ΛΣ Περιφέρειας Στερεάς: Για το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας

Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας χρειαζόταν και χρειάζεται ειδική ενίσχυση για να καλύψει κενά και ελλείψεις που χαρακτηρίζουν την λειτουργία του.

Είναι απόλυτα αναγκαίο να τεθεί κάτω από κεντρική παρακολούθηση και σχεδιασμό για να διαμορφώσει ολοκληρωμένους εκπαιδευτικούς στόχους, επιστημονικό αντικείμενο και φυσικά, περίγραμμα σπουδών και έρευνας. Να προστατευθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του από την όποια διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

Παρ’ ότι συγκροτήθηκε πρόχειρα και πολιτικάντικα, χωρίς τις αναγκαίες προϋποθέσεις και υποδομές, σήμερα πρέπει να στηριχθεί και να προχωρήσει γιατί πάνω σε αυτό έκτισαν τις ελπίδες τους για το μέλλον των παιδιών τους εκατοντάδες εργατικές- λαϊκές οικογένειες. Εκατοντάδες νέοι που προσδοκούν ένα καλύτερο αύριο.

Σε αυτές τις συνθήκες αντί να ενισχύσουν το Πανεπιστήμιο, του δημιουργούν πρόσθετα σημαντικά προβλήματα με την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τις συνεχιζόμενες περικοπές δαπανών και προσωπικού, που τάχα θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης που δημιούργησαν η πλουτοκρατία και τα μονοπώλια.

Του στερούν καθηγητές και το εμποδίζουν να υλοποιήσει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα. Του στερούν την δυνατότητα να οργανώσει εργαστήρια. Του στερούν τα συγγράμματα. Το υποβαθμίζουν τραγικά και επικίνδυνα.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε αυτά τα προβλήματα, που δεν είναι αποτέλεσμα λάθους χειρισμών ή άστοχων αποφάσεων. Δεν είναι τυχαία και δεν οφείλονται γενικά στις υπηρεσίες ή σε πολιτικούς παράγοντες που δεν καταλαβαίνουν.

Τα προβλήματα αυτά έχουν σαφή πολιτική διάσταση και εμφανίζονται σε όλα τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της Χώρας.

Δεν πρόκειται να λυθούν από την Περιφέρεια και τον Δήμαρχο. Από πολιτικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ που στηρίζουν τις πολιτικές που τα δημιούργησαν. Δεν πρόκειται να λυθούν αν δεν υπάρξει σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Πρέπει να γίνει κατανοητό, πως, το να μην κλείσει το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να το παλέψει κανείς με επιτυχία, αν δεν αντιπαλεύει τις πολιτικές επιλογές που το κλείνουν. Αν δεν χτυπάει τις πηγές αυτών των πολιτικών και τους παράγοντες που τις υλοποιούν.

Συνεπώς, όσοι μιλάνε για αγώνα μακριά από την πολιτική, επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό των φοιτητών για να σώσουν τους υπευθύνους πολιτικούς τους φίλους. Για να κρύψουν τις ευθύνες τους.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ απευθύνεται στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Στερεάς για να τους θυμίσει την πραγματικότητα.

Όταν διορισμένη διοίκηση του Πανεπιστημίου, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ λέγανε μεγάλα λόγια και υπόσχονταν πολλά καλλιεργώντας την αντίληψη πως όλα πάνε καλά, το Κ.Κ.Ε έδινε την σωστή διάσταση του προβλήματος και καλούσε τον φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και τον λαό σε αγώνες :

  • Για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους, μακριά από επιχειρηματίες και ιδιωτικοποιήσεις. Για ενιαίο 12χρόνο υποχρεωτικό σχολείο και ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.
  • Για ουσιαστικά μέτρα στήριξης που Πανεπιστημίου Στερεάς, που πρέπει να προχωρήσει σωστά καλύπτοντας κενά και αδυναμίες του. Χωρίς καμιά υποβάθμιση. Μακριά από οποιαδήποτε συγχώνευση.
  • Για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. του αναγκαίου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, των ικανοποιητικών συγγραμμάτων και φυσικά της προοπτικής θετικών εξελίξεων.
  • Για την απόκρουση του πλαισίου νόμου για ΑΕΙ.
  • Για να μην γίνουν περικοπές δαπανών στην παιδεία, με πρόσχημα την οικονομική κρίση.

Σε αυτή την βάση πρέπει να προχωρήσουμε και σήμερα.

Φοιτητές και εκπαιδευτικοί να πυκνώσουν τις γραμμές των αγώνων, πλάι στους εργαζόμενους γονείς και τις λαϊκές οικογένειες, που διεκδικούν το δικαίωμα του να ζουν ανθρώπινα. Να μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ σας καλεί όλους στην μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 19 και 20 του Οκτώβρη, που σηματοδοτεί την αντίθεση του λαού σε κάθε αντεργατικό μέτρο που πλήττει όλε τις πλευρές της ζωή του.

Σας καλεί να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ, που ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνων με αιτήματα που ακουμπάνε στην πραγματικότητα κα δίνουν προοπτική.

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)

ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ