13ο Συνέδριο ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ: Ο χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Αντλούμε αισιοδοξία από τη γνώση της Ιστορίας και της σύγχρονης πραγματικότητας

«Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Με συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα εδώ στο 13ο Συνέδριό σας.

Στο πρόσωπό σας το ΚΚΕ αναγνωρίζει και τιμά όλους τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, που σε πολύ δύσκολες συνθήκες πάλεψαν για να σώσουν το λαό απ' την πείνα και ταυτόχρονα με το όπλο στο χέρι μάτωσαν για να διώξουν τον ξένο φασίστα καταχτητή κι ο λαός κυρίαρχος να καθορίσει τη ζωή του, χωρίς πείνα, και εκμετάλλευση.

Τιμάμε τους μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ που υπερασπίστηκαν τη λευτεριά του λαού με την κορύφωση της ταξικής πάλης, για την εξουσία, κατά της επέμβασης των Αγγλο-Αμερικάνων ιμπεριαλιστών για τη στήριξη της αστικής τάξης και των δωσίλογων συνεργατών των καταχτητών.

Τιμάμε τους μάρτυρες των φυλακών και της εξορίας. Τιμάμε κάθε κυνηγημένο αγωνιστή κι αυτούς που βίωσαν την πολιτική προσφυγιά. Υποκλινόμαστε στους εκτελεσμένους, στους νεκρούς μας, που έπεσαν πιστοί σε αξίες, ιδανικά, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Αγαπητοί σύντροφοι, αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, της πολύχρονης πολιτικής προσφυγιάς,

Αγαπητοί απόγονοι και φίλοι αυτής της ηρωικής γενιάς,

Μαζί με σας κι εμείς νιώθουμε περήφανοι γι' αυτές τις αξίες, την παρακαταθήκη αυτού του μεγάλου λαϊκού αγώνα, γιατί εμπνευστής κι οργανωτής του ήταν το Κόμμα της εργατικής τάξης.

Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε για να σηκωθούν τα λάβαρα της συντριβής του φασισμού, για την απελευθέρωση από τον ξένο καταχτητή, για μια Ελλάδα λεύτερη, σοσιαλιστική.

Αστείρευτες οι αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας

Αγαπητοί σύντροφοι

Στην Ελλάδα είναι αλήθεια, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις ανεξίτηλα τα σημάδια μιας ατέλειωτης μάχης για τη ζωή και τη λευτεριά του λαού μας. Αστείρευτες οι αγωνιστικές παραδόσεις του.

Τα τελευταία 95 χρόνια διαρκώς θα βρεις τον αγώνα των κομμουνιστών για τα δικαιώματα στη ζωή, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Αυτός ο αγώνας δεν είναι ένας μάταιος αγώνας. Ούτε αυτή η κοινωνία η σοσιαλιστική είναι ουτοπία.
.
Καμιά αλλαγή, καμιά κατάχτηση, δε δόθηκαν χάρισμα. Εγιναν κάτω από την πίεση της πάλης του ΚΚΕ, από την ύπαρξη του αντίπαλου δέους, του σοσιαλισμού, του επαναστατικού κινήματος.

Και την πίστη, την αισιοδοξία μας για μια ανώτερη κοινωνία δεν την αντλούμε μόνο απ' τα σύμβολα και τις ματωμένες σημαίες μας.

Την αντλούμε μέσα από τη μεγαλειώδη προσφορά της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης, όταν έσπασε τον πάγο και ο δρόμος χαράχτηκε.

Την αντλούμε μέσα από τις άλλες εργατικές λαϊκές επαναστάσεις στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με την αποφασιστική βοήθεια του Κόκκινου Στρατού. Από την λαϊκή επανάσταση στην Κίνα, αργότερα στην Κούβα.

Την αντλούμε από τη γνώση της ιστορίας αλλά και της σύγχρονης πραγματικότητας.

Την αντλούμε από τις σύγχρονες εκρηκτικές αντιθέσεις, που δε χωράνε στον παλιό κόσμο της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η ζωή καταγράφει καθημερινά με τραγικό τρόπο πως οι τεράστιες κατακτήσεις της επιστήμης και του ανθρώπινου πολιτισμού ασφυκτιούν στο περίβλημα του καπιταλισμού.

Οταν συνέχεια αυξάνονται αυτοί που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, όταν η εκμετάλλευση απογειώνεται για να μαζεύεται ο πλούτος σε όλο και λιγότερα χέρια, όταν οι πολεμικές συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται στη γειτονιά μας και μας σημαδεύουν, τότε ασφαλώς το πρόβλημα μιας άλλης κοινωνίας χωρίς καπιταλιστές, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο δεν είναι ζήτημα απλά μιας δυνατότητας στην εποχή μας, είναι σημερινή αναγκαιότητα. Είναι ζήτημα κατεύθυνσης της πάλης και του προσανατολισμού του εργατικού κινήματος, της λαϊκής συμμαχίας.

Και η ζωή στη χώρα μας όπως και σ' όλο τον κόσμο καθημερινά καταγράφει αυτή την επικαιρότητα και αναγκαιότητα της ανατροπής του καπιταλισμού και της αντικατάστασής του από το σοσιαλισμό- κομμουνισμό.

Να ενθαρρύνουμε το πνεύμα της αντίστασης σήμερα

Αγαπητοί σύντροφοι

Το ΚΚΕ βαδίζει προς τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής, αγώνων και θυσιών, παραμένοντας «το πιο νέο κόμμα». Πρεσβεύει το νέο, το αναγκαίο, το μοναδικά προοδευτικό μέλλον για την ανθρωπότητα: Την απαλλαγή της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση, τη θεμελίωση των νέων κοινωνικών σχέσεων, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, του κεντρικού σχεδιασμού, της ενεργούς συμμετοχής των εργαζομένων στην οργάνωση - διεύθυνση της κοινωνικής παραγωγής και των κοινωνικών υπηρεσιών, με στόχο την ικανοποίηση των όλο και μεγαλύτερων και διευρυμένων αναγκών του λαού μας.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Είναι αλήθεια ότι η ανατροπή του σοσιαλισμού γέννησε απογοήτευση, έφερε πισωγυρίσματα, μείωσε το αγωνιστικό πνεύμα, τη διάθεση για προσφορά και θυσία.

Είναι όμως και αλήθεια ότι η εξέλιξη αυτή δε μείωσε καθόλου τα προβλήματα των εργαζομένων. Αντίθετα, τα αύξησε. Ο καπιταλισμός στο μονοπωλιακό του στάδιο, τον ιμπεριαλισμό, σαπίζει όλο και περισσότερο, αντιδραστικοποιείται, γίνεται επικίνδυνος για τους λαούς, γεννά μόνο κρίσεις και πολέμους.

Σήμερα έχουμε καθήκον να μην περάσει η ιδεολογική τρομοκρατία του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης.

Να ενθαρρύνουμε το πνεύμα αντίστασης, να εμποδίσουμε τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια και το συμβιβασμό, που σπέρνουν οι δυνάμεις του ρεφορμισμού και του οπορτουνισμού.

Κι αν τελικά ανατράπηκε το εγχείρημα που ξεκίνησε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα η εργατική τάξη με την Οχτωβριανή Επανάσταση, αυτό δε σημαίνει ότι η ζωή αμφισβητεί και ακυρώνει τον ιστορικό της ρόλο.

Ούτε αμφισβητεί το θετικό που πρόσφερε στην ανθρωπότητα το εγχείρημά της.

Η εργατική τάξη, το εργατικό κίνημα έχει την ιστορία του.

Κι ο 19ος αιώνας με την Κομμούνα του Παρισιού έδειξε τη δυνατότητα της εργατικής τάξης για εξέγερση. Εδειξε όμως παράλληλα εκείνη την εποχή και τα συγκεκριμένα όριά της για να νικήσει.

Στον 20ό αιώνα το εργατικό κίνημα αφομοίωσε τα διδάγματα εκείνης της ήττας, έκανε ένα τεράστιο βήμα μπροστά. Απόδειξε ότι μπορεί να πραγματοποιεί την κοινωνική επανάσταση, να επικρατεί, να προχωρά στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, χωρίς όμως να μπορέσει να νικήσει σταθερά, να φτάσει μέχρι το τέλος, στην κομμουνιστική προοπτική.

Βρισκόμαστε στη φάση που το εργατικό κίνημα διεθνώς και στη χώρα μας, αργά ή γρήγορα, εμείς λέμε όσο γίνεται πιο γρήγορα, θα αφομοιώσει τα διδάγματα αυτής της ήττας και πιο ώριμα θα σηματοδοτήσει στο νέο, τον 21ο αιώνα, την παρουσία του, αποδείχνοντας ότι μπορεί αυτή τη φορά να νικά και να φτάνει μέχρι το τέλος, πραγματοποιώντας το όραμα της ανθρώπινης απελευθέρωσης, για το οποίο έδωσαν τα νιάτα τους, τη ζωή τους, χιλιάδες αγωνιστές.

Το Κόμμα μας τόλμησε και τολμά να μελετά την ιστορία του, να βγάζει συμπεράσματα, να αναδείχνει τα λάθη και τις αδυναμίες του. Τη δική μας κριτική κι αυτοκριτική τη χωρίζει άβυσσος από τη συκοφαντική ιδεολογική επίθεση που δέχεται από τους αντιπάλους, την αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό, με στόχο το μηδενισμό της προσφοράς του στο λαό, την υπονόμευση του ρόλου, της ιστορικής αποστολής του.

Να περάσει στα παιδιά μας η παρακαταθήκη της γενιάς της Αντίστασης και του ΔΣΕ

Αγαπητοί σύντροφοι

Υποστηρίζουμε όλα τα αιτήματα και τους στόχους πάλης που βάζετε με το Συνέδριό σας. Κυρίως καλούμε όλους και όλες, σε όλη την Ελλάδα, να συμβάλουν για να περάσει η ηρωική ιστορία και παρακαταθήκη της γενιάς της Αντίστασης και του ΔΣΕ μέσα στα σχολεία και τις σχολές, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Για να πάψει το ναζιστικό δηλητήριο να ποτίζει τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Σήμερα η επιχείρηση παραπλάνησης - χειραγώγησης των λαϊκών μαζών στους μονόδρομους του κεφαλαίου παίρνει νέες διαστάσεις.

Ο ναζισμός - φασισμός, γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού, νεκρανασταίνεται για να τσακίσει το εργατικό κίνημα. Η παραχάραξη και διαστρέβλωση της ιστορίας, ο χοντροκομμένος αντικομουνισμός -με τη θεωρία των δύο άκρων που εξισώνει το φασισμό με τον κομμουνισμό- προωθείται από όλους τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, την ΕΕ.

Στρέφονται ευθέως ενάντια στους κομμουνιστές, όσους συνεχίζουν να αντιστέκονται, να διεκδικούν μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Και από κοντά ο οπορτουνισμός για άλλη μια φορά σπέρνει ψευδαισθήσεις, εύκολες λύσεις στα πλαίσια του συστήματος και υποταγή.

Εδώ ακριβώς προβάλλει η ανάγκη: Εσείς που ζήσατε και γράψατε το έπος της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ηρωικού ΔΣΕ, εσείς που ζήσατε στις χώρες που οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός και οι απόγονοι αυτής της ηρωικής γενιάς, και με το φορέα σας την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλείστε να υπερασπίσετε αυτή τη μοναδική προσφορά και κληρονομιά και να την εκφράσετε στους σημερινούς αγώνες.

Οπως λέει κι ο Δημήτρης Γληνός: "Το τι αξίζει από το παρελθόν κρίθηκε πάντα στις δημιουργικές εποχές από το τι ήθελε το παρόν. Οι δημιουργικές εποχές δεν παίρνουν το κάθε τι από τα περασμένα. Εκείνο μόνο βλέπουν, εκείνο αισθάνονται, εκείνο εκτιμούν κι εκείνο αφομοιώνουν, που τους κάνουν ικανούς να ιδούν, να αισθανθούν, να εκτιμήσουν και ν' αφομοιώσουν οι ανάγκες του παρόντος".

Γι' αυτό επιμένουμε όπως λέει και ο ποιητής "εσύ πρέπει να πάρεις την εξουσία".

Το ΚΚΕ τόλμησε στις νέες συνθήκες το κοίταγμα του παρελθόντος. Του δικού του και συνολικότερα του κομμουνιστικού κινήματος. Η εκτίμηση του κόμματος για το σοσιαλισμό στην ΕΣΣΔ στο 18ο Συνέδριο, το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος της περιόδου 1949-1968, το σημερινό Πρόγραμμα του Κόμματος εκφράζουν αυτή την προσπάθεια κι αποτελούν τη στέρεη βάση για την παραπέρα ανάπτυξη του επαναστατικού χαρακτήρα στις νέες συνθήκες και τη νικηφόρα προοπτική της ταξικής πάλης.

Αντλούμε πείρα από τους αγώνες του λαού, τη δράση μας. Χτίζουμε την ενότητα της εργατικής τάξης, τη συμμαχία της με τα λαϊκά στρώματα για την επαναστατική εξουσία, το σοσιαλισμό. Ετσι τιμάμε όσους έπεσαν "σε άνιση μάχη κι αγώνα".


Είμαστε αισιόδοξοι. Το τέλος της ιστορίας δεν ήρθε, ούτε θα 'ρθει. Ο κόσμος που ζούμε πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει».