ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΠΕ: Παρεμβάσεις του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης ενάντια στην επέλαση των επιχειρηματιών των ΑΠΕ στο Νομό Ευρυτανίας

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και κτηνοτρόφοι, 
Ευρυτάνισσες και  νέοι, 

Με το υλικό αυτό παρουσιάζουμε συνοπτικά τις παρεμβάσεις που έχουν κάνει το ΚΚΕ και οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης για το θέμα των  αιολικών πάρκων και των ιδιωτικών υδροηλεκτρικών στην Ευρυτανία.

Αναδείξαμε το θέμα ήδη από την 4η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Μάρτη του 2011.  Από τότε μέχρι και σήμερα υπάρχει μια αδιάκοπη ουσιαστική και πολύπλευρη παρέμβαση ακόμα και σε περιόδους που το ζήτημα βρισκόταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μέσα σε 3 χρόνια το ΚΚΕ έχει παρέμβει με 4 ανακοινώσεις οργανώσεων του, 3 αναφορές και 1 ερώτηση στη Βουλή, έχουν γίνει 3 παρεμβάσεις από τους περιφερειακούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης  και 13 παρεμβάσεις και σχετικές αναφορές στο Δημοτικό Συμβούλιο του Καρπενησίου,  χώρια τις συνεχείς αναφορές  σε άρθρα, συνεντεύξεις ομιλίες, περιοδείες, συσκέψεις στο νομό κτλ.

Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση είχαν εξ’ αρχής ξεκάθαρη στάση σε αντίθεση με όλες τις άλλες δυνάμεις που είτε επικροτούσαν την εισβολή των επιχειρηματιών των ΑΠΕ, είτε μιλούσαν περί «ανταλλαγμάτων» και αντισταθμιστικών, είτε  ζήταγαν «νέο χωροταξικό» ή ακόμα και  να χωροθετήσει ο ίδιος δήμος τα όρη και τα ποτάμια που θα καταβροχθίσουν τα ενεργειακά μονοπώλια! Φάνηκε καθαρά αυτό το διάστημα ότι όποιος δεν αμφισβητεί την πολιτική της ΕΕ για απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας  ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιπαρατεθεί ουσιαστικά με τις ανεμογεννήτριες, τα μικρά υδροηλεκτρικά και τα συμφέροντα που τα προωθούν.

- Αποκαλύψαμε με στοιχεία ότι η προώθηση των ΑΠΕ αποτελεί κατεύθυνση της ΕΕ και στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου στη χώρα μας και το νομό (λχ 6η έκθεση της Task Force,  συσχέτιση με το ΓΠΣ κα). Ότι πρόκειται για βαθιά πολιτικό πρόβλημα και όχι νομικίστικο ζήτημα.

- Αποδείξαμε ότι το θέμα έχει να κάνει με την επέκταση των μονοπωλίων που έχει ως αποτέλεσμα την περιβαλλοντική καταστροφή, την υποβάθμιση του δασικού πλούτου, το παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων εργαζομένων και άνεργων, την επιδείνωση της θέσης των αυτοαπασχολούμενων, την πανάκριβη ενέργεια, τη μαζική αλλαγή χρήσης γης, την παραπέρα εκτόπιση της κτηνοτροφίας.

- Αναδείξαμε τις σοβαρές ευθύνες της Δημοτικής Αρχής της ΝΔ και τις μεθοδεύσεις της. Τις άσφαιρες έως και αντιδραστικές θέσεις των άλλων δυνάμεων.

Το πρόβλημα φέρνει στην επιφάνεια τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της  καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ένα δρόμο ανάπτυξης με κριτήριο το κέρδος που οδήγησε στην ερήμωση της Ευρυτανίας, στην εγκατάλειψη των δασών, στην απαξίωση της κτηνοτροφίας, ο οποίος σήμερα ακόμα πιο επιθετικά θυσιάζει εργατικά δικαιώματα, περιβάλλον και ότι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Για αυτό και επιμένουμε ότι ο αγώνας είναι αποτελεσματικός όταν συγκρούεται με την ΕΕ και τα κόμματα που την στηρίζουν. Όταν συγκλίνει στη διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που καθιστά λαϊκή περιουσία την ενέργεια, τον κοινωνικό και φυσικό πλούτο.

Η λαϊκή απάντηση να εκφραστεί και στην κάλπη. Αποδυναμώνοντας τις δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της ανάπτυξης με κριτήριο το κέρδος. Δυναμώνοντας τη δική μας φωνή, τη δική μας δύναμη. Με θαρραλέα ψήφο στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και στη «Λαϊκή Συσπείρωση» στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
Απρίλης 2014

Για να δείτε τις  παρεμβάσεις του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης επιλέξτε "περισσότερα"

Α. Παρεμβάσεις των οργανώσεων του ΚΚΕ

1. ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ: ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ (29-3-2011)
Η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη ασύδοτη αδειοδότηση αιολικών πάρκων στον νομό μας…Το νέο στοιχείο που εξηγεί την ένοχη σιωπή των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και της ΔΗΣΥ, αλλά και τη στάση της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας, είναι η κομβική σημασία που αποκτούν οι ορεινοί μας όγκοι στο σχεδιασμό των μονοπωλίων και της «απελευθερωμένης» αγοράς ενέργειας…Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους, τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς της Ευρυτανίας, να αντισταθούν, να βάλουν φραγμό στο ξεπούλημα των ορεινών όγκων και των υδάτινων πόρων….Καμία ανεμογεννήτρια-έκτρωμα βουνά της Ευρυτανίας. Όχι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της αγοράς ενέργειας - Ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας με κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό. Όχι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τη συνδιαχείρηση του Αιγαίου - Αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας προς όφελος του λαού

2. ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ: Σχετικά με την Αναζωπύρωση της Συζήτησης για  τις ΑΠΕ (9-7-2012)
Το τελευταίο διάστημα έχουνε αναζωπυρωθεί διαδικασίες για την τελική αδειοδότηση και λειτουργία ανεμογεννητριών στην Ευρυτανία σε περιοχές όπως η Χελιδόνα, η Επισκοπή και στα σύνορα Ευρυτανίας –Αιτωλοακαρνανίας πίσω από την  Δομνίστα…. Πρόκειται για κινήσεις που εντάσσονται σε γενικότερες στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου σε σχέση με τις ΑΠΕ και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας ….Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια ξεπουλήματος του δημόσιου αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας, την παραχώρηση λαϊκής περιουσίας για την κερδοφορία των εταιρειών…Έχουμε όλοι ευθύνη να βάλουμε φρένο στο πλιάτσικο που γίνεται στον τομέα της ενέργειας και στον υπόλοιπο δημόσιο πλούτο (μεταφορές, υγεία, παιδεία), που αποτελεί έναν από τους πρώτους στόχους της συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

3. ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ Ανεμογεννήτριες στα Ανατολικά Άγραφα: Καμιά σχέση με τις λαϊκές ανάγκες. Κατηγορηματική αντίθεση από το ΚΚΕ (Νοέμβρης 2013)
Ενημερωθήκαμε για τις προθέσεις του δήμου Καρδίτσας να αδειοδοτήσει την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην κορυφογραμμή των Αγράφων και την παράδοση τους σε εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων. Πρόκειται για παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας σε μεγάλους οικονομικούς ομίλους προκειμένου να αποκτήσουν νέα πεδία κερδοφορίας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια….Καλούμε  τους εργαζόμενους τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες τους κτηνοτρόφους τον κάθε μαζικό φορέα να εκφράσει την αντίθεσή του στην παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα
 4. Ανακοίνωση της Κ.Ο Ευρυτανίας του ΚΚΕ για τα Αιολικά (27-1-2014)
Η αδειοδότηση κατασκευής αιολικού πάρκου … εντάσσεται ξεκάθαρα στις γενικότερες στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου σε σχέση με τις ΑΠΕ και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Προϋποθέτουν την εκχώρηση δημόσιας λαϊκής περιουσίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Θα έχουν σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον….η εμπειρία από άλλες περιοχές της χώρας μας έχει δείξει ότι ανεμογεννήτριες και επιχειρηματικά συμφέροντα πάνε χέρι-χέρι με τους εμπρησμούς στα δάση.

Β. Παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή

Στις 12 Μάρτη 2014 οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας και Διαμάντω Μανωλάκου κατέθεσαν 3 αναφορές στη Βουλή ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία.

Οι αναφορές που κατατέθηκαν αφορούν 

- Στις 2 Απρίλη 2014  οι Βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Νίκος Μωραϊτης κατέθεσαν  ερώτηση στη Βουλή  προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ζητώντας να μην εγκατασταθούν αιολικά πάρκα στην Ευρυτανία. http://www.902.gr/eidisi/voyli/40754/kke-erotisi-gia-na-min-egkatastathoyn-aiolika-parka-stin-eyrytania
Το κείμενο της ερώτησης:

Θύελλα διαμαρτυριών έχει ξεσηκώσει η χορήγηση αδειών στην «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ» για την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας στις βουνοκορφές της ανατολικής Ευρυτανίας και δυτικής Φθιώτιδας.  Συγκεκριμένα προβλέπεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις θέσεις Καστρί - Κοκκάλια, ισχύος 18,9MW, Καράβι-Αλογοβούνι, ισχύος 23,4 MW και Τύμπανο Τρυπήρι ισχύος 13,5 MW  (αποφάσεις 2787/238799/23-12-2013, 228/18048/30-1-2014 και 2552/210065/15-1-2014 αντίστοιχα της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας).
Χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών της ενέργειας, ανοίγει επικίνδυνος δρόμος για μαζικές αλλαγές στις χρήσεις γης με σοβαρές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες και πολλαπλές  δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής.
Και όλα αυτά όταν από το 2007 έχουν συγκεντρωθεί 7.500 υπογραφές ενάντια στην εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή, όταν πληθώρα μαζικών φορέων, συλλόγων και κοινωνικών οργανώσεων έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στα παραπάνω επιχειρηματικά σχέδια.
Το γεγονός ότι τα παραπάνω αιολικά πάρκα πρόκειται να εγκατασταθούν σε δασικές εκτάσεις, και μάλιστα εντός του καταφυγίου άγριας ζωής «Κρικέλλου-Σταύλων –Άμπλιανης» υπογραμμίζει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της «ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και προωθεί η στρατηγική της ΕΕ. Μια «ανάπτυξη» που θυσιάζει στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας εργατικά δικαιώματα, περιβάλλον και ότι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία. Ένα δρόμο ανάπτυξης που προώθησαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΕΕ και οδήγησε στην ερήμωση των χωριών της Ευρυτανίας, στην εγκατάλειψη των δασών, στην εξαφάνιση δασεργατών και εργοστάσιων ξυλείας, στην απαξίωση της κτηνοτροφίας.
Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων στις ΑΠΕ που αναφέρονται στην 6η έκθεση της ομάδας δράσης  της ΕΕ για την Ελλάδα αποδείχνουν ότι οι εξελίξεις στις ΑΠΕ φέρουν τη σφραγίδα της  ΕΕ, είναι προϊόν της στρατηγικής για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας .
Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα την καταστροφή του περιβάλλοντος και την αλλαγή χρήσης γης για την κερδοφορία των εταιρειών, καταδικάζει την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, την παράδοσή της στα χέρια οικονομικών ομίλων. Αποκλειστικά δημόσιος φορέας ενέργειας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Ενέργεια λαϊκή περιουσία, αυτό επιβάλλει το συμφέρον των εργατικών – λαϊκών οικογενειών.
Ερωτάται ο υπουργός
-Τι μέτρα θα πάρει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να ανακληθούν τώρα οι άδειες και οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί για την κατασκευή των αιολικών στις θέσεις  «Καστρί Κοκκάλια», «Καράβι-Αλογοβούνι» και «Τύμπανο-Τρυπήρι». Για να απαγορευθεί η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και των ιδιωτικών υδροηλεκτρικών στην Ευρυτανία όπως άλλωστε απαιτούν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής
- Πως τοποθετείται στο λαϊκό αίτημα για την εξασφάλιση φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στις λαϊκές οικογένειες.

Γ. Παρεμβάσεις Περιφερειακών Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης

1. Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις Ανεμογεννήτριες στο Περιφερειακό Συμβούλιο (28-3-2011)
Με αφορμή την δημοσιοποίηση δύο αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ),της 393 και της 398 του 2011, που δίνουν την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από αιολικούς σταθμούς, ισχύος 33 και 21 MW,στις θέσεις Σπανός-Κόμπολος και Γάβραινας του Δήμου Καρπενησίου (περιοχές πρώην Δήμων Φουρνάς και Κτημενίων), Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ διαμαρτύρεται έντονα για τις διοικητικές πράξεις που αγνοούν κατάφορα τις διαφορετικές αντιλήψεις των κατοίκων της περιοχής. Εκφράζει, επίσης την κατηγορηματική της αντίθεση σε τέτοιες ενέργειες που ιδιωτικοποιούν την παραγωγή της ενέργειας, υπονομεύοντας τα συμφέροντα του λαού. Ζητάμε : 1. Να ανακλιθούν οι άδειες που εκδόθηκαν και να σταματήσει κάθε ενέργεια των εργολάβων. 2. Να δοθούν εξηγήσεις για το πώς συγκεκριμένα χορηγήθηκαν οι εγκρίσεις για τα εν λόγω αιολικά πάρκα.

2. Τοποθέτηση της Σοφίας Ντούρου, Περιφερειακής Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης, στη σύσκεψη της ΠΕ Ευρυτανίας για το ΕΣΠΑ (27-9-2011)
…Τεράστιος ο δασικός πλούτος και δεν υπάρχει ούτε ένα εργοστάσιο ξυλείας στο νομό. Φρόντισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να τα κλείσουν όλα. Αντίθετα παραχωρούνται και ξεπουλιούνται ορεινοί όγκοι, υδάτινοι πόροι της Ευρυτανίας στους επιχειρηματίες για να εγκαταστήσουν στα πανέμορφα δάση της Ευρυτανίας τις ανεμογεννήτριες. Τα δήθεν αντισταθμιστικά οφέλη στους δήμους είναι μια μεγάλη αυταπάτη. Η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη αφού δεσμεύεται γη που προορίζεται για δάσος και φυσικές δραστηριότητες, παραβιάζεται το οικοσύστημα και τα λαϊκά νοικοκυριά χρυσοπληρώνουν το ρεύμα που όλο και αυξάνει η τιμή του…..

3. Παρέμβαση κλιμακίου του ΚΚΕ στον Καραμπά (9-8-2011)
Στην συνέχεια της περιοδείας πραγματοποίησε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Καραμπά όπου τα στελέχη του κόμματος ενημερώθηκαν για τα προβλήματα της Ευρυτανίας και ανέπτυξαν τις θέσεις του κόμματος…Το κλιμάκιο κατέθεσε επίσης την θέση να μην δοθεί καμία άδεια για ανεμογεννήτριες στην Ευρυτανία από ιδιώτες και να ιδρυθεί Ενιαίος Δημόσιος Φορέας Ενέργειας για την αξιοποίηση της ενέργειας που μπορεί να παράγει η Ελλάδα προς όφελος του λαού…

Δ. Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου

1. 2011, 4η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου (9-3-2011)
Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε το ζήτημα των αιολικών πάρκων και των υδροηλεκτρικών που ήδη έχουν αδειοδοτηθεί και εντός των ορίων του Δήμου Καρπενησίου και γράφεται ότι προχωρούν. Ρωτήσαμε τι ενέργειες πρόκειται να κάνει ο Δήμος ενάντια στην εγκατάστασή τους, σύμφωνα με την εκφρασμένη απαίτηση των κατοίκων. … Η απάντηση του κ. Μπακογιάννη ήταν αποκαλυπτική: όχι μόνο δεν τοποθετήθηκε κατά των αιολικών πάρκων, αλλά μάλιστα είπε ότι οποιαδήποτε επένδυση θα πρέπει να πληρεί περιβαλλοντικά κριτήρια (!) και να έχει ανταποδοτικά οφέλη για τον τόπο (!). Μάλιστα έκανε και έναν λεονταρισμό λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει τοπικό δημοψήφισμα…. Προφανώς είτε δε γνωρίζει είτε κάνει πως δεν ξέρει πως μέχρι τον Ιούλη του 2010 η ΡΑΕ είχε χορηγήσει 9 άδειες αιολικών στην Ευρυτανία, όλες στην επικράτεια του Δήμου Καρπενησίου και μάλιστα μέσα στο 2011 έδωσε ακόμα 3, η μία εκ των οποίων εντός του Δήμου Καρπενησίου. Βεβαίως, κανένα “δημοψήφισμα” δεν είδαμε να ετοιμάζεται…… Στην πραγματικότητα η δημοτική αρχή ομολογεί τη συναίνεσή της στην παράδοση των ορεινών όγκων της Ευρυτανίας στα αδηφάγα συμφέροντα των ιδιωτών και της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

2. 2011, 6η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (31-3-2011)
Η θέση που επιφυλάσσεται στην Ευρυτανία στα πλαίσια των γενικότερων σχεδιασμών του κεφαλαίου ήδη διαφαίνεται: με τη συγκεντροποίηση του εμπορίου και του τουρισμού, το χτύπημα της κτηνοτροφίας, το ρόλο της στον ενεργειακό σχεδιασμό της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πολλαπλασιασμός των αδειών για ΑΠΕ συνδυάζεται με την είσοδο ολοένα και μεγαλύτερων εταιρειών και ομίλων. Παράλληλα αίρονται οι όποιοι περιβαλλοντικοί και άλλοι περιορισμοί. Ανοίγεται ο δρόμος για την εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων ακόμα και σε πυρήνες εθνικών δρυμών ή περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

3. 2011, 9η Συνεδρίαση. Συζήτηση για το ΓΠΣ – η σχέση και με τους σχεδιασμούς για ΑΠΕ (Μάης 2011)
Τα κριτήρια του ΓΠΣ εναρμονίζονται με τις επιχειρηματικές επιλογές στην περιοχή μας…Δεν θεωρούμε επίσης τυχαίο ότι μια σειρά οριοθετήσεις (λχ ζώνες τουριστικής ανάπτυξης) συναντούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ούτε ότι ορισμένες αλλαγές και αναφορές άπτονται των σχεδίων ΑΠΕ (λχ το πρόβλημα με το δάσος της Μηλιάς, οι αναφορές στο υδροηλεκτρικό δυναμικό του Καρπενησιώτη) που στο σχεδιασμό του κεφαλαίου αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

4. 2011, 23η Συνεδρίαση του ΔΣ: Ανοίγουν  Κερκόπορτα στις Ανεμογεννήτριες με αφορμή τη συζήτηση για τα φωτοβολταϊκά σε σχολεία (12-10-2011)
…… Ακόμα πιο επικίνδυνη είναι όμως η τάση που διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις συμβούλων τόσο της παράταξης ΝΔ-ΔΗΣΥ όσο και του ΠΑΣΟΚ που όχι μόνο εγκαταλείπουν οριστικά τη φραστική αντίθεση στις ανεμογεννήτριες αλλά ουσιαστικά ζητάνε να πάρει την πρωτοβουλία…ο Δήμος (!) για να μην μας προλάβει κανένας άλλος…. …Η εξέλιξη αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με το αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν Αμερικάνοι, Γερμανοί και ντόπιοι καπιταληστές για τις ΑΠΕ στη χώρα μας και την συνακόλουθη σημασία που αποκτά το θέμα στην ατζέντα των κομμάτων του κεφαλαίου

5. 2011. 24η Συνεδρίαση του ΔΣ για το ΓΠΣ: 24η Συνεδρίαση του ΔΣ: - Πολιτική Επιλογή και όχι «Πλάνη» το ΓΠΣ. Οι αναφορές στις ΑΠΕ (24-10-2011)
Τα κριτήρια του ΓΠΣ είναι σε πλήρη αρμονία με τις επιχειρηματικές επιλογές στην περιοχή μας και τις κατευθύνσεις του περιφερειακού σχεδιασμού υπέρ του κεφαλαίου (λχ αναφορά σε συγκεκριμένους κλάδους τουρισμού, ΑΠΕ κτλ). ….
Δεν θεωρούμε τυχαίες μια σειρά φωτογραφικού τύπου οριοθετήσεις (ΠΕΡΠΟ, τουριστικές ζώνες κτλ) ούτε ότι ορισμένες αλλαγές και αναφορές άπτονται των σχεδίων ΑΠΕ, που στο σχεδιασμό του κεφαλαίου αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, όπως για παράδειγμα το πρόβλημα με το δάσος της Μηλιάς, οι αναφορές στο υδροηλεκτρικό δυναμικό του Καρπενησιώτη…… Ειδικά για το θέμα του δάσους της Μηλιάς, η εξαίρεσή του από τις αλλαγές στο ΓΠΣ που εισηγήθηκε αρχικά η Δημοτική Αρχή είναι προκλητική και εξηγεί τί εννοούσαν οι προτάσεις συμβούλων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο όταν απαιτούσανε να πάρει πρωτοβουλίες ο Δήμος για χωροθέτηση των Αιολικών πάρκων…. Η εξαίρεση της Μηλιάς, και της διόρθωσης των διοικητικών ορίων της κοινότητας που καθορίζουν και τα όρια του δάσους, στην ουσία αποτελεί μια τέτοια χωροθέτηση όταν είναι γνωστό ότι μια σειρά εταιρείες επιβουλεύονται κομμάτι που ξαφνικά εξαιρείται από το δάσος για την εγκατάσταση αιολικών.

6. 2011 29ο ΔΣ: Ανοίγουν Δρόμο για Παράδοση Βουνών και Ποταμών στα Επιχειρηματικά Συμφέροντα που Συνδέονται με τις ΑΠΕ (21-12-2011)
Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι πίσω από τα «όχι» που υποτίθεται ορθώνει η Δημοτική Αρχή στην ουσία προωθεί το στρατηγικό σχεδιασμό του κεφαλαίου για την περιοχή μας, που προβλέπει επενδυτικά σχέδια σε ΑΠΕ και τουρισμό. Αυτό ήταν εμφανές τόσο στο θέμα της του σχεδίου διαχείρισης υδατικού διαμερίσματος δυτικής Στερεάς Ελλάδος όσο και στο θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου Μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός (ΜΥΗΣ) ποταμού Καρπενησιώτη……Η συζήτηση στο ΔΣ ουσιαστικά έγινε για να επικυρώσει την στροφή του Δήμου στο θέμα των ιδιωτικών επενδύσεων στις ΑΠΕ, να νομιμοποιήσει την ιδέα ότι το μόνο πρόσκομμα είναι οι περιβαλλοντικοί όροι και όχι η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας……Η περιοχή μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την προώθηση των επενδυτικών και επιχειρηματικών αυτών σχεδίων, τα οποία συνεπάγονται εκτόπιση μικρομεσαίων, χτύπημα κτηνοτροφίας, συγκέντρωση και αλλαγή χρήσης γης. Για αυτό αυξάνει το ενδιαφέρον από μεγάλους ομίλους για αιολικά και υδροηλεκτρικά στην Ευρυτανία. Αυτή είναι η αιτία πίσω από την στάση της Δημοτικής Αρχής αλλά και των άλλων που ολοένα και πιο καθαρά εγκαταλείπουν οριστικά την όποια φραστική αντίθεσή τους και ουσιαστικά ζητάνε να πάρει την πρωτοβουλία…ο Δήμος (!) για την χωροθέτηση και ανάπτυξη των ΑΠΕ……….Και είναι επικίνδυνη αυταπάτη –αν όχι συνειδητή εξαπάτηση- η άποψη ότι μπορεί το κεφάλαιο να χαλιναγωγηθεί, να υπάρχει «έλεγχος» και «προστασία του περιβάλλοντος» στην επιχειρηματική δράση με κριτήριο το κέρδος, ή ότι μπορεί «εταιρίες λαϊκής βάσης» να αποτελέσουν ασπίδα απέναντι στα μονοπώλια…… Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση καλούν σε εγρήγορση και δράση για να μην παραδοθούν στις αδηφάγες ορέξεις των επιχειρήσεων οι ορεινοί όγκοι και τα ποτάμια…….Λύση που να εξασφαλίζει ρεύμα φτηνό για το λαό, με αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, με προσανατολισμό στην εξοικονόμηση ενέργειας και σεβασμό του περιβάλλοντος υπάρχει μόνο σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Προϋποθέτει να γίνει ο τομέας της ενέργειας δημόσια – λαϊκή περιουσία. Να αναπτύσσεται με κριτήριο της λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Mόνο σε αυτά τα πλαίσια μπορεί να γίνει και ορθολογική αξιοποίηση των ΑΠΕ σε αυστηρά συγκεκριμένες χωροταξικά βιομηχανικές ζώνες.

7. 2012. 1ο ΔΣ. Αναφορά στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου (25-1-2012)
Ο προϋπολογισμός του Δήμου που έχουμε μπροστά μας……Υλοποιεί τελικά τον σχεδιασμό του κεφαλαίου για την Ευρυτανία: με τη συγκεντροποίηση του εμπορίου και του τουρισμού (οι συνέπειες της οποίας αρχίζουν πλέον να γίνονται αισθητές σε αυτούς τους κλάδους), τον ρόλο της στον σχεδιασμό της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας και τις ΑΠΕ

8. 2012. 12ο ΔΣ Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο στο Κρίκελλο (17-8-2012)
…πέρα από όλα αυτά που ειπώθηκαν για την καταστροφή του περιβάλλοντος στα οποία συμφωνούμε απόλυτα, υπάρχουν παραδείγματα, έχουμε εμπειρία και στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες τι γίνεται αλλά εδώ πλέον με τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη έχουμε μια καραμπινάτη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας..….Και εδώ θέλω να κάνω τελειώνοντας, μέχρι που είναι διατεθειμένοι οι κάτοικοι εδώ πέρα να φτάσουνε; Γιατί λέμε ότι θα πάρει μια απόφαση εδώ το Δημοτικό Συμβούλιο να μην γίνουν αυτά. Πιθανόν να έχουν αποφασιστεί ήδη να γίνουν και εδώ πέρα γίνεται έναν άλλο παιχνίδι. Είναι διατεθειμένοι οι κάτοικοι, είναι διατεθειμένοι εδώ οι δημοτικοί σύμβουλοι να εμποδίσουν έμπρακτα; Όχι; Γιατί είναι παράνομο; Και είναι νόμιμο να μην αποφασίζουν οι κάτοικοι το τι θα γίνει εδώ πέρα; Τι θα γίνει στον τόπο τους;

9. 2013. Συζήτηση για το δίχρονο απολογισμό της Δημοτικής Αρχής (23-1-2013)
η Δημοτική Αρχή της Νέας Δημοκρατίας παίρνει άριστα ως στυλοβάτης της πολιτικής του κεφαλαίου, τόσο στα πλαίσια του Δήμου όσο και στο πλαίσιο της ΚΕΔΕ…… Στα επιτεύγματά της είναι οι τούμπες για τα αιολικά πάρκα, μία έτσι μία αλλιώς. Μια το Μάρτη του 2011 να μιλά για περιβαλλοντικά κριτήρια και ανταποδοτικά οφέλη, μια το 2012 να λέει κατά. Στην ουσία η Δημοτική Αρχή προωθεί το στρατηγικό σχεδιασμό του κεφαλαίου για την περιοχή μας, που προβλέπει επενδυτικά σχέδια σε ΑΠΕ και τουρισμό. http://laikisyspirwsi.blogspot.gr/2013/01/2013.html

10. 2014 Ερώτηση προς το Δήμαρχο Καρπενησίου για τη Στάση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στα Αιολικά (10-2-2014)
…από τα δημοσιεύματα στον τύπο και τη ΡΑΕ συνάγεται ότι υπάρχει πληθώρα αιτήσεων για νέα αιολικά στα όρια του Δήμου μας για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει γνωμοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο … Η στάση της Δημοτικής Αρχής της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες ότι προσπαθεί να αποφύγει να τοποθετηθεί επί των αιτήσεων για αιολικά προτού δημιουργηθούν τετελεσμένα από τα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και δρομολογηθεί… http://laikisyspirwsi.blogspot.gr/2014/02/blog-post_10.html

11. 2014 Ανακοίνωση για τη συζήτηση για τα Αιολικά στο Δημοτικό Συμβούλιο (12-2-2014)
Από τη συζήτηση για τα αιολικά που έγινε στις 10 Φλεβάρη στο Δημοτικό Συμβούλιο αποκαλύπτεται άλλη μια φορά ότι τόσο η Δημοτική Αρχή της ΝΔ όσο και οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και των παρουσιαζόμενων ως «ανεξάρτητων» και «οικολόγων» όχι μόνο δεν αντιτίθενται ουσιαστικά στην επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων με τα αιολικά αλλά τοποθετούνται θετικά επί της αρχής. Η κριτική τους είναι άσφαιρη περιορίζεται στους όρους, στο που θα μπουν και τι θα καταβροχθίσουν οι εταιρείες. Δεν αμφισβητούν την απελευθέρωση της ενέργειας, δε λεν κουβέντα για την πολιτική της ΕΕ που βρίσκονται από πίσω. Υποβαθμίζουν ένα κατ’ εξοχήν σοβαρό πολιτικό ζήτημα σε νομικίστικη υπόθεση. Αποφεύγουν την συγκεκριμένη τοποθέτηση του δημοτικού συμβουλίου επί πληθώρας σχεδίων για ιδιωτικά αιολικά και υδροηλεκτρικά……. Είναι χαρακτηριστική η σύγκλιση της θέσης του κ Μπακογιάννη (διαφωνούμε με την επένδυση αυτή γιατί δε φέρνει θέσεις εργασίας και δεν έχει σχέση με την ήπια ανάπτυξη) με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ  (με τη συγκεκριμένη επένδυση εξυπηρετείται συγκεκριμένος επενδυτικός όμιλος σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος ενώ το όφελος των τοπικών κοινωνιών θα είναι αμελητέο… επανεξέταση του θέματος στη βάση της εξασφάλισης των όρων και προϋποθέσεων – ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας 22-01-2014)…. με δεδομένες τις αντιδράσεις η Δημοτική Αρχή της ΝΔ, αλλά και οι άλλες δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, ελίσσονται και προσπαθούν να θολώσουν τα νερά ενόψει των εκλογών.

12. 2014 Νέα Ερώτηση προς το Δήμαρχο Καρπενησίου για τους φακέλους αιολικών που έχουν υποβληθεί και δεν έρχονται στο ΔΣ (11-3-2014)
.. έχω απευθύνει από τις 10 Φλεβάρη 2014 έγγραφη ερώτηση σχετικά με τα αιολικά στην οποία έθεσα τα παρακάτω συγκεκριμένα ζητήματα - ερωτήματα: … Έχουν υποβληθεί στο Δήμο φάκελοι αιολικών για γνωμοδότηση;Ποιοι, πόσοι και πότε έφτασαν στο Δήμο;  Γιατί δεν έχουν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι σήμερα και πότε σκοπεύετε να τους φέρετε προς συζήτηση; Μέχρι και σήμερα, 11 Μάρτη 2014, δεν έχω λάβει καμία απάντηση στα ερωτήματά μου…
http://laikisyspirwsi.blogspot.gr/2014/03/blog-post_11.html 

13. 2014 Για τη νέα συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της για τα Αιολικά (12/3/2014)
..η έκβαση της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 12 Μάρτη  για τα αιολικά συνιστά παραχάραξη της εκφρασμένης θέλησης των Ευρυτάνων. … Οι ελιγμοί και οι όποιες αποφάσεις για ενέργειες δε μπορούν να καμουφλάρουν την ασάφεια του πλαισίου, να συγκαλύψουν την  αναδίπλωση, την σαφή υπαναχώρηση από το «όχι σε όλα». …σύσσωμες οι άλλες δυνάμεις  – τόσο  η Δημοτική Αρχή της ΝΔ όσο και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ και η άσφαιρη αντιπολίτευση των «ανεξάρτητων-οικολόγων κτλ» -  πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων το λαϊκό πρόσταγμα για αποφασιστικό ΟΧΙ –χωρίς ναι μεν αλλά – στην επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων στα βουνά και τα ποτάμια μας…. Η Λαϊκή Συσπείρωση απέδειξε για άλλη μια φορά με συγκεκριμένα στοιχεία ότι πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό πρόβλημα, σχετίζεται με την εκχώρηση δημόσιας λαϊκής περιουσίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Πρόβλημα που έχει ως μήτρα την στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση της ενέργειας και την κερδοφορία του κεφαλαίου την οποία υλοποιούν κυβέρνηση και τοπικές-περιφερειακές διοικήσεις παρέχοντας άφθονο κρατικό παραδάκι…. η Λαϊκή Συσπείρωση δε συμφωνεί ότι το πρόβλημα της επέλασης των ενεργειακών επιχειρηματικών ομίλων μπορεί να αντιμετωπιστεί παζαρεύοντας με τα μονοπώλια «όρους και προϋποθέσεις» όπως μας είπε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα αιολικά σε Καστρί-Κοκκάλια. Ή ότι μπορεί να αντιπαλέψει κανείς αποτελεσματικά τα σχέδια αυτά χωρίς να βάζει στο στόχαστρο την  απελευθέρωση της ενέργειας, ότι μπορεί να είναι και με την επιχειρηματικότητα και με τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, και με το περιβάλλον όπως αφήνει να εννοηθεί η δημοτική αρχή της ΝΔ. Ότι μπορούμε να αποτρέψουμε την καταστροφή... χωροθετώντας εμείς το πια βουνά θα καταβροχθίσουν οι αδηφάγες ορέξεις του κεφαλαίου όπως ισχυρίζονται άλλοι. Για τη Λαϊκή Συσπείρωση δεν υπάρχει δεύτερη απάντηση: αναμέτρηση με τα επιχειρηματικά σχέδια και συμφέροντα. Όχι σε όλα, χωρίς μισόλογα και περικοκλάδες….. Τι πιο τρανή απόδειξη για τον καθοριστικό ρόλο της ΕΕ από τις ρητές αναφορές για τις ΑΠΕ στην 6η έκθεση της Task Force;…. Να γιατί  όσοι έχουν κορώνα στο κεφάλι τους την ΕΕ και πίνουν νερό στο όνομα της επιχειρηματικότητας, είτε «μνημονιακοί» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Δημοτική Αρχή, Περιφέρεια) είτε «αντιμνημονιακοί» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ κα), συσκοτίζουν επιμελώς το ποιος και γιατί «φυτεύει» ανεμοτέρατα στα βουνά μας. Να γιατί μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρθηκε στο τεράστιο θέμα της ιδιωτικοποίησης και του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας… Γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καταγραμμένη συγκεκριμένη τοποθέτηση Δήμου συνολικά για τα αιολικά; Γιατί δεν προσβάλλονται ούτε περιπτώσεις που παραβιάζουν τον κανονισμό της ΡΑΕ από το στάδιο της αίτησης; Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει επιτέλους συγκεκριμένη, κρυστάλλινη θέση στο ζήτημα

Ε. Άρθρα και αναφορές στον τοπικό τύπο

1. Για τις «100 μέρες» της Δημοτικής Αρχής (Ευρυτανικός Τύπος 13-4-2011)
Η δημοτική αρχή.. Προωθεί τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου για την Ευρυτανία είτε αυτοί αφορούν στη συγκεντροποίηση σε εμπόριο και τουρισμό, είτε στα επιχειρηματικά συμφέροντα που προσβλέπουν στις ΑΠΕ και τη θέση της Ευρυτανίας στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας, με ότι αυτά συνεπάγονται (εκτόπιση μικρομεσαίων, χτύπημα κτηνοτροφίας, συγκέντρωση και αλλαγή χρήσης γης). Γνώμονας της πολιτικής της είναι η επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα http://laikisyspirwsi.blogspot.gr/2011/04/100.html

2. Άρθρο: Ποιος Σπέρνει Ανεμογεννήτριες στα Βουνά μας και ποια η Απάντηση (3-2-2014)
…… Όσοι έχουν κορώνα στο κεφάλι τους την ΕΕ και πίνουν νερό στο όνομα της επιχειρηματικότητας, είτε «μνημονιακοί» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Δημοτική Αρχή, Περιφέρεια) είτε «αντιμνημονιακοί» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ κα),  συσκοτίζουν επιμελώς το ποιος και γιατί «φυτεύει» ανεμοτέρατα στα βουνά μας.  Στον αντίποδα το ΚΚΕ αποκάλυψε ότι η εξέλιξη «εντάσσεται ξεκάθαρα στις γενικότερες στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου σε σχέση με τις ΑΠΕ και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Προϋποθέτουν την εκχώρηση δημόσιας λαϊκής περιουσίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Θα έχουν σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον». …Η ιστορία ξεκινά το 1992 όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στην απελευθέρωση .. της ηλεκτρικής ενέργειας. Στις ΑΠΕ κυριαρχούν πλέον μονοπωλιακοί όμιλοι. … Στα αιολικά οι 5 ισχυρότεροι όμιλοι κατέχουν το  65,1% της αγοράς... . το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο …. εντάσσει την Ευρυτανία στις 3 περιοχές αιολικής προτεραιότητας που καθόρισαν τα συμφέροντα του κεφαλαίου …. Γίνεται φανερό ότι η προώθηση των (ιδιωτικών) ΑΠΕ αποτελεί κεντρική κατεύθυνση της ΕΕ και στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου στη χώρα μας και το νομό….Για αυτό οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τη μια βγαίνανε με επιστολές και πύρινους λόγους για να θολώσουν τα νερά και την άλλη στήριζαν με χέρια και με πόδια κάθε σχετική ρύθμιση… Αυτή είναι η αιτία πίσω από την στάση του κ Μπακογιάννη…Για αυτό οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ όταν δεν τοποθετούνται αναφανδόν υπέρ όπως ο  πρώην Δήμαρχος Δομνίστας παραπέμπουν το θέμα στις καλένδες ενός …νέου χωροταξικού…... Ο ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας δεν αντιτίθεται στην παράδοση των βουνών μας στα επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά στη «συγκεκριμένη επένδυση» γιατί «εξυπηρετείται συγκεκριμένος επενδυτικός όμιλος» …«ενώ το όφελος των τοπικών κοινωνιών θα είναι αμελητέο». Το πρόβλημα δηλαδή είναι ποιος και πόσο. Καταλήγει ζητώντας «επανεξέταση του θέματος, στη βάση της εξασφάλισης των όρων και προϋποθέσεων»!! Αποτελεί συνειδητή εξαπάτηση ο ισχυρισμός ότι μπορεί ωφελούνται όλοι μονοπώλια – λαός… Στην στρατηγική του κεφαλαίου θα πρέπει δοθεί στρατηγική απάντηση Αλλιώς θα δίνουμε μάχες αλλά θα χάνουμε τον πόλεμο.