29ο ΔΣ: Ανοίγουν το Δρόμο για Παράδοση Βουνών και Ποταμών στα Επιχειρηματικά Συμφέροντα που Συνδέονται με τις ΑΠΕ

Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι πίσω από τα «όχι» που υποτίθεται ορθώνει η Δημοτική Αρχή στην ουσία προωθεί το στρατηγικό σχεδιασμό του κεφαλαίου για την περιοχή μας, που προβλέπει επενδυτικά σχέδια σε ΑΠΕ και τουρισμό.

Αυτό ήταν εμφανές τόσο στο θέμα της του σχεδίου διαχείρισης υδατικού διαμερίσματος δυτικής Στερεάς Ελλάδος όσο και στο θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου Μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός (ΜΥΗΣ) ποταμού Καρπενησιώτη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε κατά του σχεδίου διαχείρισης υδατικού διαμερίσματος δυτικής Στερεάς Ελλάδος. Κατά την αντίληψη του ΚΚΕ το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό, είτε προορίζεται για ύδρευση είτε για άρδευση. Παράλληλα αποτελεί στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να εξασφαλίζεται η αξία χρήσης του δίχως να μετατρέπεται σε εμπόρευμα, δηλαδή δίχως την ανάμειξη των επιχειρηματικών. Αυτό δε διασφαλίζεται από το εν λόγω σχέδιο. Αντίθετα ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικά υδροηλεκτρικά και την παράδοση υδάτινων πόρων σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η συζήτηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου Μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός (ΜΥΗΣ) ποταμού Καρπενησιώτη. Η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε υπέρ της αρνητικής γνωμοδότησης τονίζοντας παράλληλα ότι δεν αποτελεί αυτή το μοναδικό λόγο εναντίωσης στο συγκεκριμένο έργο ή σε άλλα ανάλογα.

Η συζήτηση στο ΔΣ ουσιαστικά έγινε για να επικυρώσει την στροφή του Δήμου στο θέμα των ιδιωτικών επενδύσεων στις ΑΠΕ, να νομιμοποιήσει την ιδέα ότι το μόνο πρόσκομμα είναι οι περιβαλλοντικοί όροι και όχι η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας.

Το ερώτημα που τίθεται σήμερα δεν είναι υπέρ ή κατά των ΑΠΕ αλλά υπέρ ή κατά της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, υπέρ η κατά της παράδοσης του δημόσιου φυσικού πλούτου, των βουνών και των ποταμών μας στις αδηφάγες ορέξεις του κεφαλαίου.

Στο σχεδιασμό του κεφαλαίου η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι στρατηγικής σημασίας. Μπαίνουν στο παιχνίδι σημαντικοί επιχειρηματικοί όμιλοι και μονοπώλια. Για αυτό και η προκλητική στήριξη των αιολικών, τα Fast truck, η απλόχερη κρατική χρηματοδότηση. Για αυτό τα προγράμματα τύπου Ηλιος που παραδίδουν τζάμπα εκτάσεις στις εταιρείες και προωθούν την αλλαγή χρήσης γης και τη συγκέντρωσή της.

Δεν είναι τυχαίο ότι με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 ενισχύεται ακόμη περισσότερο η επιχειρηματική δράση των Δήμων γύρω από τις ΑΠΕ.

Η πανάκριβη τιμή που πουλάνε το ρεύμα οι επιχειρηματίες των ΑΠΕ είναι η «προίκα» που πληρώνει ο ελληνικός λαός ώστε οι ντόπιοι και ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι να μπουν με διασφαλισμένα κέρδη στην αγορά. Η αύξηση του τέλους ΑΠΕ από την συγκυβέρνηση σημαίνει πρακτικά ότι τα όποια ανταποδοτικά θα τα πληρώσουν με το παραπάνω οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Η περιοχή μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την προώθηση των επενδυτικών και επιχειρηματικών αυτών σχεδίων, τα οποία συνεπάγονται εκτόπιση μικρομεσαίων, χτύπημα κτηνοτροφίας, συγκέντρωση και αλλαγή χρήσης γης. Για αυτό αυξάνει το ενδιαφέρον από μεγάλους ομίλους για αιολικά και υδροηλεκτρικά στην Ευρυτανία. Αυτή είναι η αιτία πίσω από την στάση της Δημοτικής Αρχής αλλά και των άλλων που ολοένα και πιο καθαρά εγκαταλείπουν οριστικά την όποια φραστική αντίθεσή τους και ουσιαστικά ζητάνε να πάρει την πρωτοβουλία…ο Δήμος (!) για την χωροθέτηση και ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Και είναι επικίνδυνη αυταπάτη –αν όχι συνειδητή εξαπάτηση- η άποψη ότι μπορεί το κεφάλαιο να χαλιναγωγηθεί, να υπάρχει «έλεγχος» και «προστασία του περιβάλλοντος» στην επιχειρηματική δράση με κριτήριο το κέρδος, ή ότι μπορεί «εταιρίες λαϊκής βάσης» να αποτελέσουν ασπίδα απέναντι στα μονοπώλια.

Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση καλούν σε εγρήγορση και δράση για να μην παραδοθούν στις αδηφάγες ορέξεις των επιχειρήσεων οι ορεινοί όγκοι και τα ποτάμια.

Λύση που να εξασφαλίζει ρεύμα φτηνό για το λαό, με αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, με προσανατολισμό στην εξοικονόμηση ενέργειας και σεβασμό του περιβάλλοντος υπάρχει μόνο σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Προϋποθέτει να γίνει ο τομέας της ενέργειας δημόσια – λαϊκή περιουσία. Να αναπτύσσεται με κριτήριο της λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Mόνο σε αυτά τα πλαίσια μπορεί να γίνει και ορθολογική αξιοποίηση των ΑΠΕ σε αυστηρά συγκεκριμένες χωροταξικά βιομηχανικές ζώνες.