Για το νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό (2014) του Δήμου


Ο προϋπολογισμός που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τον Καλλικράτη αλλά και το ρόλο της τοπικής διοίκησης ως εργαλείου για το πέρασμα και την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής που θυσιάζει το βιοτικό επίπεδο και τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Η τεράστια μείωση του προϋπολογισμού κατά 31% δικαιώνει την άποψη που είχαμε εκφράσει ως Λαϊκή Συσπείρωση ότι η εικόνα του προϋπολογισμού κρίνεται από το ύψος των τακτικών εσόδων που προέρχεται από την κρατική επιχορήγηση και από το βαθμό  που αυτή καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες και τις σύγχρονες ανάγκες για υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει ακόμα μεγαλύτερο πετσόκομμα των δαπανών για την στήριξη πραγματικών και αυξανόμενων λαϊκών αναγκών και υποδομών. Υλοποιεί τη λογική αύξησης των ιδίων πόρων, της ανοικτής δηλαδή μετατροπής των δήμων σε φορομπηχτικού μηχανισμού. Αρνείται την ουσιαστική ελάφρυνση μισθωτών, φτωχών συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων.

Ειδικά ο φετινός προϋπολογισμός ενσωματώνει τις μειώσεις προσωπικού, τις απολύσεις μέσω διαθεσιμότητας, βασικές πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής την οποία στηρίζει στην πράξη η Δημοτική Αρχή της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι σίγουρο ότι σύντομα η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε νέες αναμορφώσεις προς τα κάτω, καθώς η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού ήδη προβλέπει νέα άγρια μείωση (πάνω από 1 δίς!) στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό κάτι που σκόπιμα αποκρύπτει η δημοτική αρχή και ο κ. Μπακογιάννης. Πολύ περισσότερο που και αυτό το κονδύλι στη συνέχεια θα περικοπεί και άλλο ενώ στο προσχέδιο προϋπολογισμού δεν προβλέπεται ούτε 1€ από τα ψίχουλα που είχαν συμφωνήσει οι γαλαζοπράσινοι δήμαρχοι με την Κυβέρνηση να πάρουν από τα παλιά χρέη προς τους δήμους.

Οι λαϊκές οικογένειες να αξιοποιήσουν την  πείρα που έχουν σωρεύσει. Αν μισθωτοί – αυτοαπασχολούμενοι – μικροί κτηνοτρόφοι και αγρότες – γυναίκες – νέοι δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, δεν ορθώσουν μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην εξουσία και τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την λυκοσυμαμχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης  τότε δεν υπάρχει πάτος στο εργασιακό και κοινωνικό εφιάλτη που τους επιφυλάσσει η υποταγή.

Να αγωνιστούν μαζί με  το ΚΚΕ διεκδικώντας

-    Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δήμων από τον προϋπολογισμό με αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%
-       Πλήρη επιστροφή όλων των παρακρατηθέντων. Τα  χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους
-    Πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Όχι σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα-απολύσεις των δημοτικών υπαλλήλων
-       Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στη λειτουργία των δήμων.
-     Επαρκή χρηματοδότηση σχολικών επιτροπών. Αφορολόγητο πετρέλαιο για σχολεία-παιδικούς σταθμούς, όχι για τους εφοπλιστές
- Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς
- Την επέκταση, αναβάθμιση και ένταξη στις δομές και τον ΟΕΥ των Δήμων του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»

18 Νοεμβρίου 2013