Αποσπάσματα από τη συνέντευξη που έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα «Real News»

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην εφημερίδα «Real News» και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή, έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Αποσπάσματα της συνέντευξης αναδημοσιεύει ο «Ρ» της 15/11/2010.
-- Μήπως η μεγάλη, όντως, επιτυχία σας, σας οδηγεί να αναθεωρήσετε την πολιτική συμμαχιών;
-- Η πρόταση συμμαχίας και εξουσίας που απευθύνει το ΚΚΕ προς το λαό δεν υποτάσσεται στην κάλπη. Δεν αλλάζει ανάλογα με τα αποτελέσματα. Είναι διαμορφωμένη με επιστημονικά δεδομένα και με γνώμονα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και απαντάει στο κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα κέρδη των λίγων, πράγμα που σημαίνει συμμαχία και αγώνα για να απαλλαγεί ο λαός από την εξουσία και το ζυγό των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού.
Ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις πρέπει να εμπιστευθούν την εμπειρία και τη γνώση του ΚΚΕ, τη συνέπειά του. Για να υπάρξει ευημερία για το λαό. Για να αξιοποιήσει η χώρα όλες τις παραγωγικές της δυνατότητες χρειάζεται σχεδιασμένη ανάπτυξη σε πανεθνικό επίπεδο. Αυτό απαιτεί κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων, δηλαδή των μονοπωλίων, συνεταιριστικοποίηση και ουσιαστικό λαϊκό κοινωνικό έλεγχο και από τα πάνω και από τα κάτω. Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης δεν χωρά μέσα στην ΕΕ και μπορεί να τον ανοίξει μόνο μια ισχυρή αντιμονοπωλιακή λαϊκή συμμαχία.
-- Εμμέσως ή σαφώς, πάντως, το ΠΑΣΟΚ σας κατηγορεί για «υπόγειες διαδρομές» με τη ΝΔ για τον Β΄ Γύρο... Γιατί; Τι θα κάνετε εσείς;
-- Δεν τους μοιάζουμε. Ο,τι κάνουμε το κάνουμε στο φως της ημέρας, μπροστά σε όλους. Και αυτό τους ενοχλεί και τους δυο. Το έχουμε υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους εδώ και καιρό: Λευκό και άκυρο στον β' γύρο, όπου δεν συμμετέχει η Λαϊκή Συσπείρωση. Πάει και τελείωσε.
Το ΠΑΣΟΚ στα ψέματα και στις προβοκάτσιες κατά του ΚΚΕ μόνο με τον Καρατζαφέρη μπορεί να συγκριθεί. Αλλά είναι να μην σε εξοργίζει το θράσος τους; Είδατε τι έγινε στην περιφέρεια της Αττικής, όλοι παζάρευαν με όλους υπόγεια εκτός του ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ με τον Δημαρά, ο Δημαράς με ΝΔ, με την Μπακογιάννη, τον ΣΥΝ. Ο Σγουρός με στελέχη της ΝΔ και πάει λέγοντας. Αλλού το ΠΑΣΟΚ είναι με το ΛΑ.Ο.Σ., αλλού η ΝΔ. Είναι δεκάδες παραδείγματα που έχουμε συνδυασμούς επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και υποψηφίους στελέχη της ΝΔ και το αντίστροφο. Και όλοι μαζί μαύρο μέτωπο κατά του ΚΚΕ στην Ικαρία.
Αντί να κρύψουν τις πομπές τους προκαλούν. Η ηγεσία της ΝΔ, που στελέχη της προσπαθούν να αξιοποιήσουν δημαγωγικά τις διαθέσεις του λαού κατά του μνημονίου, για να ψηφιστούν οι νεοδημοκράτες. Και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που συκοφαντεί, για να κρύψει από το λαϊκό κόσμο του ΠΑΣΟΚ την αντιλαϊκή πολιτική της και να τον συσπειρώσει στη βάση ανύπαρκτων που η ίδια κατασκευάζει, όπως τα περί υπόγειας συμφωνίας του ΚΚΕ με τη ΝΔ.
-- Παρά την ερμηνεία στο αποτέλεσμα των εκλογών από τον κ. Γ. Παπανδρέου, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα αντέξει επί πολύ;
-- Τα ωμά εκβιαστικά διλήμματα του πρωθυπουργού: «'Η μας ψηφίζετε ή αποσταθεροποιείται η χώρα» εκτός των άλλων δείχνουν και φόβο στο λαϊκό παράγοντα και αδυναμία. Είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει τη στήριξη ισχυρών τμημάτων της πλουτοκρατίας, των ΗΠΑ και δυνάμεων της ΕΕ. Σε αυτή τη φάση της κρίσης και της βάρβαρης επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα δείχνουν ότι το εμπιστεύονται περισσότερο από τη ΝΔ. Ομως η μακροημέρευση των κυβερνήσεων δεν εξαρτάται μόνο από τις επιλογές της αστικής τάξης και των συμμάχων της. Καθοριστικός παράγοντας είναι ο λαός και η οργανωμένη του παρέμβαση. Το ζήτημα δεν είναι να αλλάζει κυβέρνηση, αλλά η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία.
-- Η εκτίμησή σας είναι πως μπορεί να οδηγηθούμε σε συγκυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας;
-- Ηδη τμήματα της πλουτοκρατίας φαίνεται να προκρίνουν μία κυβέρνηση συνεργασίας, πιστεύοντας ότι θα έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην επιβολή των άγριων αντιλαϊκών μέτρων, στην προώθηση των επικίνδυνων συμφωνιών στο Αιγαίο, στην αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ. Αυτό εκφράζει η θέση του Κ. Μητσοτάκη και το νέο κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη. Με αυτή την προοπτική συντάσσονται στελέχη και από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Πειράματα έγιναν τώρα στις εκλογές. Η διαμάχη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αφορά το ποιος θα ηγεμονεύσει στα νέα αντιλαϊκά συμμαχικά σχήματα. Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Ούτε έτσι θα αποσπάσουν τη συναίνεση - υποταγή του λαού.
-- Είναι αξίωμα στην πολιτική πως οι βίαιες αλλαγές στην οικονομία μπορεί να οδηγήσουν και σε βίαιες αλλαγές στην πολιτική; Μπορεί, δηλαδή, να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης; Και προς ποια κατεύθυνση;
-- Η ανατροπή των λαϊκών κατακτήσεων που αποσπάστηκαν προπολεμικά και μεταπολεμικά στη χώρα μας και στις άλλες χώρες της ΕΕ είναι μια μεγάλη απόδειξη ότι ο καπιταλισμός βρίσκεται σε σήψη, ότι είναι υπεργερασμένος. Η συνέχιση της ισχυροποίησης των μονοπωλίων απαιτεί οπισθοδρόμηση παντού, φέρνει φτώχεια στους λαούς, γεννά παρασιτισμό, διαφθορά και πολέμους και οδηγεί πάντα σε κρίση. Τα κόμματα και οι μηχανισμοί του συστήματος δεν έχουν τα διαχειριστικά εργαλεία που είχαν χθες. Δεν έχουν και ούτε μπορούν να βρουν φάρμακο, γι' αυτό καταφεύγουν στον αντικομμουνισμό. Η κρίση του κυρίαρχου αστικού πολιτικού συστήματος είναι αναπόφευκτη γιατί είναι αποτέλεσμα και όχι αιτία.
Η ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων, η πάλη για την ανατροπή του, για ριζικές αλλαγές και στην οικονομία, ο σοσιαλισμός είναι μονόδρομος για το λαό. Τώρα έχουμε διδαχθεί πολλά και από τα επιτεύγματα και από τα λάθη του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε στην Ευρώπη.
-- «Αντιμνημονιακό μέτωπο» με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με εσάς μπορεί να υπάρχει κ. Παπαρήγα;
-- Οχι βέβαια. Για να είναι κάποιος πραγματικά κατά του μνημονίου, πρέπει να αντιπαλεύει τη στρατηγική της ΕΕ, δηλαδή τα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Το μνημόνιο, οι θυσίες διαρκείας του λαού για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου, έχει αρχίσει με την υπογραφή του Μάαστριχ. Η ΝΔ υποκρίνεται, για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους δεν ψήφισε το μνημόνιο. Αυτά που λέει περί «άλλου μείγματος» δεν αντέχουν σε καμία κριτική.
-- Οι οργανωμένες δυνάμεις της Αριστεράς (π.χ. συνιστώσες ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Βήμα διαλόγου κλπ.) σας είναι αδιάφορες για συμμαχίες;
-- Αυτό που μας ενδιαφέρει και γι' αυτό δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις είναι να οικοδομήσουμε την κοινωνική λαϊκή συμμαχία μεταξύ των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων αγροτών κατά του κοινού εχθρού, των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ και των κομμάτων που τους υπηρετούν. Αυτός είναι ο δρόμος για να εμποδίσουμε σήμερα τα νέα βάρβαρα μέτρα, για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική, για να διαμορφωθούν και στο πολιτικό επίπεδο στέρεες συμμαχίες. Η κατάσταση που επικρατεί στα συμμαχικά σχήματα που αναφέρεστε φανερώνει ότι μια πολιτική συμμαχία που δεν πατάει και δεν εκφράζει κοινωνική λαϊκή συμμαχία, που δεν έχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας ούτε μακριά μπορεί να πάει, ούτε προσφορά στο λαό μπορεί να έχει.
-- Πιστεύετε ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε πτώχευση ή σε αναδιάρθρωση του χρέους; Σας φοβίζουν τέτοιες εξελίξεις;
-- Το λαό τον έχουν βάλει ήδη σε διαδικασία χρεοκοπίας και καταδίκης στη φτώχεια και στην ανεργία. Η ΕΕ με την τελευταία Σύνοδο και με τη συμφωνία του πρωθυπουργού αποφάσισε τη διαδικασία της ελεγχόμενης πτώχευσης και το μνημόνιο διαρκείας. Το δίλημμα λοιπόν ήταν και είναι: 'Η θα χρεοκοπήσει ο λαός ή η πλουτοκρατία. Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο λαός με την πάλη του και τη συμμαχία του θα αλλάξει ριζικά το συσχετισμό δυνάμεων και δε θα επιτρέψει να τον οδηγήσουν στην άβυσσο. Θα προχωρήσει αποφασιστικά μπροστά.