθμά της κερδοφορίας. Η πρόσβαση στην ολόπλευρη γνώση θα είναι προνόμιο των πλουσίων, τα Πανεπιστήμια θα κλείνουν τις πόρτες τους στα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, θα τους δίνουν πιστοποιητικά κατάρτισης για εισιτήρια ανεργίας.

Σήμερα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ολόπλευρη ανάπτυξη της επιστήμης, τη συγκρότηση πραγματικά επιστημονικών αντικειμένων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας άλλης παραγωγής, με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα.

Έτσι, μόνο η λαϊκή οικονομία και εξουσία μπορεί να βάλει στη θέση κάθε είδους ανορθολογικών και αντιεπιστημονικών πεδίων που γέννησε ο καπιταλισμός, τις πραγματικές βάσεις μιας επιστήμης και γνώσης που θα αναπτύσσεται πραγματικά ελεύθερα και ταυτόχρονα θα υποτάσσεται στις ανάγκες ανύψωσης του βιοτικού επιπέδου του λαού».

Πιο συγκεκριμένα για την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, θεωρούμε απόλυτα αναγκαίο :

• Να μην καταργηθεί το Πανεπιστήμιο Στερεάς. Να επιχορηγηθεί επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό και να εξασφαλιστεί η ενίσχυση του για να ξεπεράσει τα λειτουργικά του προβλήματα, έχοντας ξεκάθαρο επιστημονικό προσανατολισμό μακριά από οποιοδήποτε επιχειρηματικό κύκλο και ιδιωτικοποίηση.
• Τα ΤΕΙ να ενισχυθούν άμεσα για να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές λειτουργικές ανάγκες τους. Να μην καταργηθούν τα παραρτήματα τους. Να παρθούν μέτρα για την αναβάθμιση των σπουδών που προσφέρουν, αποκλείοντας την όποια παρέμβαση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)
ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ