ΛΣ Στερεάς: Για τη Μεταφορά των Μαθητών

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς δωρεάν μεταφορά από και προς το σχολείο τους, βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες μαθητές από την έναρξη της νέας χρονιάς, καθώς στα τέλη του μήνα λήγουν οι ισχύουσες συμβάσεις για μεταφορά.

Η μετάθεση στους δήμους και της αρμοδιότητας της μεταφοράς μαθητών αυτοαποκαλύπτεται, με την ευθύνη να καταλήγει τελικά στους γονείς και τα παιδιά να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ασφαλή, εξυπηρετικό, δωρεάν τρόπο μεταφοράς.

Επιβεβαιώνεται η ανάγκη ύπαρξης ενιαίου κρατικού φορέα για τη μεταφορά όλων των μαθητών όπου απαιτείται, μια πρόταση που βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής διάλυσης κάθε υποστηρικτικής προς τους μαθητές λειτουργίας.

Οι διαγωνισμοί που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για τη μεταφορά μαθητών έχουν αποβεί άγονοι στην πλειοψηφία τους. Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών επιμένει να καλεί τους δήμους να «εξορθολογίσουν» τις δαπάνες για τη μεταφορά και τους καλεί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με τους μεταφορείς και να κλείσουν συμβάσεις στο όριο του προϋπολογισμού, διαφορετικά, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ατομικά επιδόματα προς τους δικαιούχους.

Η επιδότηση αυτή ορίζεται από την κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας, Υποδομών - Μεταφορών και προβλέπει ότι η μετακίνηση θα γίνεται από τους γονείς, με μηνιαίο επίδομα υπολογιζόμενο βάσει της χιλιομετρικής απόστασης από το σχολείο με χιλιομετρικό κόστος ίσο με 0.35 ευρώ ανά χιλιόμετρο και για τις μέρες λειτουργίας του σχολείου ανά μήνα, όπως θα πιστοποιείται από το διευθυντή του σχολείου και μέχρι 1.500 ευρώ ανά μαθητή για κάθε σχολικό έτος.

Προβλέπεται, επίσης, για τους μαθητές που έχουν μετακινηθεί στην έδρα του σχολείου τους (δηλαδή αν ξεσπιτωθεί μια οικογένεια για να πάει στην πόλη όπου υπάρχει σχολείο) μηνιαίο επίδομα 85 ευρώ.

Τα επιδόματα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην απόφαση, θα χορηγούνται από το Δήμο σε τρεις δόσεις (Δεκέμβρη, Μάρτη και Ιούνη).

Χρονάς Τάσος
Γκικόπουλος Γιώργος.
Ντούρου Σοφία (Ιωάννα)