13ο Συνέδριο ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, 23-24 Νοέμβρη 2013


«Είμαστε περήφανοι για τους αγώνες του ΕΑΜ και του ΔΣΕ»

Με την εκλογή της νέας Κεντρικής Διοίκησης και του Γενικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι πλούσιες σε συμπεράσματα από την μέχρι τώρα δράση της Ενωσης, διήμερες εργασίες του 13ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Στην έναρξη του Συνεδρίου παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό. Εκ μέρους της ΚΝΕ χαιρέτισε ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της Οργάνωσης, ενώ τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισαν επίσης ο Μουσταφά Φαγιέ, εκπρόσωπος των Γαλλόφωνων της Αφρικής στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, εκπρόσωπος της ΕΕΔΥΕ και της ΟΓΕ. Μήνυμα απέστειλε το Προεδρείο της FIR (Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών / Αντιφασιστών).

Την εισήγηση -Απολογισμό και Προγραμματισμό- της απερχόμενης διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ παρουσίασε ο επανεκλεγείς πρόεδρός της, Χρήστος Τσιντζιλώνης, σημειώνοντας τη θετική δράση της Ενωσης την περασμένη τριετία, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται. Καθώς η γενιά της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ φεύγει από τη ζωή, τόνισε, είναι παρήγορο ότι νεότεροι αγωνιστές, απόγονοι και φίλοι παίρνουν τη σκυτάλη για την υπεράσπιση και ανάδειξη των μεγάλων ιδανικών της Αντίστασης, πλάι και μαζί με το ΚΚΕ, ενάντια στην παραχάραξη και την πλαστογράφηση που επιχειρεί ο ιμπεριαλισμός και οι μηχανισμοί της αστικής τάξης και στη χώρα μας. Κάτι που καταγγέλθηκε από πολλούς συνέδρους που τόνισαν την απαίτηση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ να διδάσκεται η αληθινή ιστορία, τα ιδανικά και τα οράματα της Αντίστασης στις νέες γενιές, για να μαθαίνουν την ιστορία των πατεράδων και των παππούδων τους.

Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των αγωνιστών της ΕΑ και του ΔΣΕ, των απογόνων και φίλων περιλαμβάνονται σε ψήφισμα - απόφαση που ομόφωνα ενέκρινε το 13ο Συνέδριο, το οποίο εξέλεξε και το 45μελές Γενικό Συμβούλιο και την νέα Κεντρική Διοίκηση και Εξελεγκτική Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση του 13ου Συνεδρίου που εγκρίθηκε ομόφωνα, καταδικάζεται η προσπάθεια παραχάραξης και διαστρέβλωσης της Ιστορίας του Β' Παγκόσμιου πολέμου, η προσπάθεια του ιμπεριαλισμού και, ιδιαίτερα, της Ευρωπαϊκής Ενωσης να υποβαθμίσει την τεράστια συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης και του Κόκκινου Στρατού για το τσάκισμα του γερμανικού φασισμού, όπως και τη συμβολή των Αντιστασιακών κινημάτων. Καταδικάζεται η κατάπτυστη θεωρία "των δύο άκρων" που επιχειρεί να εξισώσει το φασισμό με τον κομμουνισμό.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλεται το φασιστικό μόρφωμα της εγκληματικής Χρυσής Αυγής, των απογόνων των δοσίλογων και των ταγματασφαλιτών, που είναι γέννημα-θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, στηρίζεται και χρησιμοποιείται για το χτύπημα του εργατικού - λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος, όπως τονίζεται.

Με την απόφαση του Συνεδρίου, καλείται η πολιτεία:

Να επιτρέψει να διδάσκεται η πραγματική Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στα σχολεία και τη νεολαία (στο στρατό κ.λπ.).

Να διεκδικήσει, τώρα, τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Οι αρμόδιοι, επιτέλους, να προχωρήσουν στην ανάδειξη του παράνομου Τυπογραφείου το ΕΑΜ στην Καλλιθέα και τη δημιουργία Μουσείου Τύπου της ΕΑΜικής Αντίστασης.

Να τοποθετηθεί το άγαλμα του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη και του Στέφανου Σαράφη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (μπροστά στο παλιό Δημαρχείο).

Τέλος, το 13ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ έστειλε χαιρετιστήριο μήνυμα στην ΚΕ του ΚΚΕ, για τα 95 χρόνια του Κόμματος.
   
Δεσμοί αίματος ΚΚΕ και Αντίστασης

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στους συμμετέχοντες στο 13ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η ανάγνωση της απόφασης της Διοίκησης της Ενωσης, λίγο πριν πάρει το λόγο για το χαιρετισμό του στο Συνέδριο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος από την Ενωση για την τεράστια προσφορά του στο Λαό.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική απόφαση:

«Αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Η Αντίσταση και το ΚΚΕ έχουμε ακατάλυτους δεσμούς αίματος... Το ΚΚΕ υπήρξε ψυχή και ραχοκοκκαλιά της ΕΑΜικής Αντίστασης. Ο καθοδηγητής και αιμοδότης, δίνοντας τα καλύτερα παιδιά του στον αγώνα του ελληνικού λαού για να απελευθερώσουμε τη χώρα από την τριπλή φασιστική κατοχή. Και, στη συνέχεια, ενάντια στην επέμβαση των Αγγλο - Αμερικάνων ιμπεριαλιστών, με τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44 και την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στην 95χρονη ηρωική πορεία του, το ΚΚΕ ήταν και είναι, πάντα, δίπλα στην Αντίσταση και την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε τα ιδανικά και τα οράματα της Αντίστασης. Σήμερα, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τους γνωστούς λόγους, των ανατροπών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την υποχώρηση διεθνώς του κομμουνιστικού κινήματος, αλλά και μέσα στην καπιταλιστική κρίση που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα. Σ' αυτές τις συνθήκες, σήμερα, το ΚΚΕ συνεχίζει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Παλεύει για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, για την υλοποίηση των σημαντικών αποφάσεων του 19ου Συνεδρίου του για τη Λαϊκή Συμμαχία και το Σοσιαλισμό.

Αναγνωρίζοντας αυτήν την τεράστια προσφορά του ΚΚΕ στο Λαό και την Αντίσταση και γνωρίζοντας τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Κόμμα, σήμερα, το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, στην τελευταία του συνεδρίαση, ομόφωνα, αποφάσισε να ενισχύσει το ΚΚΕ, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης, δίνοντας στην ΚΕ του Κόμματος ένα σημαντικό ποσό. Κι αυτό παρά και τα δικά μας μεγάλα οικονομικά προβλήματα...

Θέλουμε αγαπητοί συναγωνιστές και συναγωνίστριες, πέρα από τη δράση μας και τη συμμετοχή μας στους αγώνες του ΚΚΕ και του ταξικού εργατικού κινήματος, να συμβάλουμε και μ' αυτόν τον τρόπο στην ισχυροποίηση του Κόμματος που είναι προϋπόθεση για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής και την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας. Καλούμε όλους σας και όλο τον Ελληνικό Λαό να συνεισφέρουν από το υστέρημά τους, φυσικά, γιατί όλοι αντιμετωπίζουμε οικονομικό πρόβλημα.


Ζήτω το ηρωικό και τιμημένο ΚΚΕ!!!»