ΚΟΜΜΑ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Κι άλλο αντιδραστικό μόρφωμα στο αστικό πολιτικό σκηνικό

Ευρύτερες συναινέσεις, για να «περπατήσει» πιο αποτελεσματικά το πρόγραμμα της πλουτοκρατίας, επιδιώκει η «Δημοκρατική Συμμαχία», η ιδρυτική διακήρυξη της οποίας παρουσιάστηκε την Κυριακή

«Λαγός» των πιο αντιδραστικών πολιτικών και μέτρων είναι το μόρφωμα που παρουσίασε την Κυριακή η Ντ. Μπακογιάννη, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι είναι κόμμα - όργανο των πλέον επιθετικών τμημάτων της πλουτοκρατίας, συμπληρωματικό του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των παραφυάδων τους, μέσω των οποίων προωθείται η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού σε βάρος του λαού.

Μια απλή ματιά στην ιδρυτική διακήρυξη και την ομιλία της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία διετέλεσε διαχρονικά υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ, αρκεί για να καταδειχθεί ότι αποστολή του νέου κόμματος είναι: Να λανσάρει τις πλέον αντιδραστικές και βάρβαρες πολιτικές, που έχει από καιρό εγγράψει στο πρόγραμμά της η πλουτοκρατία και τα κόμματά της.

Φιλοδοξεί, παράλληλα, να παίξει ρόλο κόμματος που θα συμβάλει στην πιο άγρια επίθεση στα λαϊκά - εργασιακά δικαιώματα. Σαν μέσο για να συμβεί αυτό, η Ντ. Μπακογιάννη βλέπει τη διαμόρφωση ευρύτερων αντιλαϊκών συμμαχιών, ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο, με τα άλλα αστικά κόμματα, όπως επανέλαβε και χτες, μετά την ενημέρωση που έκανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το νέο κόμμα.

Η ίδια, μιλώντας την Κυριακή στο Μπάντμιντον, είπε ότι «η Δημοκρατική Συμμαχία (σ.σ. είναι το όνομα του νέου κόμματος) έχει έναν ξεκάθαρο σκοπό: Να διαμορφώσει ένα σχέδιο σαρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του κράτους, στην οργάνωση της Πολιτείας, στις πολιτικές κοινωνικής συνοχής, στο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας».

Η Ντ. Μπακογιάννη φρόντισε να δώσει μια πλούσια γεύση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που επαγγέλλεται, επικαλούμενη ότι «οι μεγάλες κρίσεις θέλουν μεγάλες ρήξεις». Μόνο που πρόκειται για ρήξεις κόντρα στα λαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα. Διακήρυξε, πάντως, με περίσσιο κυνισμό ότι «πιστεύουμε ξεκάθαρα ότι πρέπει να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα στην ελληνική οικονομία».

Με βάση τα παραπάνω, φυσικό επακόλουθο είναι να ζητά να σαρωθεί ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ δε διστάζει να εκφράσει την μύχια επιδίωξη των καπιταλιστών να τελειώνουν με την οργανωμένη πάλη του λαού, όπως αυτή εκφράζεται μέσα και από τα συνδικάτα.
Προτάσεις - λαιμητόμος

Ενα απάνθισμα από τις μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που προτείνει η Ντ. Μπακογιάννη είναι το παρακάτω:

* «Πρέπει να περιοριστεί ο κρατικός παρεμβατισμός στη λειτουργία των αγορών: ωράρια αγορών, εργασιακές σχέσεις, σχέσεις μεταξύ συναλλασσόμενων πρέπει να παύσουν να ρυθμίζονται ασφυκτικά από το κράτος». Με άλλα λόγια, πρέπει να αρθεί κάθε περιορισμός στη διαμόρφωση της τιμής στην οποία το κεφάλαιο αγοράζει την εργατική δύναμη.
* «Οι συντεχνίες και ο κακώς εννοούμενος συνδικαλισμός δεν μπορούν να παραμένουν ταμπού. Συμπεριφορές που οδηγούν σε σκανδαλώδη προνόμια και σε ομηρεία του συνόλου πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά». Δεν έμεινε όμως στην ευθεία στοχοποίηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που κρύβεται πίσω από τον χαρακτηρισμό «κακώς εννοούμενος συνδικαλισμός», αλλά υπέδειξε και το εργαλείο, με το οποίο η πλουτοκρατία φιλοδοξεί να βάλει ταφόπλακα στις εργατικές διεκδικήσεις: «Προτείνουμε τη μεταρρύθμιση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για το συνδικαλισμό, την καθιέρωση μυστικής καθολικής ψηφοφορίας για τις μείζονες απεργίες». Δεν είναι η πρώτη φορά, βέβαια, που ακούγεται αυτή η αντιδραστική πρόταση για να μπει στο γύψο η εργατική πάλη, αλλά μόνο τυχαίο δεν είναι ότι αναλαμβάνει να το επαναφέρει στην πρώτη γραμμή το νεοσύστατο κόμμα.
* «Θεωρούμε αναγκαία μια δεύτερη φάση μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό σύστημα». Στόχος είναι η πλήρης κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και η αντικατάστασή της από τους ατομικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, όπως είπε η πρώην υπουργός.
* Πρότεινε επίσης ιδιωτική - ανταγωνιστική Παιδεία, άρση της μονιμότητας και απολύσεις 250.000 εργαζομένων στο Δημόσιο μέσα στην επόμενη δεκαετία, πλήρη απαλλαγή του κεφαλαίου από φόρους και πάσης φύσεως "κρατικά βάρη" και αύξηση των έμμεσων φόρων, συνταγματική καθιέρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, δηλαδή αιώνια λιτότητα, κ.ο.κ.

Στην κατεύθυνση αυτή, το νέο κόμμα είναι αποφασισμένο να κάνει ό,τι μπορεί, φιλοδοξώντας να διαδραματίσει ρόλο και σε κυβερνήσεις συνεργασίας. «Πιστεύουμε στην εθνική συνεννόηση και συνεργασία για να προχωρήσουν με ταχύτητα οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις», τόνισε η Ντ. Μπακογιάννη, διαπιστώνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «αδυνατεί να προχωρήσει γρήγορα τις αναγκαίες αλλαγές».

Copyright © 1997-Tue Nov 23 09:20:34 GMT+02 2010 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ