Για το θέμα των ΟΕΚ-ΟΕΕ και τη Στάση της Δημοτικής Αρχής


ΔΗΛΩΣΗ του Νίκου Σερετάκη, Δημοτικού Συμβούλου του ΚΚΕ, εκλεγμένου με τη Λαϊκή Συσπείρωση
Την Τετάρτη 15 Φλεβάρη κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θέσαμε μεταξύ άλλων το θέμα της απόφασης της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου για την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
Πρόκειται για άλλο ένα έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης στο βωμό των κερδών των καπιταλιστών που θα πλήξει άμεσα εκατοντάδες οικογένειες στην Ευρυτανία: από τους πάνω από 200 δικαιούχους των διαφόρων προγραμμάτων του ΟΕΚ, τις οικογένειες των 32 παιδιών του Βρεφονηπιακού σταθμού της ΟΕΕ, τους εκατοντάδες δικαιούχους των δελτίων κοινωνικού τουρισμού, τους μικρούς επαγγελματίες στον τομέα του επισιτισμού-τουρισμού για τους οποίους οι επισκέπτες του κοινωνικού τουρισμού αποτελούν ανάσα ζωής και βέβαια για τους ίδιους τους εργαζόμενους στους 2 οργανισμούς που ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ καταδικάζουν στην ανεργία.
Θέσαμε στον κ. Δήμαρχο το εξής συγκεκριμένο ερώτημα:
«Αφού κόπτεστε τόσο για την «τοπική κοινωνία», σήμερα στο Καρπενήσι βρίσκονται σε κινητοποίηση, σε κατάληψη και απεργία οι εργαζόμενοι 2 φορέων σημαντικών για όλους τους εργαζόμενους, με αίτημα να μην καταργηθούν. Τοποθετείται η Δημοτική Αρχή ότι συμπαραστέκεται στον αγώνα και στα αιτήματά τους για τη μη κατάργηση των φορέων και ενάντια στην κυβερνητική απόφαση ΝΑΙ ή ΌΧΙ;»

«Δεν ασχολούμαι με το ΚΚ» (!!!!!) ήταν η κυνική και συγχρόνως αποκαλυπτική απάντηση του κ. Μπακογιάννη.
Κυνική γιατί λέει κατάμουτρα στους εργαζόμενους που αγωνίζονται αλλά και στις εκατοντάδες οικογένειες δικαιούχων ότι η Δημοτική Αρχή και ο ίδιος τους έχουν γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.
Αποκαλυπτική γιατί θυμίζει στους εργαζόμενους το χάος που χωρίζει τα συμφέροντα τους από την τάξη του, την τάξη των αστών˙ γιατί προειδοποιεί ότι η Δημοτική Αρχή ΝΔ-ΔΗΣΥ είναι εξίσου αντίπαλός τους όπως και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
Για την πρόταση Μπακογιάννη για πέρασμα του ΒΝΣ στο Δήμο
Ο κ. Δήμαρχος βιάστηκε να μοιράσει κόλλυβα για τους δύο οργανισμούς πριν καλά καλά μπει η ταφόπετρα. Αποδείχνεται άξιος «λαγός» της κυβέρνησης, που στην ίδια κατεύθυνση πετάει «εξυπνάδες» για ενδεχόμενο λειτουργίας των φορέων μόνο με τις εισφορές των εργαζομένων, χωρίς επιβάρυνση των καπιταλιστών!!
Πάγια θέση του ΚΚΕ είναι ότι οι κοινωνικές δομές και υπηρεσίες πρέπει να είναι κεντρική ευθύνη του κράτους. Υπάρχει πλούσια αρνητική εμπειρία, για παράδειγμα από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που κλείνουν κατά δεκάδες τα τελευταία χρόνια παρά τα υψηλά τροφεία.
Βεβαίως, σε καμία περίπτωση δε μένουμε αδιάφοροι μπροστά στον κίνδυνο απολύσεων. Το κρίσιμο σήμερα είναι να κλιμακωθεί ο αγώνας και να αποτραπεί το κλείσιμο των οργανισμών. Για αυτό το λόγο η πρόταση του κ. Μπακογιάννη δρα υπονομευτικά στον αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο που η κατάργηση του ΟΕΕ και του ΟΕΚ δεν αφορά μόνο τον ΒΝΣ..
Η πρόταση δε διασφαλίζει την λειτουργία της συγκεκριμένης δομής ούτε τους εργαζόμενους. Θυμίζουμε ότι το πρόσφατο μνημόνιο που ψήφισε και η ΝΔ και το κόμμα της κ. Μπακογιάννη μεταξύ άλλων προβλέπει:
- νέες περικοπές 440 εκατομμυρίων € από τους δήμους
- άμεση απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012 και 150.000 (!) υπαλλήλων μέχρι το 2015
Αυτής της πολιτικής υπεραμύνεται η Δημοτική Αρχή ΝΔ-ΔΗΣΥ.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα:
- από την στάση της Δημοτικής Αρχής ΝΔ-ΔΗΣΥ απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους
- από την ένοχη σιωπή των δημοτικών συμβούλων του ΠΑΣΟΚ και του ΕΚ Ευρυτανίας
- από το ρόλο των ξεπουλημένων ηγεσιών σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που παζάρευαν στον κοινωνικό διάλογο το «μη μισθολογικό κόστος», την κατάργηση δηλαδή μεταξύ άλλων ΟΕΚ και ΟΕΕ.
Καλούμε τους δικαιούχους και τους εργαζομένους στους Οργανισμούς να συντονίσουν τον αγώνα τους με ολόκληρη την εργατική τάξη, να τον στρέψουν ενάντια στο σύνολο της βάρβαρης πολιτικής που επιβάλλουν συγκυβέρνηση, τρόικα, πλουτοκρατία. Να βρουν κοινό βηματισμό με το ΠΑΜΕ.
Σε αυτό τον αγώνα τους το ΚΚΕ και οι αιρετοί του σε όλα τα επίπεδα θα βρίσκονται σταθερά στο πλευρό τους.
16/2/2012