Συμμετέχετε στις δημοτικές εκλογές στον δήμο Καρπενησίου, παρόλο που απείχατε πολλά χρόνια. Πώς αποφασίσατε την συγκεκριμένη στιγμή να μπείτε στη διαδικασία των εκλογών;
- Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του τόπου, που το ΚΚΕ και άλλοι αγωνιστές, συγκροτούν ψηφοδέλτιο με αυτοτελή κάθοδο στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αυτό έχει να κάνει με τρεις παράγοντες κατά τη γνώμη μου. Πρώτον με τις απαιτήσεις των καιρών που σήμερα η ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο, στα εργασιακά δικαιώματα και στα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων απαιτούν από τον κάθε εργαζόμενο κάτι διαφορετικό, σηκώνουν τον πήχη των απαιτήσεων. Άρα χρειάζεται να ξεπεραστούν αναστολές και δισταγμοί. Δεύτερον η συγκρότηση του “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ”, η νέα διοικητική συγκρότηση της χώρας που θα λειτουργεί σαν μοχλός αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής κάνει ακόμα πιο επιτακτικό το να υπάρχουν αγωνιστικές δυνάμεις μέσα στα Τοπικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Τρίτον γιατί έρχεται μετά από ένα χρόνο έντονων αγώνων και διεργασιών στο λαϊκό κίνημα σε όλη την Ελλάδα, αγώνων αντίστασης σε αυτή την πολιτική που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βάζουν το αίτημα για έναν άλλον δρόμο ανάπτυξης της χώρας μας. Αυτοί είναι τρεις βασικοί λόγοι που ώθησαν και στον δήμο του Καρπενησίου τη συνάντηση των ανθρώπων που συγκρότησαν το ψηφοδέλτιο της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.
Εσείς, δεν θεωρείτε ότι οι πολλοί συνδυασμοί ίσως τελικά αποβούν υπέρ των συνηθισμένων που λαμβάνουν την εξουσία στον δήμο Καρπενησίου;
- Συνολικά στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι πρέπει να προσέξουν ένα τρικ στο οποίο καταφεύγουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στο να εμφανίζονται με πολλαπλούς συνδυασμούς, δηλαδή με δύο δημοτικά ψηφοδέλτια, με δύο περιφερειακά ψηφοδέλτια ακόμα και δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να θολώνουν τα νερά γύρω από το πολιτικό ζητούμενο και κυρίως να απορροφάται η δυσαρέσκεια σε ανώδυνα σχήματα στήνοντας αναχώματα και να κατευθύνεται η ψήφος σε κανάλια τα οποία είναι ανώδυνα για το πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο της χώρας και πάνω απ’ όλα για το μεγάλο κεφάλαιο. Το ότι υπάρχει αυτοτελές ψηφοδέλτιο της “Λαϊκής Συσπείρωση”, ψηφοδέλτιο το οποίο στηρίζεται από το ΚΚΕ είναι μια ανάγκη που απορρέει από την διαφορετικότητα της πολιτικής την οποία πρεσβεύει.
Παρόλα αυτά δεν κατεβαίνετε με πλήρες ψηφοδέλτιο, υπολείπεστε αρκετά από την πλήρη σύνθεση του ψηφοδελτίου που απαιτεί ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”. Εσείς είχατε σκεφτεί να ενσωματωθείτε σε κάποιο από τα μεγάλα σχήματα ώστε να έχετε και από μέσα…
- Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Πρώτα απ’ όλα όλοι οι συνδυασμοί που κατεβαίνουν στο Καρπενήσι αποδέχονται τον “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ”, ο οποίος σημαίνει τοπική φορολογία, χτύπημα των κοινωνικών υπηρεσιών, μοχλός των αντιλαϊκών πολιτικών. Και οι τρεις συνδυασμοί θεωρούν σαν προαπαιτούμενο και σαν δεδομένο την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και οι τρεις συνδυασμοί κρύβουν το πολιτικό ζητούμενο των εκλογών. Και οι τρεις συνδυασμοί έχουν συνυπάρξει στον δήμο Καρπενησίου και έχουν συναντηθεί σε αντιλαϊκές αποφάσεις, όπως τα παρκόμετρα. Έχουν δοκιμαστεί λοιπόν. Δεν συνιστούν λοιπόν μια διαφορετική πρόταση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται στην κερδοφορία αλλά θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και ως εκ τούτου δεν υπάρχει τέτοιο ζητούμενο.
Εν πάση περιπτώσει, εσείς τι πρεσβεύετε για τον δήμο Καρπενησίου;
- Η “Λαϊκή Συσπείρωση” πρεσβεύει στον δήμο Καρπενησίου όπως και σε όλη την Ελλάδα, ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα το οποίο σήμερα αντιστέκεται στον πιο βαρύ χειμώνα που έχει να αντιμετωπίσει ο λαός από τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο. Σε μια πολιτική αδυσώπητη που χτυπάει συντάξεις, μισθούς… όταν η ΔΕΗ αυξάνει 44%, όταν το πετρέλαιο θέρμανσης είναι 30% πάνω από το περσινό, όταν σήμερα προετοιμάζεται εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, όταν υπολογίζεται ότι μόνο από το ΦΠΑ, σύμφωνα με το μνημόνιο όχι με το αναθεωρημένο μνημόνιο, για το 2011, 200 εκατ. παραπάνω απ’ ότι τον χρόνο που πέρασε, τότε καταλαβαίνει κανείς πού πάει. ...Θα είναι απόφαση όταν περνάνε οι τομείς της υγείας και της παιδείας στους δήμους και ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο οδηγούμαστε σε μια πλήρη υποβάθμιση και διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα κοινωνικών υπηρεσιών, που πρέπει να είναι κεντρική κρατική ευθύνη, όταν απαιτούν από τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν με ανταποδοτικότητα και με κριτήριο το κέρδος καταλαβαίνει κάποιος πού πάμε. Και ας αναλογιστεί ο καθένας το εξής: η τοπική διοίκηση σήμερα αναλαμβάνει για λογαριασμό της κυβέρνησης, γι’ αυτό όλο και πιο συχνά δήμοι και περιφέρειες στα λόγια των κυβερνητικών στελεχών αναφέρονται ως εκτελεστικά όργανα, κυβερνητικές λειτουργίες. Παράδειγμα, οι περιφέρειες θα αποφασίζουν την έγκριση ή όχι των ομαδικών απολύσεων. Ας ρωτήσει τον εαυτό του λοιπόν ο κάθε εργαζόμενος, αυτός που θα θέλει να παίρνει την απόφαση για τη δική του δουλειά θα προτιμά να είναι οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κρύβονται πίσω από αυτή την πολιτική ή κομουνιστές, αγωνιστές οι οποίοι είναι αντίθετοι με τις μαζικές απολύσεις; Είναι ένα διακύβευμα στο οποίο θα τοποθετηθεί με την ψήφο. Θα δεχτεί την τοπική φορολογία ή θα την αρνηθεί; Θα απαιτήσει να αγωνιστεί ο δήμος για μείωση του ΦΠΑ, ο οποίος σαν αντιλαϊκός φόρος θα χρηματοδοτεί το δήμο ή θα αρκεστεί σε μια λογική διαχείρισης; Είναι ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά του.
Αυτά που λέτε θα θέλαμε να μας τα προσαρμόσετε στα δεδομένα του Καρπενησίου.
- Στα δεδομένα του Καρπενησίου αυτά ισχύουν εις διπλούν και εις τριπλούν. Γιατί στις πιο φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές η ανισόμετρη ανάπτυξη που απόλυτος νόμος κίνησης της ανάπτυξης με βάση το κέρδος επιδρά πολλαπλά. Για παράδειγμα έργα τα οποία εδώ και 50 χρόνια συζητούνται; Ο βόρειος άξονας, παραμεγδόβια χάραξη, ανατολική πρόσβαση είναι από το 1950. Γιατί δεν υλοποιούνται; Δεν υλοποιούνται γιατί η ανάπτυξη η οποία ακολουθείται έχει αποκλειστικό γνώμονα το επιχειρηματικό κέρδος και όχι την βελτίωση της ζωής του κατοίκου στη Χελιδόνα π.χ..
Δηλαδή ο οδικός άξονας Λαμία- Καρπενήσι -Αγρίνιο δεν συμφέρει;
- Όσο δεν συμφέρει τα επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν θα υλοποιείται. Σήμερα αν ορισμένοι προσβλέπουν για παράδειγμα στη σύνδεση με την Ιονία Οδό και στην αύξηση της κερδοφορίας της εταιρείας με περισσότερα διόδια, μπορεί και να το κάνουν.
Να φέρω ένα πρόσφατο γεγονός για παράδειγμα, οι επενδύσεις που θα γινόντουσαν στον Αστακό θα συνέφερε την οδική σύνδεση; Σε καμία περίπτωση. Εμείς βάζουμε τρία κριτήρια για κάθε τι που γίνεται. Πρώτα από ποιον γίνεται, δεύτερον με τι κριτήριο γίνεται και τρίτον ποιος πληρώνει. Αν είναι η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι ότι γίνεται από τον ιδιώτη με κριτήριο την κερδοφορία της δικής του τσέπης και την πληρώνει ο πολίτης, τότε είμαστε αντίθετοι σε αυτό το έργο γιατί υπηρετεί τη συγκεκριμένη μόνο δέσμευση. Άλλα παραδείγματα, ποια θα είναι η τύχη του νοσοκομείου Καρπενησίου εάν περάσουν τα νοσοκομεία στις περιφέρειες και αν λειτουργούν με ευθύνη και χρηματοδότηση των περιφερειών; Δεν θα αντέξουν ή θα αναγκαστούν να βάλουν ανταποδοτικά. Η υγεία όμως πρέπει να είναι δωρεάν. Αυτό λοιπόν είναι το δικό μας κριτήριο. Δεν πας με κριτήριο την ανταποδοτικότητα και την κερδοφορία, την αποτελεσματικότητα όπως λένε αυτοί, αλλά με βάση τις κοινωνικές ανάγκες. Και οι κοινωνικές ανάγκες σε μια δυσπρόσιτη περιοχή είναι μεγαλύτερες.
Εσείς τι ελπίζετε στις εκλογές; Πιστεύετε θα μπείτε στον νέο δήμο Καρπενησίου;
- Στις εκλογές πιστεύουμε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση θα εκπροσωπηθεί στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις νέες και τους ανέργους. Είναι μια μοναδική ευκαιρία και έχουν υποχρέωση να καταδικάσουν την πολιτική που τους έχει φέρει μέχρι εκεί. Να δώσουν ένα ηχηρό ράπισμα, μια ηχηρή απάντηση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κόμματα τα οποία δεν αλλάζουν, συνεχίζουν την ίδια πολιτική και ομολογούν ότι θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική. να δώσουν μια απάντηση στους ελεγκτές της τρόικας οι οποίοι εντελώς τυχαία έρχονται 15 Νοεμβρίου. Να δώσουν μια απάντηση στους ευρωπαίους φίλους μας, οι οποίοι επίσης 1 ή 2 μέρες μετά τις εκλογές θα μας έρθουν με τα στοιχεία για το αναθεωρημένο έλλειμμα. Και προφανώς θα δρομολογήσουμε και νέα βάρβαρα μέτρα κοντά σε αυτά που έχουν δρομολογηθεί. Πρέπει να απαντήσει σήμερα η συνταξιούχος, η αγρότισσα, η μάνα στις πολιτικές δυνάμεις εκείνες οι οποίες της λένε, το παιδί σου δεν θα βρει ποτέ σταθερή δουλειά. Ότι το παιδί σου σήμερα δεν θα γνωρίσει ποτέ σύνταξη. Γιατί όταν σου λένε 40 χρόνια δουλειάς πλήρους εργασίας, στην πράξη σημαίνει ότι για τη σημερινή νεολαία έχει καταργηθεί το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση. Αυτά είναι κριτήρια στα οποία εμπλέκεται και η τοπική διοίκηση.
Εσείς δηλαδή πιστεύετε ότι θα μπείτε στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Θέλω να σας ρωτήσω, γιατί αυτό ερωτήθηκε και ο κ. Μπακογιάννης. Είπε εγώ έρχομαι στο Καρπενήσι με την οικογένειά μου. Εσείς δεν μένετε εδώ. Αν εκλεγείτε θα έρθετε μόνιμα στο Καρπενήσι;
- Αν εκλεγώ προφανώς είμαι στη διάθεση καταρχήν του κόμματός μου και του συνδυασμού που με εξέλεξε για ότι μου υποδειχθεί να κάνω. Δεν έχω καμία αντίρρηση.
Ακόμη και αν θα είστε και στην αντιπολίτευση;
- Αν εκλεγώ, βεβαίως. Όταν υποδείχθηκα από το ΚΚΕ σαν υποψήφιος δήμαρχος εννοείται ότι το κόμμα και η παράταξη η οποία με στηρίζει μου έδωσε την εντολή ότι αν εκλεγείς δήμαρχος πρέπει να είσαι παρών.
Επειδή παρακολουθείτε τα θέματα στο Καρπενήσι, η τελευταία 4ετια τι σας έχει ενοχλήσει από πράγματα που έγιναν ή δεν έγιναν; Αν ήσασταν στο δημοτικό συμβούλιο, σε ποια θα λέγατε ναι και σε ποια όχι;
- Πρώτα απ’ όλα θεωρώ αδιανόητο να έχουν έρθει τα πάνω κάτω, να πέφτει άγριο πελέκι σε μισθούς και συντάξεις και να μην υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από πλευράς δήμου. Θα μπορούσε να κάνει διαμαρτυρίες, να καταδικάσει αυτή την πολιτική. κάθε μέρα συναντιούνται με υπουργούς, βουλευτές κ.λπ. Δεύτερον, είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι δεν έχουν ασχοληθεί με ουσιαστικά ζητήματα βασικών υποδομών. Για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν να είναι σε αυτό το χάλι η κτηνοτροφία, η διαχείριση των βοσκοτόπων, τα σφαγεία. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να είναι επικίνδυνη η κατάσταση με τον Κλαρωτό. Δεν είναι δυνατόν εν έτη 2010 στον Άγιο Νικόλαο να είναι η κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε το αποχετευτικό, στα 5 χλμ από το Καρπενήσι. Τέτοια είναι τα ζητούμενα. Εμείς τι λέμε. Επειδή δεν έχει δεσμεύσεις στην κυρίαρχη πολιτική, επειδή πιστεύει σε μια άλλου τύπου ανάπτυξη, έχει τα εχέγγυα να μπορεί να αγωνιστεί για αυτά. Για παράδειγμα μπορούμε να αγωνιστούμε για τον μαστογράφο στο Καρπενήσι που δεν υπάρχει, γιατί έχουμε την αντίληψη ότι πρέπει να είναι δημόσια η υγεία για όλους. Μπορούμε και θα αγωνιστούμε να συνεχιστεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και να μην σταματήσει τέλος του 2010. Με αποκλειστικά πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Γιατί σε περιοχές όπως η Ευρυτανία για τον γέροντα στο χωριό είναι θέμα ζωής και θανάτου.
Αυτός ο Κρατισμός όμως κ. Σερετάκη οδήγησε και στην χρεωκοπία της Ελλάδας. θέλω να πω ότι τα πάντα είναι κρατικά.
- Το μόνο που είναι κρατικό σήμερα είναι οι προκλητικές παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο. Σε δύο μόνο χρόνια, 2009-2010, οι κυβερνήσεις έδωσαν μόνο στους τραπεζίτες με μορφή ρευστού και εγγυήσεων 78 δις. Ευρώ. Το ¼ του δημόσιου χρέους. Μόλις πριν δύο εβδομάδες όταν με το ένα χέρι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού έλεγε 5 δις παραπάνω φόρους για τον φτωχό συνταξιούχο και για τον μισθωτό, την ίδια στιγμή έλεγε, βρήκα τον τρόπο να διαθέσω τα 25 δις στις τράπεζες. Αυτό δημιουργεί τα ελλείμματα και τα χρέη. Η προκλητική πριμοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου και όχι τα 300 ευρώ της σύνταξης της αγρότισσας ή τα 600 ευρώ της εργαζόμενης στο ΙΚΑ. Θέλω να πω το εξής. εμείς παρά το γεγονός ότι θεωρούμε ότι είναι μια κεντρική πολιτική μάχη, οι δημοτικές εκλογές, ασχοληθήκαμε συγκεκριμένα αυτό το διάστημα και με ζητήματα τα οποία είναι αυτά τα οποία εσείς θα λέγατε τοπικά ζητήματα. Αναδείχτηκαν τα ζητήματα του ΤΕΙ στο Καρπενήσι, τα ζητήματα με τα παρκόμετρα, την φορολογία και το πετρέλαιο θέρμανσης, τους βοσκοτόπους και της ανάπτυξης της κτηνοτροφίας, με τις υποδομές, με το λεγόμενο πράσινο ταμείο και τη χαριστική βολή που δίνει στις δασικές υπηρεσίες. Ασχοληθήκαμε δηλαδή με τομείς οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με την επιβίωση του νομού και του δήμου. Από αυτή την άποψη λοιπόν είχαμε μια παρουσία η οποία στηρίζεται και στη γενική πολιτική καταδίκη αυτής της πολιτικής, η γενική μας πρόταση για μια άλλη ανάπτυξη, για την ανάγκη αγώνα για μια άλλη τύπου ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί όχι τα επιχειρηματικά κέρδη αλλά τις κοινωνικές ανάγκες και παράλληλα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία μέσα από τις εφημερίδες, και τη δική σας, είδαν το φως της δημοσιότητας.
Εσείς στον δήμο Καρπενησίου τι προτείνετε; Ποιες παρεμβάσεις δηλαδή πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνουν, πέρα από αυτά που είπατε τώρα. Για τα πάρκινγκ για παράδειγμα.
- Εμείς έχουμε τοποθέτηση ενάντια στα παρκόμετρα. Εμείς επίσης είμαστε ενάντια στην λογική των εμπορικών κέντρων και τη συγκέντρωση λιανικού εμπορίου. Είναι δύο και θα γίνουν τρεις οι μεγάλοι όμιλοι. Εμείς λέμε κρατικό κεντρικό σύστημα το οποίο να στηρίζει το μικρό παραγωγό.
Λαϊκό παντοπωλείο προτείνει ο κ. Μπακογιάννης.
- Εμείς λέμε κρατικό φορέα του συγκεντρωμένου εμπορίου, το οποίο να στηρίζει τον μικρό παραγωγό. Κρατική συγκέντρωση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, στήριξη της κτηνοτροφίας. Όταν ο Καλλικράτης λέει ότι η ευθύνη για την γεωργική και κτηνοτροφική έρευνα περνά στους δήμους σημαίνει πως τα λίγα που υπάρχουν θα γίνει πλήρης εγκατάλειψη. Αυτό που λέμε ότι δεν μπορεί να γίνει στον δήμο του Καρπενησίου, ότι είναι αυταπάτη και ψέμα όποιος το ισχυριστεί, είναι ότι σε μια Ελλάδα που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και στην οποία ο λαός θα φτωχαίνει από αυτή τη μονομερή στάση πληρωμών, θα μπορεί το Καρπενήσι σε μια τέτοια κατάσταση επειδή είναι πάνω στα βουνά, με λίγο αγροτουρισμό και λίγο βελτιωμένο οδικό δίκτυο, με λίγο πιστοποιημένα γαλακτοκομικά προϊόντα να γίνει μια όαση ευημερίας. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Για να βρει νόημα και σκοπό η ανάπτυξη σε περιοχές όπως η Ελλάδα, χρειάζεται έναν άλλο τύπο ανάπτυξης με κεντρικό σχεδιασμό, κεντρική διαχείριση των μεγάλων πόρων που έχει στα χέρια της η κοινωνία. Για παράδειγμα εμείς είμαστε κάθετοι στην λεγόμενη αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας. Γιατί θεωρούμε ότι είναι κεντρικά κρατική ευθύνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο δήμος δεν πρέπει να έχει λόγο.
Το συγκεντρωτικό κράτος το οποίο αυτή τη στιγμή επικαλείστε θα πρέπει να είναι μόνο στην Αθήνα;- Συγκεντρωτικό είναι το κράτος που γίνεται σήμερα. Μεγάλες τοπικές διοικήσεις οι οποίες στην ουσία θα έρχονται σε άμεσες διαπραγματεύσεις με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Συγκέντρωση δηλαδή της εξουσίας και της οικονομικής εξουσίας με αποτελέσματα δυσοίωνα για το λαό. Η δική μας αντίληψη του συγκεντρωτισμού βασίζεται στην δημοκρατική οργάνωση του συγκεντρωτισμού. Ότι η κεντρική ευθύνη πρέπει να πατάει στον τοπικό, εργατικό, κοινωνικό έλεγχο. Γι’ αυτό λέμε για παράδειγμα όχι στην αποκέντρωση των μονάδων υγείας, όχι στην αποκέντρωση των σχολείων. Φαντάζεστε ότι οι δήμοι θα έχουν την ευθύνη αυτοί να οικοδομούν τα σχολεία; Αύριο αυτοί να οικοδομούν τα προγράμματα, με τι λεφτά; Απαντάνε εδώ οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ: με τοπικές εισπράξεις και τοπικούς φόρους. Εμείς λέμε όχι με διεκδίκηση προς το κεντρικό κράτος, με αντιπαράθεση με αυτή την πολιτική, με πρόταξη των ουσιαστικών αναγκών οι οποίες είναι πάρα πολλές.
Για τα αιολικά και γενικά τις ΑΠΕ τι λέτε;
- Πρώτον, αυτό που γίνεται σήμερα, και γι΄ αυτό γίνεται μεγάλη αύξηση της τιμής του ρεύματος, έχει να κάνει με τη απελευθέρωση της ενέργειας. Δηλαδή να ανοίξει η αγορά της ενέργειας στα μεγάλα ξένα μονοπωλιακά συγκροτήματα κυρίως για τους Γερμανούς και τους Ιταλούς. δεύτερον, σε αυτά τα πλαίσια αξιοποιούνται και οι λεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Εμείς διαφωνούμε με τα αιολικά πάρκα στην Ευρυτανία, διαφωνούμε με τα λεγόμενα μικρά υδροηλεκτρικά, τα οποία είναι έτοιμα να φτιαχτούν και θυμίζουμε ότι αυτά θα φτιαχτούν από ιδιώτες, με κριτήριο την τσέπη τους και θα τα πληρώσει τελικά ο λαός όπως τα πληρώνει μέσα από το απαράδεκτο χαράτσι του τέλους ΑΠΕ και του λεγόμενους πράσινους φόρους.
Η κα Μπιρμπίλη δεν σας πείθει;
- Η κ. Μπιρμπίλη θα μπορούσε να κάνει μια βόλτα από τον Ασωπό και να δει τα αποτελέσματα της πολιτικής της. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω.
Κάτι τελευταίο;
- Οι εργαζόμενοι να γυρίσουν σελίδα και να αφήσουν πίσω τους παραδόσεις, δισταγμούς και αναστολές. Να κάνουν ένα τολμηρό βήμα τώρα στην κάλπη, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν αλλάζουν, είναι στο χέρι το δικό τους να τους «αλλάξουν τα φώτα» πριν μας τα αλλάξου αυτοί.
- Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του τόπου, που το ΚΚΕ και άλλοι αγωνιστές, συγκροτούν ψηφοδέλτιο με αυτοτελή κάθοδο στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αυτό έχει να κάνει με τρεις παράγοντες κατά τη γνώμη μου. Πρώτον με τις απαιτήσεις των καιρών που σήμερα η ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο, στα εργασιακά δικαιώματα και στα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων απαιτούν από τον κάθε εργαζόμενο κάτι διαφορετικό, σηκώνουν τον πήχη των απαιτήσεων. Άρα χρειάζεται να ξεπεραστούν αναστολές και δισταγμοί. Δεύτερον η συγκρότηση του “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ”, η νέα διοικητική συγκρότηση της χώρας που θα λειτουργεί σαν μοχλός αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής κάνει ακόμα πιο επιτακτικό το να υπάρχουν αγωνιστικές δυνάμεις μέσα στα Τοπικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Τρίτον γιατί έρχεται μετά από ένα χρόνο έντονων αγώνων και διεργασιών στο λαϊκό κίνημα σε όλη την Ελλάδα, αγώνων αντίστασης σε αυτή την πολιτική που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βάζουν το αίτημα για έναν άλλον δρόμο ανάπτυξης της χώρας μας. Αυτοί είναι τρεις βασικοί λόγοι που ώθησαν και στον δήμο του Καρπενησίου τη συνάντηση των ανθρώπων που συγκρότησαν το ψηφοδέλτιο της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.
Εσείς, δεν θεωρείτε ότι οι πολλοί συνδυασμοί ίσως τελικά αποβούν υπέρ των συνηθισμένων που λαμβάνουν την εξουσία στον δήμο Καρπενησίου;
- Συνολικά στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι πρέπει να προσέξουν ένα τρικ στο οποίο καταφεύγουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στο να εμφανίζονται με πολλαπλούς συνδυασμούς, δηλαδή με δύο δημοτικά ψηφοδέλτια, με δύο περιφερειακά ψηφοδέλτια ακόμα και δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να θολώνουν τα νερά γύρω από το πολιτικό ζητούμενο και κυρίως να απορροφάται η δυσαρέσκεια σε ανώδυνα σχήματα στήνοντας αναχώματα και να κατευθύνεται η ψήφος σε κανάλια τα οποία είναι ανώδυνα για το πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο της χώρας και πάνω απ’ όλα για το μεγάλο κεφάλαιο. Το ότι υπάρχει αυτοτελές ψηφοδέλτιο της “Λαϊκής Συσπείρωση”, ψηφοδέλτιο το οποίο στηρίζεται από το ΚΚΕ είναι μια ανάγκη που απορρέει από την διαφορετικότητα της πολιτικής την οποία πρεσβεύει.
Παρόλα αυτά δεν κατεβαίνετε με πλήρες ψηφοδέλτιο, υπολείπεστε αρκετά από την πλήρη σύνθεση του ψηφοδελτίου που απαιτεί ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”. Εσείς είχατε σκεφτεί να ενσωματωθείτε σε κάποιο από τα μεγάλα σχήματα ώστε να έχετε και από μέσα…
- Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Πρώτα απ’ όλα όλοι οι συνδυασμοί που κατεβαίνουν στο Καρπενήσι αποδέχονται τον “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ”, ο οποίος σημαίνει τοπική φορολογία, χτύπημα των κοινωνικών υπηρεσιών, μοχλός των αντιλαϊκών πολιτικών. Και οι τρεις συνδυασμοί θεωρούν σαν προαπαιτούμενο και σαν δεδομένο την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και οι τρεις συνδυασμοί κρύβουν το πολιτικό ζητούμενο των εκλογών. Και οι τρεις συνδυασμοί έχουν συνυπάρξει στον δήμο Καρπενησίου και έχουν συναντηθεί σε αντιλαϊκές αποφάσεις, όπως τα παρκόμετρα. Έχουν δοκιμαστεί λοιπόν. Δεν συνιστούν λοιπόν μια διαφορετική πρόταση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται στην κερδοφορία αλλά θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και ως εκ τούτου δεν υπάρχει τέτοιο ζητούμενο.
Εν πάση περιπτώσει, εσείς τι πρεσβεύετε για τον δήμο Καρπενησίου;
- Η “Λαϊκή Συσπείρωση” πρεσβεύει στον δήμο Καρπενησίου όπως και σε όλη την Ελλάδα, ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα το οποίο σήμερα αντιστέκεται στον πιο βαρύ χειμώνα που έχει να αντιμετωπίσει ο λαός από τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο. Σε μια πολιτική αδυσώπητη που χτυπάει συντάξεις, μισθούς… όταν η ΔΕΗ αυξάνει 44%, όταν το πετρέλαιο θέρμανσης είναι 30% πάνω από το περσινό, όταν σήμερα προετοιμάζεται εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, όταν υπολογίζεται ότι μόνο από το ΦΠΑ, σύμφωνα με το μνημόνιο όχι με το αναθεωρημένο μνημόνιο, για το 2011, 200 εκατ. παραπάνω απ’ ότι τον χρόνο που πέρασε, τότε καταλαβαίνει κανείς πού πάει. ...Θα είναι απόφαση όταν περνάνε οι τομείς της υγείας και της παιδείας στους δήμους και ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο οδηγούμαστε σε μια πλήρη υποβάθμιση και διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα κοινωνικών υπηρεσιών, που πρέπει να είναι κεντρική κρατική ευθύνη, όταν απαιτούν από τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν με ανταποδοτικότητα και με κριτήριο το κέρδος καταλαβαίνει κάποιος πού πάμε. Και ας αναλογιστεί ο καθένας το εξής: η τοπική διοίκηση σήμερα αναλαμβάνει για λογαριασμό της κυβέρνησης, γι’ αυτό όλο και πιο συχνά δήμοι και περιφέρειες στα λόγια των κυβερνητικών στελεχών αναφέρονται ως εκτελεστικά όργανα, κυβερνητικές λειτουργίες. Παράδειγμα, οι περιφέρειες θα αποφασίζουν την έγκριση ή όχι των ομαδικών απολύσεων. Ας ρωτήσει τον εαυτό του λοιπόν ο κάθε εργαζόμενος, αυτός που θα θέλει να παίρνει την απόφαση για τη δική του δουλειά θα προτιμά να είναι οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κρύβονται πίσω από αυτή την πολιτική ή κομουνιστές, αγωνιστές οι οποίοι είναι αντίθετοι με τις μαζικές απολύσεις; Είναι ένα διακύβευμα στο οποίο θα τοποθετηθεί με την ψήφο. Θα δεχτεί την τοπική φορολογία ή θα την αρνηθεί; Θα απαιτήσει να αγωνιστεί ο δήμος για μείωση του ΦΠΑ, ο οποίος σαν αντιλαϊκός φόρος θα χρηματοδοτεί το δήμο ή θα αρκεστεί σε μια λογική διαχείρισης; Είναι ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά του.
Αυτά που λέτε θα θέλαμε να μας τα προσαρμόσετε στα δεδομένα του Καρπενησίου.
- Στα δεδομένα του Καρπενησίου αυτά ισχύουν εις διπλούν και εις τριπλούν. Γιατί στις πιο φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές η ανισόμετρη ανάπτυξη που απόλυτος νόμος κίνησης της ανάπτυξης με βάση το κέρδος επιδρά πολλαπλά. Για παράδειγμα έργα τα οποία εδώ και 50 χρόνια συζητούνται; Ο βόρειος άξονας, παραμεγδόβια χάραξη, ανατολική πρόσβαση είναι από το 1950. Γιατί δεν υλοποιούνται; Δεν υλοποιούνται γιατί η ανάπτυξη η οποία ακολουθείται έχει αποκλειστικό γνώμονα το επιχειρηματικό κέρδος και όχι την βελτίωση της ζωής του κατοίκου στη Χελιδόνα π.χ..
Δηλαδή ο οδικός άξονας Λαμία- Καρπενήσι -Αγρίνιο δεν συμφέρει;
- Όσο δεν συμφέρει τα επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν θα υλοποιείται. Σήμερα αν ορισμένοι προσβλέπουν για παράδειγμα στη σύνδεση με την Ιονία Οδό και στην αύξηση της κερδοφορίας της εταιρείας με περισσότερα διόδια, μπορεί και να το κάνουν.
Να φέρω ένα πρόσφατο γεγονός για παράδειγμα, οι επενδύσεις που θα γινόντουσαν στον Αστακό θα συνέφερε την οδική σύνδεση; Σε καμία περίπτωση. Εμείς βάζουμε τρία κριτήρια για κάθε τι που γίνεται. Πρώτα από ποιον γίνεται, δεύτερον με τι κριτήριο γίνεται και τρίτον ποιος πληρώνει. Αν είναι η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι ότι γίνεται από τον ιδιώτη με κριτήριο την κερδοφορία της δικής του τσέπης και την πληρώνει ο πολίτης, τότε είμαστε αντίθετοι σε αυτό το έργο γιατί υπηρετεί τη συγκεκριμένη μόνο δέσμευση. Άλλα παραδείγματα, ποια θα είναι η τύχη του νοσοκομείου Καρπενησίου εάν περάσουν τα νοσοκομεία στις περιφέρειες και αν λειτουργούν με ευθύνη και χρηματοδότηση των περιφερειών; Δεν θα αντέξουν ή θα αναγκαστούν να βάλουν ανταποδοτικά. Η υγεία όμως πρέπει να είναι δωρεάν. Αυτό λοιπόν είναι το δικό μας κριτήριο. Δεν πας με κριτήριο την ανταποδοτικότητα και την κερδοφορία, την αποτελεσματικότητα όπως λένε αυτοί, αλλά με βάση τις κοινωνικές ανάγκες. Και οι κοινωνικές ανάγκες σε μια δυσπρόσιτη περιοχή είναι μεγαλύτερες.
Εσείς τι ελπίζετε στις εκλογές; Πιστεύετε θα μπείτε στον νέο δήμο Καρπενησίου;
- Στις εκλογές πιστεύουμε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση θα εκπροσωπηθεί στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις νέες και τους ανέργους. Είναι μια μοναδική ευκαιρία και έχουν υποχρέωση να καταδικάσουν την πολιτική που τους έχει φέρει μέχρι εκεί. Να δώσουν ένα ηχηρό ράπισμα, μια ηχηρή απάντηση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κόμματα τα οποία δεν αλλάζουν, συνεχίζουν την ίδια πολιτική και ομολογούν ότι θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική. να δώσουν μια απάντηση στους ελεγκτές της τρόικας οι οποίοι εντελώς τυχαία έρχονται 15 Νοεμβρίου. Να δώσουν μια απάντηση στους ευρωπαίους φίλους μας, οι οποίοι επίσης 1 ή 2 μέρες μετά τις εκλογές θα μας έρθουν με τα στοιχεία για το αναθεωρημένο έλλειμμα. Και προφανώς θα δρομολογήσουμε και νέα βάρβαρα μέτρα κοντά σε αυτά που έχουν δρομολογηθεί. Πρέπει να απαντήσει σήμερα η συνταξιούχος, η αγρότισσα, η μάνα στις πολιτικές δυνάμεις εκείνες οι οποίες της λένε, το παιδί σου δεν θα βρει ποτέ σταθερή δουλειά. Ότι το παιδί σου σήμερα δεν θα γνωρίσει ποτέ σύνταξη. Γιατί όταν σου λένε 40 χρόνια δουλειάς πλήρους εργασίας, στην πράξη σημαίνει ότι για τη σημερινή νεολαία έχει καταργηθεί το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση. Αυτά είναι κριτήρια στα οποία εμπλέκεται και η τοπική διοίκηση.
Εσείς δηλαδή πιστεύετε ότι θα μπείτε στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Θέλω να σας ρωτήσω, γιατί αυτό ερωτήθηκε και ο κ. Μπακογιάννης. Είπε εγώ έρχομαι στο Καρπενήσι με την οικογένειά μου. Εσείς δεν μένετε εδώ. Αν εκλεγείτε θα έρθετε μόνιμα στο Καρπενήσι;
- Αν εκλεγώ προφανώς είμαι στη διάθεση καταρχήν του κόμματός μου και του συνδυασμού που με εξέλεξε για ότι μου υποδειχθεί να κάνω. Δεν έχω καμία αντίρρηση.
Ακόμη και αν θα είστε και στην αντιπολίτευση;
- Αν εκλεγώ, βεβαίως. Όταν υποδείχθηκα από το ΚΚΕ σαν υποψήφιος δήμαρχος εννοείται ότι το κόμμα και η παράταξη η οποία με στηρίζει μου έδωσε την εντολή ότι αν εκλεγείς δήμαρχος πρέπει να είσαι παρών.
Επειδή παρακολουθείτε τα θέματα στο Καρπενήσι, η τελευταία 4ετια τι σας έχει ενοχλήσει από πράγματα που έγιναν ή δεν έγιναν; Αν ήσασταν στο δημοτικό συμβούλιο, σε ποια θα λέγατε ναι και σε ποια όχι;
- Πρώτα απ’ όλα θεωρώ αδιανόητο να έχουν έρθει τα πάνω κάτω, να πέφτει άγριο πελέκι σε μισθούς και συντάξεις και να μην υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από πλευράς δήμου. Θα μπορούσε να κάνει διαμαρτυρίες, να καταδικάσει αυτή την πολιτική. κάθε μέρα συναντιούνται με υπουργούς, βουλευτές κ.λπ. Δεύτερον, είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι δεν έχουν ασχοληθεί με ουσιαστικά ζητήματα βασικών υποδομών. Για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν να είναι σε αυτό το χάλι η κτηνοτροφία, η διαχείριση των βοσκοτόπων, τα σφαγεία. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να είναι επικίνδυνη η κατάσταση με τον Κλαρωτό. Δεν είναι δυνατόν εν έτη 2010 στον Άγιο Νικόλαο να είναι η κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε το αποχετευτικό, στα 5 χλμ από το Καρπενήσι. Τέτοια είναι τα ζητούμενα. Εμείς τι λέμε. Επειδή δεν έχει δεσμεύσεις στην κυρίαρχη πολιτική, επειδή πιστεύει σε μια άλλου τύπου ανάπτυξη, έχει τα εχέγγυα να μπορεί να αγωνιστεί για αυτά. Για παράδειγμα μπορούμε να αγωνιστούμε για τον μαστογράφο στο Καρπενήσι που δεν υπάρχει, γιατί έχουμε την αντίληψη ότι πρέπει να είναι δημόσια η υγεία για όλους. Μπορούμε και θα αγωνιστούμε να συνεχιστεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και να μην σταματήσει τέλος του 2010. Με αποκλειστικά πλήρη κρατική χρηματοδότηση. Γιατί σε περιοχές όπως η Ευρυτανία για τον γέροντα στο χωριό είναι θέμα ζωής και θανάτου.
Αυτός ο Κρατισμός όμως κ. Σερετάκη οδήγησε και στην χρεωκοπία της Ελλάδας. θέλω να πω ότι τα πάντα είναι κρατικά.
- Το μόνο που είναι κρατικό σήμερα είναι οι προκλητικές παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο. Σε δύο μόνο χρόνια, 2009-2010, οι κυβερνήσεις έδωσαν μόνο στους τραπεζίτες με μορφή ρευστού και εγγυήσεων 78 δις. Ευρώ. Το ¼ του δημόσιου χρέους. Μόλις πριν δύο εβδομάδες όταν με το ένα χέρι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού έλεγε 5 δις παραπάνω φόρους για τον φτωχό συνταξιούχο και για τον μισθωτό, την ίδια στιγμή έλεγε, βρήκα τον τρόπο να διαθέσω τα 25 δις στις τράπεζες. Αυτό δημιουργεί τα ελλείμματα και τα χρέη. Η προκλητική πριμοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου και όχι τα 300 ευρώ της σύνταξης της αγρότισσας ή τα 600 ευρώ της εργαζόμενης στο ΙΚΑ. Θέλω να πω το εξής. εμείς παρά το γεγονός ότι θεωρούμε ότι είναι μια κεντρική πολιτική μάχη, οι δημοτικές εκλογές, ασχοληθήκαμε συγκεκριμένα αυτό το διάστημα και με ζητήματα τα οποία είναι αυτά τα οποία εσείς θα λέγατε τοπικά ζητήματα. Αναδείχτηκαν τα ζητήματα του ΤΕΙ στο Καρπενήσι, τα ζητήματα με τα παρκόμετρα, την φορολογία και το πετρέλαιο θέρμανσης, τους βοσκοτόπους και της ανάπτυξης της κτηνοτροφίας, με τις υποδομές, με το λεγόμενο πράσινο ταμείο και τη χαριστική βολή που δίνει στις δασικές υπηρεσίες. Ασχοληθήκαμε δηλαδή με τομείς οι οποίοι έχουν άμεση σχέση με την επιβίωση του νομού και του δήμου. Από αυτή την άποψη λοιπόν είχαμε μια παρουσία η οποία στηρίζεται και στη γενική πολιτική καταδίκη αυτής της πολιτικής, η γενική μας πρόταση για μια άλλη ανάπτυξη, για την ανάγκη αγώνα για μια άλλη τύπου ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί όχι τα επιχειρηματικά κέρδη αλλά τις κοινωνικές ανάγκες και παράλληλα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία μέσα από τις εφημερίδες, και τη δική σας, είδαν το φως της δημοσιότητας.
Εσείς στον δήμο Καρπενησίου τι προτείνετε; Ποιες παρεμβάσεις δηλαδή πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνουν, πέρα από αυτά που είπατε τώρα. Για τα πάρκινγκ για παράδειγμα.
- Εμείς έχουμε τοποθέτηση ενάντια στα παρκόμετρα. Εμείς επίσης είμαστε ενάντια στην λογική των εμπορικών κέντρων και τη συγκέντρωση λιανικού εμπορίου. Είναι δύο και θα γίνουν τρεις οι μεγάλοι όμιλοι. Εμείς λέμε κρατικό κεντρικό σύστημα το οποίο να στηρίζει το μικρό παραγωγό.
Λαϊκό παντοπωλείο προτείνει ο κ. Μπακογιάννης.
- Εμείς λέμε κρατικό φορέα του συγκεντρωμένου εμπορίου, το οποίο να στηρίζει τον μικρό παραγωγό. Κρατική συγκέντρωση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, στήριξη της κτηνοτροφίας. Όταν ο Καλλικράτης λέει ότι η ευθύνη για την γεωργική και κτηνοτροφική έρευνα περνά στους δήμους σημαίνει πως τα λίγα που υπάρχουν θα γίνει πλήρης εγκατάλειψη. Αυτό που λέμε ότι δεν μπορεί να γίνει στον δήμο του Καρπενησίου, ότι είναι αυταπάτη και ψέμα όποιος το ισχυριστεί, είναι ότι σε μια Ελλάδα που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και στην οποία ο λαός θα φτωχαίνει από αυτή τη μονομερή στάση πληρωμών, θα μπορεί το Καρπενήσι σε μια τέτοια κατάσταση επειδή είναι πάνω στα βουνά, με λίγο αγροτουρισμό και λίγο βελτιωμένο οδικό δίκτυο, με λίγο πιστοποιημένα γαλακτοκομικά προϊόντα να γίνει μια όαση ευημερίας. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Για να βρει νόημα και σκοπό η ανάπτυξη σε περιοχές όπως η Ελλάδα, χρειάζεται έναν άλλο τύπο ανάπτυξης με κεντρικό σχεδιασμό, κεντρική διαχείριση των μεγάλων πόρων που έχει στα χέρια της η κοινωνία. Για παράδειγμα εμείς είμαστε κάθετοι στην λεγόμενη αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας. Γιατί θεωρούμε ότι είναι κεντρικά κρατική ευθύνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο δήμος δεν πρέπει να έχει λόγο.
Το συγκεντρωτικό κράτος το οποίο αυτή τη στιγμή επικαλείστε θα πρέπει να είναι μόνο στην Αθήνα;- Συγκεντρωτικό είναι το κράτος που γίνεται σήμερα. Μεγάλες τοπικές διοικήσεις οι οποίες στην ουσία θα έρχονται σε άμεσες διαπραγματεύσεις με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Συγκέντρωση δηλαδή της εξουσίας και της οικονομικής εξουσίας με αποτελέσματα δυσοίωνα για το λαό. Η δική μας αντίληψη του συγκεντρωτισμού βασίζεται στην δημοκρατική οργάνωση του συγκεντρωτισμού. Ότι η κεντρική ευθύνη πρέπει να πατάει στον τοπικό, εργατικό, κοινωνικό έλεγχο. Γι’ αυτό λέμε για παράδειγμα όχι στην αποκέντρωση των μονάδων υγείας, όχι στην αποκέντρωση των σχολείων. Φαντάζεστε ότι οι δήμοι θα έχουν την ευθύνη αυτοί να οικοδομούν τα σχολεία; Αύριο αυτοί να οικοδομούν τα προγράμματα, με τι λεφτά; Απαντάνε εδώ οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ: με τοπικές εισπράξεις και τοπικούς φόρους. Εμείς λέμε όχι με διεκδίκηση προς το κεντρικό κράτος, με αντιπαράθεση με αυτή την πολιτική, με πρόταξη των ουσιαστικών αναγκών οι οποίες είναι πάρα πολλές.
Για τα αιολικά και γενικά τις ΑΠΕ τι λέτε;
- Πρώτον, αυτό που γίνεται σήμερα, και γι΄ αυτό γίνεται μεγάλη αύξηση της τιμής του ρεύματος, έχει να κάνει με τη απελευθέρωση της ενέργειας. Δηλαδή να ανοίξει η αγορά της ενέργειας στα μεγάλα ξένα μονοπωλιακά συγκροτήματα κυρίως για τους Γερμανούς και τους Ιταλούς. δεύτερον, σε αυτά τα πλαίσια αξιοποιούνται και οι λεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Εμείς διαφωνούμε με τα αιολικά πάρκα στην Ευρυτανία, διαφωνούμε με τα λεγόμενα μικρά υδροηλεκτρικά, τα οποία είναι έτοιμα να φτιαχτούν και θυμίζουμε ότι αυτά θα φτιαχτούν από ιδιώτες, με κριτήριο την τσέπη τους και θα τα πληρώσει τελικά ο λαός όπως τα πληρώνει μέσα από το απαράδεκτο χαράτσι του τέλους ΑΠΕ και του λεγόμενους πράσινους φόρους.
Η κα Μπιρμπίλη δεν σας πείθει;
- Η κ. Μπιρμπίλη θα μπορούσε να κάνει μια βόλτα από τον Ασωπό και να δει τα αποτελέσματα της πολιτικής της. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω.
Κάτι τελευταίο;
- Οι εργαζόμενοι να γυρίσουν σελίδα και να αφήσουν πίσω τους παραδόσεις, δισταγμούς και αναστολές. Να κάνουν ένα τολμηρό βήμα τώρα στην κάλπη, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν αλλάζουν, είναι στο χέρι το δικό τους να τους «αλλάξουν τα φώτα» πριν μας τα αλλάξου αυτοί.