Για τα Προβλήματα των ΤΕΙ Λαμίας & Χαλκίδας


Με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργούνται στον δημόσιο τομέα από την πολιτική του περιορισμού των προσλήψεων, που τελευταία έγινε εντονότερα αντιλαϊκή και απροκάλυπτα επιθετικότερη με την λογική των απολύσεων, όπως επιβάλλει το συμφέρον των μονοπωλίων και οι οδηγίες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Ε.Ε, ΗΠΑ, ΔΝΤ), η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στέκεται ξεχωριστά στα προβλήματα που δημιουργούνται στα ΤΕΙ και πιο συγκεκριμένα στα ΤΕΙ Χαλκίδας και Λαμίας.
Το πρόβλημα ήταν πάντα οι έκτακτοι καθηγητές, που σε Χαλκίδα και Λαμία αντιστοιχούν στο 64% και το 57% του συνολικού εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ. Άλλοτε προσλαμβάνονταν πολύ καθυστερημένα, άλλοτε έμεναν απλήρωτοι και ορισμένες φορές προσλαμβάνονταν λιγότεροι από αυτούς που χρειάζονταν.
Το τελικό αποτέλεσμα φαίνονταν στα εργαστήρια, που λειτουργούσαν σε ομάδες σπουδαστών με την επίβλεψη έκτακτου προσωπικού. Αυτά υπολειτουργούσαν ή μετατρέπονταν σε δυσκίνητες πολυάριθμες ομάδες που αδυνατούσαν να κάνουν πρακτικές εφαρμογές και ασκήσεις, όλο τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτή την περίοδο, οι περικοπές στην πρόσληψη των εκτάκτων εκπαιδευτικών ξεπερνούν το 60% κατά ΤΕΙ.
Αυτό σημαίνει πλήρης αδυναμία για την οργάνωση των εργαστηρίων σε κάθε ΤΕΙ. Σημαίνει υποβάθμιση των μαθημάτων και της συνολικότερης εκπαιδευτικής τους προσφοράς που ήταν ήδη κακή και ανυπόληπτη.
Σε αυτή την βάση η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταγγέλλει αυτή την κατάσταση που είναι συνέπεια της ίδια πολιτικής που προωθεί τον αντιεκπαιδευτικό νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ, αποδείχνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως η κυβέρνηση και η κυρίαρχη τάξη δεν ενδιαφέρονται για την μόρφωση και την προκοπή των παιδιών του λαού.
Προκύπτει ολοφάνερα η ανάγκη για την ανάπτυξη κινήματος για τις ανάγκες της λαική παιδείας, που θα στηρίζεται στο δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιο σχολείο, στον θεσμό της ενιαίας 12χρονης εκπαίδευσης και φυσικά στην λογική της ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης, που θα αναπτύσσονται μακριά από τους επιχειρηματίες και τα μονοπώλια.
Σε μια τέτοια λογική οφείλουμε να διεκδικούμε μόνιμους εκπαιδευτικούς όσους χρειάζονται για την σωστή εκπαίδευση των νέων.
Να διεκδικούμε αποφασιστικά την επαρκή λειτουργία των εργαστηρίων, που είναι ιδιαίτερα απαραίτητα στην τεχνολογική εκπαίδευση.
Σε αυτή την λογική καλούμε τον Περιφερειάρχη να φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο το ταχύτερο δυνατόν.
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)
ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ