Για τις Εξελίξεις στο Νοσοκομείο Καρπενησίου


Η ένταξη του Νοσοκομείου Καρπενησίου στη Β’ ζώνη εφημεριών, δίνει άλλο ένα σοβαρό χτύπημα στο δικαίωμα στην υγεία των κατοίκων της Ευρυτανίας αλλά και στο ίδιο το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας.
Η νομοθετική αυτή ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον ν.3896/2010, έγινε με την θετική ψήφο όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ.
Έγινε με κριτήριο την περικοπής των δημόσιων δαπανών. Αποτελεί μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής του μνημονίου, και κινείται στα πλαίσια της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που οδηγούν σε συρρίκνωση και υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη λειτουργία του με επιχειρηματικά κριτήρια, τη μετατροπή της υγείας σε πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματιών. Σ ΄αυτή την κατεύθυνση είδη αποφασίστηκε το χαράτσι των 5 ευρώ για κάθε επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία και η πληρωμένη από τους ασθενείς, ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.
Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις και την «αποκέντρωσή τους» μέσω του Καλλικράτη έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς και τις λαϊκές οικογένειες. Θα επιδεινώσει την ήδη προβληματική στελέχωση του νοσοκομείου. Θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του αριθμού των εφημεριών, αφήνοντας ακάλυπτη για μεγάλο διάστημα κάθε μήνα μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή όπως η Ευρυτανία.
Ήδη το νοσοκομείο Καρπενησίου αδυνατεί πλέον να καλύψει ολόκληρο το μήνα με εφημερίες. Μετά τις 15 με 20 κάθε μήνα το νοσοκομείο θα μένει χωρίς γιατρούς για τις εφημερίες, ενώ ανάλογα προβλήματα δημιουργούνται και στο ΚΥ Δ. Φραγκίστας
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την δραστική περικοπή του προϋπολογισμού του πάνω από 40% (εγκρίθηκαν μόλις τα 2,7 από τα 4,6 εκ που ζήτησε!) επιδεινώνει τα ήδη σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ :
- Σοβαρές ελλείψεις ιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων.
- Έλλειψη υποδομών και προσωπικού που υποχρεώνει να διακομίζονται όλα τα δύσκολα περιστατικά (λχ δεν υπάρχει μονάδα εμφραγμάτων, δεν αναλαμβάνονται τοκετοί κτλ).
- Δεν λειτούργησε ποτέ ο αξονικός τομογράφος.
- Δε λειτουργεί εδώ και χρόνια ο μαστογράφος.
- Ο τεχνητός νεφρός λειτουργεί ανεπαρκέστατα με τη βοήθεια αγροτικών ιατρών.
- Κάκιστες συνθήκες για τους εφημερεύοντες ιατρούς.
- Το νοσηλευτικό προσωπικό κατά το ήμισυ αποτελείται από μαθητευόμενους νοσηλευτές που κάνουν την 6μηνη πρακτική τους και ουσιαστικά εργάζονται δωρεάν.
- Ελλείψεις ιατροφαρμακευτικού υλικού από απλά πράγματα όπως σύριγγες έως κολάρα Φιλαδέλφεια για κακώσεις στο λαιμό, αντιδραστήρια κα
Και βέβαια, οι εργαζόμενοι θα βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη μετά την πρόσφατη αύξηση του απαράδεκτου χαρατσιού για τα εξωτερικά ιατρεία σε 5€, ενώ συνεχίζουν να πληρώνουν για εξετάσεις κτλ.
Η κυβέρνηση – ΕΕ – κεφάλαιο κλιμακώνουν την επίθεσή τους: Με το υπο κατάθεση νομοσχέδιο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» η κυβέρνηση δρομολογεί τον «οδοστρωτήρα» στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας, που οδηγεί στη σύνθλιψη των υπηρεσιών, σε νέες περικοπές των παροχών αλλά και σε νέα χαράτσια.
Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, υλικές, επιστημονικές και τεχνολογικές για την πρόληψη, προστασία και αποκατάσταση της υγείας του λαού.
Λύση υπάρχει στο δρόμο πάλης, της σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική. Με κοινό αγώνα εργαζομένων –επαγγελματιών – αγροτοκτηνοτρόφων. Με αποδυνάμωση των κομμάτων του κεφαλαίου, που είναι υπεύθυνα για την κατάσταση και οι εκπρόσωποί τους (βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες) στηρίζουν αυτή την πολιτική. Με συστράτευση με το ΚΚΕ:
Διεκδικούμε:
- την άμεση αποκατάσταση των νέων σοβαρών προβλημάτων που η κυβερνητική πολιτική πρόσθεσε στις υπηρεσίες υγείας της Ευρυτανίας (επαναφορά στη Γ ζώνη του Νοσοκομείου και του ΚΥ Φραγκίστας, πλήρη χρηματοδότηση του νοσοκομείου – όχι στις περικοπές, κάλυψη όλων των κενών θέσεων του, άμεση στελέχωση του αγροτικού ιατρείου Φουρνάς.)
- κατάργηση όλων των χαρατσιών, ιδιαίτερα του προκλητικού 5ευρου και δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους από τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.
- Μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ στον τομέα Υγείας.
- Να μην καταργηθεί καμία δομή υγείας στην περιοχή (νοσοκομείο, κέντρα υγείας, αγροτικά ιατρεία, ΕΚΑΒ κτλ). Πλήρης εξοπλισμός και στελέχωσή τους για εξασφάλιση πλήρους κάλυψης όλου του πληθυσμού
- Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας, κεντρικά σχεδιασμένου, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης. Με κοινωνικοποίηση όσων επιχειρηματικών μονάδων της Υγείας πληρούν τις προϋποθέσεις.
Καρπενήσι 16 Γενάρη 2011