Ανεμογεννήτριες στα Ανατολικά Άγραφα: Καμιά σχέση με τις λαϊκές ανάγκες. Κατηγορηματική αντίθεση από το ΚΚΕ


Συγκριτικό μεγεθών με βάση την πρόβλεψη
 για ανεμογεννήτριες ύψους 120 μέτρων
Ενα φαραωνικό έργο (τρεις συστοιχίες ανεμογεννητριών) που καμιά σχέση δεν έχει με τις λαϊκές ανάγκες επιδιώκεται να γίνει στις κορυφογραμμές των ανατολικών Αγράφων. Η αίτηση εγκατάστασης των ανεμογεννητριών απασχόλησε ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας που μπροστά στις αντιδράσεις από φορείς και κατοίκους αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στην Περιφέρεια. 

Η εγκατάσταση αφορά σε τρεις πανέμορφες βουνοκορφές, «καπροβούνι - κεφαλόβρυση», «γιώτης», «κούλια - κορυφή - προφήτης Ηλίας».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Καρδίτσα που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τόνισαν ότι δεν πρέπει να ξεγελαστεί κανείς με τα λεγόμενα -πρόσκαιρα- «αντισταθμιστικά» που προσφέρει η εταιρεία, μπροστά στη καταστροφή που θα είναι μόνιμη.

Η Κομματική Οργάνωση Καρδίτσας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Ενημερωθήκαμε για τις προθέσεις του δήμου Καρδίτσας να αδειοδοτήσει την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην κορυφογραμμή των Αγράφων και την παράδοση τους σε εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων.

Πρόκειται για παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας σε μεγάλους οικονομικούς ομίλους προκειμένου να αποκτήσουν νέα πεδία κερδοφορίας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια. Σε όλη τη χώρα γίνεται σκληρός ανταγωνισμός, κυριολεκτικά αγώνας δρόμου μεταξύ των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα, να εξασφαλίσουν άδειες για να εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής ρεύματος με ΑΠΕ καθώς έχουν τεράστια οικονομικά κίνητρα.

Εξασφαλίζουν επιδοτήσεις με σημαντικά ποσά από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια για να φτιάξουν τις εγκαταστάσεις και εγγυημένη προαγορά του συνόλου της παραγωγής ρεύματος για τα επόμενα 25 με 30 χρόνια σε τιμές πολύ μεγαλύτερες από την παραγόμενη από τη ΔΕΗ.

Ειδικά για τα αιολικά πάρκα το κόστος παραγωγής ρεύματος είναι 8,75 λεπτά του ευρώ ανά KWh, τη στιγμή που το μέσο κόστος παραγωγής στη ΔΕΗ (λιγνίτες, πετρέλαια, κλπ.) είναι λιγότερο από 4 λεπτά του ευρώ ανά KWh.

Το ΚΚΕ αντιτίθεται στην εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων, και του συγκεκριμένου, στο πλαίσιο του συνολικού αγώνα ενάντια στην απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας.

Για το ΚΚΕ, υπάρχει ένα βασικό κριτήριο αξιολόγησης κάθε ενεργειακής πολιτικής όπως εν προκειμένω της αιολικής ενέργειας. Έχει να κάνει με το πώς απαντά κανείς στο κεντρικό ερώτημα. Αν η  ενεργειακή πολιτική  θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες ή την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Αν θα έχουμε μια πολιτική που θα οδηγεί στο να κατοχυρώσει την ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό ή, αντίθετα, την αντιμετωπίζει σαν εμπόρευμα.

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη  επένδυση  καμία σχέση δεν έχει με τις λαϊκές ανάγκες, των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών, των συνταξιούχων, των άνεργων, των νέων, των γυναικών, οι οποίοι έτσι και αλλιώς, χτυπιούνται σκληρά από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και την αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης- Ε.Ε.- ΔΝΤ

Το ΚΚΕ εκτιμάει πως:

1.      Μια τέτοια επένδυση θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις περιοχές που θα αναπτυχθεί, τα βουνά μας δηλαδή, αλλοιώνοντας την ιστορική, οικολογική φυσιογνωμία τους, διώχνοντας αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

2.      Η κατασκευή του αιολικού πάρκου θα απαιτήσει και δίκτυα διασύνδεσης- νέα δίκτυα υψηλής τάσης- πράγμα που σημαίνει εκατοντάδες κολώνες και πολλές δεκάδες χιλιόμετρα καλωδίων να κατακλύζουν τα βουνά μας. Άρα πρώτα απ’ όλα σοβαρή επιβάρυνση στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, πρόσθετη περιβαλλοντική υποβάθμιση .

3.      Τα επιχειρήματα για την ανάπτυξη των χωριών και της ευρύτερης   περιοχής  και για την αύξηση της απασχόληση που έντεχνα και μεθοδικά διαρρέονται, δεν ευσταθούν. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων και επιχειρηματικά συμφέροντα δεν πάνε μαζί. Και είναι πολλά τα παραδείγματα από αυτή την ανάπτυξη  και στο τόπο μας: Ελάχιστες θέσεις εργασίας, απλήρωτοι εργαζόμενοι, απαράδεκτες συμβάσεις και εργασιακές σχέσεις, χτύπημα ασφαλιστικών δικαιωμάτων, (έργα Αχελώου, Ε-65 κλπ).

Το ΚΚΕ θεωρεί πως η συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών άρα και της κατοχύρωσης του ενεργειακού προϊόντος   μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό, στο πλαίσιο μιας οικονομίας που θα λειτουργεί με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Μοχλός αυτού του ενεργειακού σχεδιασμού θα είναι ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός ενεργειακός φορέας της λαϊκής οικονομίας, μέσω του οποίου θα μπορέσει να γίνει η αναγκαία και χρήσιμη για τους εργαζομένους αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Μόνο στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής μπορεί να πάψει η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα και να μετατραπεί σε κοινωνικό αγαθό.

Καλούμε  τους εργαζόμενους τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες τους κτηνοτρόφους τον κάθε μαζικό φορέα να εκφράσει την αντίθεσή του στην παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα

Να μην τους επιτρέψουμε να χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο τη ζωή μας


ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ»