Επιστολή Εν Όψη της 26ης Συνεδρίασης του ΔΣ


Κ. Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη
Κ. Χρήστο Ντέκα πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου
Λόγω ανώτεροι της θέλησής μου δεν μου επιτρέπουν να συμμετάσχω στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, της οποίας η σημασία υπογραμμίζεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι θα είναι η πρώτη μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της πλουτοκρατίας με την υποστήριξη του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ. Μιας κυβέρνησης που θα πάρει απάνθρωπα μέτρα που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας θα μετατρέψουν τη δύσκολη ζωή των εργαζομένων σε κόλαση , αν δεν συναντήσει την αποφασιστική λαϊκή αντίσταση, αν δεν ανατραπεί όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να θέσω τα εξής ερωτήματα προς το Δήμαρχο:
- Για το εργοστάσιο νερού στην Αγία Τριάδα: έχουμε θέσει το ζήτημα 1 φορά γραπτώς και 2 φορές προφορικώς αλλά ουδεμία απάντηση πήραμε. Με το υπόμνημα των εργαζομένων η μη απάντηση από τη δημοτική αρχή την κάνει συνένοχη στη στάση της εργοδοσίας. Τι θα κάνει ο δήμος για την καταβολή των δεδουλευμένων και την διασφάλιση της λειτουργίας και των θέσεων εργασίας;
- Για το θέμα των χαρατσιών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ: οι αντιδράσεις που πλέον αγκαλιάζουν και αρκετούς Δήμους της χώρας μας έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα την απροκάλυπτη φιλοκυβερνητική στάση της Δημοτικής Αρχής. Τι προτίθεται να κάνει στο θέμα ο Δήμος
Σε ότι αφορά στα δημοτικά τέλη. Το επιχείρημα ότι τα τέλη φέτος είναι σχεδόν τα ίδια με πέρσι είναι έωλο, καθώς η κατάσταση στις λαϊκές οικογένειες φέτος δεν έχει σχέση με πέρσι, είναι δραματικά χειρότερη.
Επιπλέον, στο νερό έχουμε ουσιαστικά δραματική αύξηση της τιμής του νερού, με την μετακύληση του περίφημου 80% -ένα χαράτσι που εκτός των άλλων πουθενά δεν στηριζόταν ούτε και αιτιολογούνταν ουσιαστικά.
Επαναλαμβάνουμε: τα ανταποδοτικά τέλη αποτελούν έμμεσους φόρους, δηλαδή την πιο επαχθή μορφή φορολογίας για την ικανοποίηση βασικών αναγκών.
Πέρα από τη γενική μας θέση για πλήρη χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος και τις περσινές μας τοποθετήσεις που ισχύουν στο ακέραιο (λχ διαφοροποίηση των τελών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, με ελάφρυνση των μικρών καταστημάτων και επιβάρυνση για τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΑΕ, υποκαταστήματα αλυσίδων, ξενοδοχεία 4* και 5*, νυχτερινά κέντρα.) θεωρούμε ότι πρέπει ΤΩΡΑ, να παρθεί ΑΜΕΣΑ απόφαση για
- Ριζική μείωση των δημοτικών τελών τουλάχιστον σε αναλογία με την απώλεια εισοδήματος από πέρσι
- Κατάργηση των δημοτικών τελών για άνεργους, πολύτεκνους, μοναχικούς ηλικιωμένους και χαμηλοσυνταξιούχους
Σημειώνουμε ότι στο Καρπενήσι ακόμα και με τη λογική της ανταποδοτικότητας, που δεν υιοθετούμε, πληρώνουμε πανάκριβα για υπηρεσίες που δεν αντιστοιχούν ούτε στο κόστος που καταβάλλει ο δημότης ούτε και στις λαϊκές ανάγκες. Δεν αντιστοιχούν στην έλλειψη κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών που βιώνει ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος ο μικρομεσαίος, στην ποιότητα ζωής που τον έχουν καταδικάσει οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και που έχουν φτάσει την Ευρυτανία σήμερα μεταξύ των πρώτων νομών της χώρας μας σε αυτοκτονίες.
16 Νοέμβρη 2011
Νίκος Σερετάκης
Δημοτικός Σύμβουλος του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης