ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΛΜΕ Ευρυτανίας για τα κενά των σχολείων

Βρισκόμαστε 3 μήνες μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους και τα προβλήματα σε προσωπικό και κενές θέσεις στο νομό μας παραμένουν πολύ μεγάλα και δυστυχώς άλυτα ακόμη. Αν και έχουν περάσει τόσοι μήνες και μετά την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην αποστολή των βιβλίων στην αρχή της χρονιάς το πρόβλημα των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό παραμένει έντονο και οξυμένο, κυρίως για τα περιφερειακά σχολεία και όχι μόνο. Μάλιστα, όπως φαίνεται από τον πίνακα των κενών που επισυνάπτουμε τα κενά παρατηρούνται και σε ειδικότητες που αφορούν πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Το Υπουργείο, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες για σχολική χρονιά χωρίς προβλήματα και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι φέτος το προσωπικό θα είναι έγκαιρα στις θέσεις του, μας διέψευσε για μια ακόμη φορά αποδεικνύοντας ότι νοιάζεται περισσότερο για το επικοινωνιακό παιχνίδι και όχι για τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών του Φουρνά, του Ραυτόπουλου, της Γρανίτσας και του Κερασοχωρίου. Για μια ακόμη χρονιά τα παιδιά εγκαταλείπονται στη μοίρα τους, αποδεικνύοντας ότι οι σχεδιασμοί για την παιδεία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του αντίστοιχου υπουργείου δεν είναι παρά ένα αδειανό πουκάμισο.

Τα ψεύτικα τα λόγια και η προεκλογική υποσχεσιολογία για ενίσχυση της Παιδείας με 1 δις επιπλέον φαντάζουν σαν κακόγουστο αστείο, όταν τέλος Νοέμβρη υπάρχουν ακόμη παιδιά που δεν κάνουν μάθημα ελλείψει εκπαιδευτικού προσωπικού. Την ίδια στιγμή τα Αθλητικά Τμήματα που λειτουργούσαν σε κάθε νομό, τα γνωστά ΤΑΔ, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει, αφού δεν έχουν γίνει οι αντίστοιχες προσλήψεις και επιπρόσθετα έχει σταλθεί ένα φιρμάνι στους γονείς ότι ακόμη και αν ξεκινήσουν, το κόστος για τη μεταφορά των μαθητών, όπου αυτή απαιτείται, όπως στο ΤΑΔ του 1ου Γυμνασίου Καρπενησίου - θα το αναλάβουν οι γονείς από την τσέπη τους και όχι η Πολιτεία όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Την ίδια ώρα το υπουργείο, μέσω των διευθύνσεων, προσπαθώντας να «βγάλει από τη μύγα ξύγκι», προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με μετακινήσεις προσωπικού που δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων και παράλληλα ελέγχονται για τη νομιμότητα τους, αφού στην ουσία ανατρέπουν εργασιακές σχέσεις και διαμορφώνουν συνθήκες ανασφάλειας για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας καταγγέλλει την πολιτική αναλγησία της κυβέρνησης, που αντιμετωπίζει το αγαθό της εκπαίδευσης με μοναδικό κριτήριο μόνο το οικονομικό κόστος αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις της πολιτικής της.

Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς, την τοπική κοινωνία να αντιδράσουν στον εμπαιγμό αυτό και να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα σε όλους αυτούς που κρύβονται πίσω από τα προβλήματα, προσπαθώντας να μεταθέσουν τις δικές τους ευθύνες φορτώνοντας τα βάρη για μια ακόμη φορά στις πλάτες της οικογένειας, που πλήττεται ανελέητα από την πολιτική των περικοπών και του μνημονίου.

Ζητάμε την άμεση κάλυψη των κενών με αναπληρωτές και ωρομίσθιους άμεσα, χωρίς άλλες χρονοτριβές ώστε να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος για τα παιδιά και ιδιαίτερα για εκείνα των περιφερειακών σχολείων.

Ζητάμε την άμεση έναρξη του ΤΑΔ του 1ου Γυμνασίου Καρπενησίου με την συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος μεταφοράς των μαθητών όπως γινόταν μέχρι σήμερα.





Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας





Μαστροκώστας Κώστας Πανοπούλου Φωτεινή