Η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας Ενάντια στις Συγχωνεύσεις Σχολείων


ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Καρπενήσι 36100
Τηλ: 2237022459
mail: elme.eyr@gmail.com Καρπενήσι 20 Γενάρη 2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες, -οι
Είναι γνωστό πως το Υπουργείο Παιδείας με δελτίο τύπου από τις 1/12/2010, με τίτλο «Αναβάθμιση της διοίκησης της εκπαίδευσης», μεταξύ άλλων εξαγγέλλει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως, με το συγκεκριμένο σχέδιο, η αρμοδιότητα αυτή δίνεται στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, παρακάμπτοντας έτσι τις τοπικές κοινωνίες και τα υπάρχοντα γνωμοδοτικά όργανα (επιτροπές παιδείας, αυτοδιοικητικά συμβούλια).
Η ως τώρα πρακτική της κυβέρνησης στα ζητήματα της εκπαίδευσης αποδεικνύει πως μέλημά της δεν είναι το συμφέρον της κοινωνίας και του δημόσιου σχολείου. Κινείται με καθαρά οικονομικά, αλλά και πολιτικά κριτήρια, προωθώντας τη λογική του «φθηνού» σχολείου και αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχει η πολιτική της στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, λοιπόν, να έχουμε κατάργηση σχολείων για καθαρά οικονομικούς λόγους, με σοβαρότατες συνέπειες: σχολεία-μαμούθ με τμήματα των 30 μαθητών, αύξηση της απόστασης μετακίνησης των μαθητών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και τον ελεύθερο χρόνο τους, μαράζωμα των τοπικών κοινωνιών, υπεράριθμους εκπαιδευτικούς, που θα μετακινούνται με απόφαση της διοίκησης ακόμη και εκτός περιφέρειας. Η γιγάντωση των σχολείων, που θα προκύψουν μετά τις συγχωνεύσεις, θα κάνει εφικτό και το σχέδιο του υπουργείου για «αυτονομία της σχολικής μονάδας» με αναζήτηση πόρων από τους κοινωνικούς εταίρους (βλέπε αγορά), καθώς και τους ίδιους τους γονείς και θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίησή τους.
Είναι προφανές ότι αυτή η εξέλιξη αν υλοποιηθεί, θα έχει αρνητικότατες επιπτώσεις και για τα σχολεία της Ευρυτανίας. Σχολεία που παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, προσφέρουν αναντικατάστατο εκπαιδευτικό αλλά και κοινωνικό έργο στην πολύπαθη και εγκαταλελειμμένη περιοχή μας.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, εκφράζοντας την βαθιά ανησυχία του για τις εξελίξεις αυτές θα προβεί σε μια σειρά ενέργειες ώστε να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία, αλλά και να αποτραπεί οποιαδήποτε σκέψη για κλείσιμο σχολείων στο νομό μας. Μετά από την έκφραση της ανησυχίας μας αυτής στον Δντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, θα επιδιώξουμε μια σειρά συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς (Δήμος Καρπενησίου, Δήμος Αγράφων), αλλά και με όλη την Εκπαιδευτική κοινότητα του νομού, καθώς και με όποιον άλλο συλλογικό φορέα ενδιαφέρεται για το θέμα, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω συρρίκνωση των σχολικών μονάδων του νομού.
Επίσης, έχει πάρει την πρωτοβουλία να καλέσει τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΛΜΕ της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε σύσκεψη στη Λαμία τις προσεχείς ημέρες, με σκοπό να συντονίσουμε τις ενέργειες και τον αγώνα μας και να πάρουμε κοινές πρωτοβουλίες ενάντια στις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων σε επίπεδο περιφέρειας.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να αποκρουστούν, οι όποιοι σχεδιασμοί, που μετρούν το εκπαιδευτικό έργο μόνο με βάση το οικονομικό κόστος και τους κανόνες της αγοράς. Με την ίδια ανησυχία και ετοιμότητα είναι επιβεβλημένο να παρακολουθούμε αυτή την περίοδο οποιαδήποτε ενέργεια από τη μεριά του Υπουργείου Παιδείας στοχεύει στην ανατροπή των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του κλάδου, της παιδαγωγικής ελευθερίας και του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης που κατακτήθηκαν με σκληρούς και μακρόχρονους αγώνες.
Κανένα κλείσιμο σχολείου στην Ευρυτανία. Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά του νομού μας και ιδιαίτερα για εκείνα των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών, που δίνουν τη μάχη της μόρφωσης μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Όχι κλείσιμο αλλά αναβάθμιση των υφιστάμενων σχολικών μονάδων της Ευρυτανίας. Ζητάμε τώρα τη γενναία χρηματοδότηση των σχολείων μας και την ενίσχυσή τους με το απαραίτητο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό ώστε να προσφέρουν το εκπαιδευτικό έργο που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Μαστροκώστας Κώστας Πανοπούλου Φωτεινή