23η Συνεδρίαση του ΔΣ: Η Αντιλαϊκή Πολιτική Δεν Εξωραϊζεται


Για το Ευρωμοντάνα και την Ωραιοποιημένη Εικόνα που Μετέφερε ο κ. Λάππας
Για το δίκτυο Ευρωμοντάνα και την ωραιοποιημένη εικόνα που μετέφερε ο κ. Λάππας η Λαϊκή Συσπείρωση δήλωσε:
«Στη χώρα που μας παρουσιάζει με ρόδινα χρώματα ο κ. Λάππας, τη Βρετανία 2,5 εκατομμύρια παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και ο αριθμός τους προβλέπεται να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια ως αποτέλεσμα της πολιτικής στήριξης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Επιπλέον ας αναρωτηθεί ο καθένας: είδαν χαϊρι φέτος οι εργαζόμενοι από το γεγονός ότι χτυπήσαμε ρεκόρ αφίξεων τουριστών και γέμισαν τα σεντούκια τους οι μεγαλοξενοδόχοι; Βελτίωσαν έστω κατιτίς τη θέση τους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στη Ρόδο των 2,5 εκατομμυρίων τουριστών ή στην Κέρκυρα του 1 εκατομμυρίου αφίξεων;
Τι προοπτική για την αγροτική παραγωγή στις ορεινές περιοχές μπορεί να δοθεί από τέτοια δίκτυα όταν η ΚΑΠ της ΕΕ είναι αυτή που οδηγεί μαζικά στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και επιβάλλει εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα για την κερδοφορία των μονοπωλίων.
Μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι να πάρουν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας από τα μονοπώλια. Μόνο μια Λαϊκή Οικονομία με κεντρικό σχεδιασμό μπορεί να δώσει απάντηση στις ανισομέρειες και λύσεις σε δύσκολες περιοχές όπως η Ευρυτανία.»
Για την Πρόταση της «Ανανεωτικής Συνεργασίας»
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την πρόταση της Ανανεωτικής Συνεργασίας για διάθεση ενός μέρους της αποζημίωσης των δημοτικών συμβούλων (που είναι περίπου 50€ η συνεδρίαση) σε ένα «ταμείο» χρηματοδότησης του «Κοινωνικού Παντοπωλείου».
Πρόκειται για πρόταση αποπροσανατολιστική γιατί προσπαθεί να συσκοτίσει την αιτία της καπιταλιστικής κρίσης που είναι η απίστευτη υπερσυσσώρευση κερδών που έχουν φέρει τη χώρα μας στην 25η θέση παγκόσμια από μεριάς πλούτου.
Η πρόταση δεν είναι έξω από τη λογική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για αυτό και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην ουσία της, που είναι η συμβολική ενίσχυση μηχανισμών ελεημοσύνης, δεν την απορρίπτουν.
Είναι όμως τουλάχιστον υποκρισία να στηρίζει κάποιος την αντιλαϊκή πολιτική ή να μην την αντιπαλεύει, την περικοπή μισθών και συντάξεων, να χειροκροτεί τις εργασιακές σχέσεις γαλέρας, το σκλαβοπάζαρο με την ενοικίαση εργαζομένων μέσω ΜΚΟ και μετά να θρηνεί για…την φτώχεια και να προβάλλει ως λύση πολιτική πτωχοκομείου. Ο κάθε αιρετός και η κάθε παράταξη και πολιτική δύναμη κρίνεται πρώτα απ’ όλα από την πολιτική που στηρίζει και τις αποφάσεις που ψηφίζει.
Για παράδειγμα κριθήκανε όλοι τους όταν απέρριψαν ασυζητητί, γιατί λέει δεν είναι «νόμιμο», αίτημα χαμηλοσυνταξιούχου να απαλλαγεί από τα τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης του 2011 γιατί δυσκολεύεται να καταβάλλει τα 45€.
Η καλύτερη πράξη αλληλεγγύης στα λαϊκά στρώματα που εξαθλιώνονται για χάρη της κερδοφορίας του κεφαλαίου είναι η αδιάλλακτη πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και των κομμάτων της πλουτοκρατίας.
Σύμφωνα με το καταστατικό του ΚΚΕ το σύνολο των αποζημιώσεων και όποια άλλα οικονομικά οφέλη αιρετών από τη συμμετοχή σε δημόσιες θέσεις αποδίδονται στο κόμμα. Αυτό αφορά τους πάντες: από τους βουλευτές, τους δημάρχους μέχρι τον τελευταίο δημοτικό σύμβουλο. Εκεί ανήκουν και κατατίθενται και οι αποζημιώσεις του Δημοτικού Συμβούλου Καρπενησίου.
Εκεί θα διαθέτουμε και την όποια αποζημίωση των δημοτικών συμβούλων: στην πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και όχι στην ελεημοσύνη για τον εξωραϊσμό της.
Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε την αντιΚΚΕ επίθεση που εξαπέλυσε με απίστευτα ψέματα για άλλη μια φορά ο σύμβουλος της Ανανεωτικής Συνεργασίας. Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση να δίνουν μαθήματα συνδικαλισμού στους κομμουνιστές άνθρωποι που είναι ζήτημα αν έχουν απεργήσει ποτέ στη ζωή τους, και εξαντλούν την κριτική τους προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στα πλαίσια της διαχείρισης του καπιταλισμού αποδείχνοντας ότι η «ανεξαρτησία» τους είναι στην ουσία εξάρτηση από την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Η αντίληψη του ΚΚΕ για την Λαϊκή Εξουσία είναι αντίθετη με οποιαδήποτε προνόμια από την συμμετοχή στα όργανα διοίκησης. Με βάση αυτό και σήμερα ζητάμε: Κατάργηση των αποζημιώσεων των αιρετών για τη συμμετοχή τους στα συμβούλια, στις επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα. Να υπάρξει ασυμβίβαστο στη μισθοδοσία αιρετών (π.χ. αντιπεριφερειαρχών, αντιδημάρχων, προέδρων συμβουλίων και νομικών προσώπων κ.λπ.) στην περίπτωση που μισθοδοτούνται ή δουλεύουν συγχρόνως και στον επαγγελματικό τους χώρο. Να καταργηθεί με αναδρομική ισχύ η συνταξιοδότηση αιρετών (Δημάρχων, πρώην Νομαρχών) εφ' όσον έχουν σύνταξη από άλλο ταμείο επαγγελματικού φορέα. Όσο τα παραπάνω διατηρούνται οι αιρετοί του ΚΚΕ θα τα διαθέτουν στο κόμμα τους.
Φωτοβολταϊκά και Κερκόπορτα στις Ανεμογεννήτριες
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε δημόσια κτήρια και σχολεία. Παραμένοντας σταθερά υπέρ οποιασδήποτε πρότασης συμβάλλει στην ενεργειακήαυτάρκεια των δημόσιων κτηρίων, είμαστε παράλληλα κάθετα ενάντιοι στην ιδιωτικοποίησητης ενέργειας και στην παράδοσή της στους ιδιωτικούς ομίλους μέσω των ΑΠΕ
Με τα φωτοβολταϊκά ο Δήμος θα γίνει πωλητής ενέργειας, και το υπερτιμημένο κόστος αυτής θα το πληρώνουν ουσιαστικά οι δημότες μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας.
Εξαιρετικά επικίνδυνη είναι η λογική ότι στα σχολεία το όλο σχέδιο θα το αναλάβουν και θα το διαχειριστούν οι σχολικές επιτροπές. Ανοίγει έτσι ο δρόμος να λειτουργήσουν οι σχολικές επιτροπές με επιχειρηματικά κριτήρια.
Ακόμα πιο επικίνδυνη είναι όμως η τάση που διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις συμβούλων τόσο της παράταξης ΝΔ-ΔΗΣΥ όσο και του ΠΑΣΟΚ που όχι μόνο εγκαταλείπουν οριστικά τη φραστική αντίθεση στις ανεμογεννήτριες αλλά ουσιαστικά ζητάνε να πάρει την πρωτοβουλία…ο Δήμος (!) για να μην μας προλάβει κανένας άλλος.
Η εξέλιξη αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με το αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν Αμερικάνοι, Γερμανοί και ντόπιοι καπιταληστές για τις ΑΠΕ στη χώρα μας και την συνακόλουθη σημασία που αποκτά το θέμα στην ατζέντα των κομμάτων του κεφαλαίου
Σε Σχέση με τους Λογαριασμούς Νερού Δομνίστας Κρικέλλου και Ψιανών
Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί απαράδεκτη το ότι καλούνται δημότες να πληρώσουν το νερό μέσω καταστάσεων χωρίς να τους έχει σταλεί έγγραφος λογαριασμός, και δικαιολογημένες τις αντιδράσεις και την καχυποψία των κατοίκων που επιβεβαιώθηκαν και από την παραδοχή των λαθεμένων καταμετρήσεων και τους φουσκωμένους λογαριασμούς.
ΓΠΣ και άλλα
Κατά τα άλλα για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται ότι το περίφημο ΓΠΣ ούτε καν έχει..διαβαστεί από αυτούς που το ψήφισαν καθώς ουδείς φαίνεται να είχε παρατηρήσει ότι προβλέπει ΧΥΤΑ στο χώρο του σημερινού ΧΑΔΑ Καρπενησίου όπου θα εγκατασταθεί και ο ΣΜΑ, όπως είχε καταγγείλει η Λαϊκή Συσπείρωση και υπενθύμισε και σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα το ΓΠΣ απαιτεί «αναβάθμιση του κύριου χώρου διάθεσης απορριμμάτων ανατολικά του Καρπενησίου τουλάχιστον σε ΧΥΤΑ».