ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ: Αγωνιστικό «ΟΧΙ» στο «χαράτσι» του ΕΛΓΑ


Κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ,

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν την Τετάρτη 18 Μάη 2011, σε πολλές περιοχές της χώρας, οι μικρομεσαίοι αγρότες διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν σκληρά ενάντια στο νέο νόμο για την αγροτική ασφάλιση, που τους επιβάλλει νέο «βαρύ χαράτσι» για τον ΕΛΓΑ.

Μ' αυτό το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα ασφάλιστρα για τον ΕΛΓΑ εκτοξεύονται στα ύψη, χωρίς, μάλιστα, να παρέχεται εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς.

Ταυτόχρονα, με αυθαίρετο και εκβιαστικό τρόπο, υποχρεώνονται οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, μαζί με τις αιτήσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης, καθώς και για τη σύνταξη του Μητρώου Αγροτών, να υπογράψουν χρέωση λογαριασμού - εξουσιοδότηση προς τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να εισπράξει από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τις ασφαλιστικές εισφορές.

Αν δεν το κάνουν, στέλνονται στην Εφορία, καθώς - όπως αναφέρεται στα σχετικά χαρτιά που λαμβάνουν - «σε περίπτωση μη καταβολής της ειδικής υπέρ ΕΛΓΑ ασφαλιστικής εισφοράς», τότε «το οφειλόμενο ποσό αποστέλλεται για βεβαίωση και είσπραξη στη ΔΟΥ και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων»!

Οι πολύμορφες χτεσινές κινητοποιήσεις που έγιναν μετά από πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ανέδειξαν την απόφαση του αγροτικού κόσμου να μην υποκύψει στον κυβερνητικό εκβιασμό και να μην υπογράψει τις εξουσιοδοτήσεις στον ΕΛΓΑ, απαιτώντας:
  • Να μην ισχύσει ο νόμος - έκτρωμα.
  • Να παγώσουν οι διαδικασίες για το «χαράτσι» και, φέτος, να ισχύσει μεταβατικό στάδιο, που το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς να ανέρχεται στα περσινά επίπεδα.
  • ΕΛΓΑ, κρατικό φορέα, με επαρκή χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους.
Στη Λαμία οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Στερεάς. Στη διάρκεια της κινητοποίησης κατατέθηκε το ψήφισμα της ΠΑΣΥ στον Αντιπεριφερειάρχη Θ. Στάικο, ο οποίος κλήθηκε να πάρει θέση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τα εκβιαστικά χαράτσια του ΕΛΓΑ, ενώ επίσης επισημάνθηκαν και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής, από την άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε βάρος τους.