ΠΑΣΥ: ΟΧΙ στο νέο νόμο του ΕΛΓΑ

Με τον νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τον ΕΛΓΑ, οι μικρομεσαίοι αγρότες δέχονται ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα και «χαράτσι».
Ο νέος νόμος καθιερώνει την υποχρεωτική ασφάλιση, αυξάνοντας κατά πολύ τα ασφάλιστρα, που προπληρώνονται με την δήλωση ΟΣΔΕ, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς.
Έτσι ο αγρότης από 3% που πλήρωνε επί των τιμολογίων πώλησης, τώρα πληρώνει 4% επί της αξίας της συνολικής γεωργικής παραγωγής του(δηλαδή ανεξάρτητα αν θα πουλήσει ή όχι την παραγωγή του) και, μάλιστα, στην αρχή του έτους μαζί με τη δήλωση του ΟΣΔΕ.
Για τους κτηνοτρόφους αυξάνεται αντίστοιχα στο 0,75% από το 0,50% πριν.
Για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, πέρα από το 4%, επιβάλλεται εισφορά, επιπλέον, 2% επί των γεωργικών εισοδημάτων εφ' όσον έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000.
Η ασφαλιστική κάλυψη γίνεται ανάλογα με τα έσοδα που συγκεντρώνει ο ΕΛΓΑ. Εάν αυτά δεν φτάνουν για την πλήρη αποζημίωση, τότε περικόπτεται τόσο όσο να ισοσκελιστούν τα έξοδα με τα έσοδα.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές άλλες διατάξεις, όπου η αποζημίωση καθίσταται εντελώς εξευτελιστική. Έτσι σε περιοχές και προϊόντα που την τελευταία 5ετία παρατηρήθηκαν μεγάλες ζημιές, η αποζημίωση περικόπτεται έως 50% της ζημιάς, αφήνοντας εντελώς ακάλυπτο το άλλο 50% της ζημιάς.
Επιπλέον, ο νέος νόμος βάζει από την πόρτα πια τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για την ασφάλιση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής καθιερώνοντας, μάλιστα, την επιδότηση ασφάλιστρου σε όσους καταφύγουν στους ιδιώτες και όχι στον ΕΛΓΑ.
Γίνεται φανερό πως κι αυτός ο νόμος χρησιμοποιείται ως εργαλείο στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης των αγροτοεπιχειρηματιών που έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν, ευνοούνται απ αυτόν και είναι σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, που ουσιαστικά τους ωθεί στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας του χωραφιού και στο ξεκλήρισμα..
Σε μια τέτοια εξέλιξη που τα χωράφια θα μένουν χέρσα, η αξία της γης θα πέσει και κατά συνέπεια θα την αγοράσουν σχεδόν τζάμπα και θα την συγκεντρώσουν οι αγροτοεπιχειρηματίες, για να αυξηθεί η τιμή της στη συνέχεια.
Επειδή και πληρώνουμε ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και ανασφάλιστοι θα είμαστε
ΟΛΟΙ την Πέμπτη 27 Γενάρη 2011 το πρωί σε συγκέντρωση έξω από τον ΕΛΓΑ στη ΛΑΜΙΑ
Διεκδικούμε: ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
Γραμματεία Π.Α.ΣΥ Φθιώτιδας
Γενάρης 2011