ΛΣ Στερεάς: Για Σπερχειό - Αντιπλημμυρική Προστασία

Με τις άσχημες καιρικές συνθήκες, που υπήρξαν πριν λίγες ημέρες, αντιμετωπίσαμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην κοιλάδα του Σπερχειού, με σοβαρές καταστροφές στην γύρω περιοχή.

Κίνδυνος πλημμυρών υπήρξε και στην περιοχή γύρω από τον Βοιωτικό Κηφισό.

Παρακολουθήσαμε τις εξελίξεις από κοντά και φυσικά μιλήσαμε με πολλούς κατοίκους. Συζητήσαμε με ειδικούς και τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Με πλήρη συνείδηση του μεγέθους του προβλήματος και της σπουδαιότητας των αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία της ζωής και του μόχθου των εργαζομένων, θέλουμε να σημειώσουμε :

l Λείπει από όλες τις περιοχές ο ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός και φυσικά δεν έχουν γίνει τα αναγκαία έργα, που θα ξεκινάνε από την ορεινή υδρονομία και θα συμπεριλαμβάνουν κάθε πιθανή επιφανειακή ροή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η κοιλάδα του Σπερχειού, το Ληλάντιο Πεδίο, η Δυτική Λοκρίδα και περιοχές της Κωπαίδας.

l Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται κατά περίπτωση και πολλές από αυτές παραμένουν χρόνια σε εκκρεμότητα ( βλέπε Βιστριζα, Σέτα – Μανίκια, Βοιωτικός Κηφισός, Δυτικά χωριά Θήβας ).

l Γίνονται έργα που δεν προβλέπουν επαρκή και ολοκληρωμένη προστασία του γύρω χώρου ( Βλέπε Ε65, ΕΡΓΟΣΕ ) ή μένοντας ημιτελή προκαλούν πλημμυρικά φαινόμενα ( Βλέπε ΠΑΘΕ ).

l Δεν διατίθενται επαρκή κονδύλια για την διευθέτηση και τον καθαρισμό των χειμάρρων. Δεν καθαρίστηκε όσο έπρεπε και μέχρι εκεί που έπρεπε ο Σπερχειός. Δεν διευθετήθηκαν οι φερτές ύλες στις εκβολές του.

Η παρέμβαση των υπηρεσιών έγινε έγκαιρα και με τρόπο που βοήθησε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Περιόρισε σε έναν ορισμένο βαθμό τις καταστροφές .

Ήταν πολύ θετική η προσπάθεια των εργαζομένων, που όμως ήσαν λίγοι και ανεξόπλιστοι.

Έλλειπαν η εμπειρία και ο εξοπλισμός της ΜΟΜΑ και της ΔΕΚΕ.

Με λίγα λόγια, είναι ολοφάνερες οι ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ που εξυπηρετούσαν πάντα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, χωρίς να ενδιαφέρονται για τις πλημμύρες που έπλητταν το λαό και τους κόπους του. Παρά τις ανέξοδες υποσχέσεις που κατά καιρούς έδιναν, δεν ενδιαφέρονταν για την αγροτική παραγωγή και σε αγαστή σύμπνοια - συνεννόηση με την Ε.Ε δεν θεωρούσαν επιλέξιμα έργα την διευθέτηση – διαχείριση των επιφανειακών νερών. Δεν χρηματοδοτούσαν τέτοια και αρδευτικά έργα. Ήθελαν την μείωση της αγροτικής παραγωγής και των αγροτών.

Σε αυτή την φάση και με δεδομένη την κατάσταση ζητάμε :

l Να αποζημιωθούν οι πληγέντες άμεσα και ουσιαστικά. Να αντιμετωπισθούν εκκρεμότητες που υπάρχουν στο Ληλάντιο πεδίο από πλημμύρες που προηγήθηκαν.

l Να διατεθούν πιστώσεις για επείγουσες παρεμβάσεις όπου χρειάζεται. Να διασφαλιστεί η ετήσια συντήρηση ποταμών και χειμάρρων.

l Να γίνει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας της κάθε ευαίσθητης περιοχής. Ιεράρχηση με επιστημονικά κριτήρια και προγραμματισμός των αναγκαίων έργων. Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κατ' έτος χρηματοδότηση του σχεδίου.

Σε αυτή την λογική θέλουμε να βγάλει τα συμπεράσματα του και λαός, που του δίνετε την εντύπωση πως κάτι κάνετε. Πως ότι μπορεί να γίνει, γίνεται. Πως οι φυσικές καταστροφές είναι αναπόφευκτες παρά την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνικής.

Θέλουμε να αντιληφθεί πως τέτοιες κυβερνήσεις δεν πρόκειται να του λύσουν κανένα πρόβλημα. Πως πρέπει να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο, μακριά από την Ν.Δ το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)

ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ