"Μνημόνιο" για τους Δήμους Προωθεί η Κυβέρνηση

Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ, που προειδοποιούσε το λαό για τον αντιδραστικό ρόλο του «Καλλικράτη». Για τα χρέη των δήμων, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και των δημοτικών αρχών (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ.) που την εφαρμόζουν

Την περικοπή κάθε πόρου και χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μια σειρά δήμους που είναι χρεωμένοι, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να πληρώσουν τα χρέη, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας το λεγόμενο πρόγραμμα εξυγίανσης που προβλέπεται από το νόμο του «Καλλικράτη» και στο οποίο θα ενταχθούν αυτοί οι δήμοι.
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα:
  • Χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, πάγωμα προσλήψεων.
  • Υποβάθμιση, αναστολή ή ακόμα και κατάργηση μιας σειράς υπηρεσιών - έστω και αυτών που ήταν υποτυπώδεις ή αποσπασματικές - που εξυπηρετούσαν ένα μικρό κομμάτι εργατικών λαϊκών οικογενειών.
  • Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της φορολογίας για μια σειρά έργα και αύξηση της πληρωμής για όσες υπηρεσίες θα παρέχονται.
  • Τα ποσά που αναλογούν σε αυτούς τους δήμους από τους θεσμοθετημένους πόρους (ΚΑΠ) και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (σ.σ. χρήματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που προέρχονται από τη φορολογία, το ΦΠΑ και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) θα δεσμεύονται άμεσα και δε θα αποδίδονται στους δήμους. Θα πηγαίνουν κατ' ευθείαν στις τράπεζες από τις οποίες οι δήμοι έχουν πάρει δάνειο για να λειτουργούν.
Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ, που προειδοποιούσε το λαό για τον αντιδραστικό ρόλο του «Καλλικράτη». Πρέπει να σημειώσουμε ακόμα ότι για τα χρέη των δήμων αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και των δημοτικών αρχών (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ.) που την εφαρμόζουν.


Σύμφωνα με όσα είπε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, οι δήμοι που θα ενταχθούν σε «πρόγραμμα εξυγίανσης» αναλαμβάνουν τις εξής υποχρεώσεις:
1. Υποχρέωση διάθεσης μέρους ή του συνόλου των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ΣΑΤΑ (βλ. ποσοστό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που πάει στους δήμους), προς επίτευξη των στόχων του εν λόγω προγράμματος. Η ΣΑΤΑ θα χρηματοδοτεί, κατά περίπτωση, μόνο έργα για συντήρηση - επισκευή των υποδομών.
2. Πάγωμα ή περιορισμό χρηματοδότησης ορισμένων κωδικών (δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις κ.λπ.).
3. Πάγωμα ή περιορισμό των προσλήψεων και συμβάσεων.
4. Υποχρέωση υλοποίησης του Προγράμματος με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που δε θα υπερβαίνει τη δημοτική περίοδο.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο «εξυγίανσης», περιλαμβάνονται και μια σειρά άλλων μέτρων, τα οποία θα εξειδικευθούν όταν συνταχθούν τα ειδικά προγράμματα ανά δήμο. Τα μέτρα αυτά θα αφορούν στην αύξηση των πόρων των δήμων με ίδια μέσα, που δεν μπορεί να προκύψει από αλλού παρά μόνο από την αύξηση της δημοτικής φορολογίας, την εκποίηση δημοτικής περιουσίας (αξιοποίηση τη λέει η κυβέρνηση) και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και υποδομών. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχει ανακοινωθεί πως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα σταματήσει να λειτουργεί με κρατική χρηματοδότηση στο τέλος του χρόνου, ενώ ήδη πολλοί παιδικοί σταθμοί υπολειτουργούν ή κλείνουν επειδή απολύονται εργαζόμενοι. Πρόσφατα, στο Δήμο Εορδαίας οι γονείς ενημερώθηκαν ότι κόβεται το πρωινό και το μεσημεριανό φαγητό των βρεφών και νηπίων που πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς λόγω αδυναμίας κάλυψης του κόστους... Αυτό σημαίνει για την κυβέρνηση «διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σαν έναν από τους σκοπούς του προγράμματος.
Ο χρόνος εφαρμογής του προγράμματος εξυγίανσης, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει μια δημοτική περίοδο. Αυτό όμως είναι το τυπικό μέρος της υπόθεσης. Τα προγράμματα αυτά θα είναι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας και η εκάστοτε νέα δημοτική αρχή που θα προκύπτει από τις τοπικές εκλογές θα τα επικαιροποιεί. Πρόκειται, δηλαδή, για μια μικρογραφία και αντιγραφή της μεθοδολογίας του μνημονίου και των εκάστοτε επικαιροποιήσεών του.
Οι δήμοι που μπαίνουν άμεσα σε πρόγραμμα
Ο υπουργός έδωσε χθες ονομαστικά στοιχεία για τους δήμους που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη (εντάσσονται, δηλαδή, σε «πρόγραμμα εξυγίανσης») και γύρω από αυτήν. Ως κριτήριο γι' αυτήν την κατάταξη λαμβάνεται η σχέση του συνολικού τους χρέους προς τα τακτικά έσοδα και την ΣΑΤΑ. Στο πλαίσιο αυτό, 24 δήμοι έχουν συνολικό χρέος άνω του 150% των τακτικών εσόδων τους συν τη ΣΑΤΑ, 12 δήμοι έχουν συνολικό χρέος από 120%- 150% των τακτικών εσόδων συν ΣΑΤΑ και 22 έχουν συνολικό χρέος από 100% έως 120%. Οι υπόλοιποι είναι από 100% και κάτω.
Οι 24 δήμοι της κόκκινης ζώνης είναι οι παρακάτω: Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων - Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου - Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπρόπυργου, Πύλης, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Μαρκόπουλου - Μεσογαίας, Βιάννου, Βύρωνος, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Παξών, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης και Σιθωνίας.
Σε «πρόγραμμα εξυγίανσης» πολύ πιθανόν να ενταχθούν και άλλοι δήμοι που κινούνται γύρω από την κόκκινη ζώνη. Το ποιοι θα ενταχθούν, θα εξαρτηθεί από την οικονομική δυνατότητα του καθενός να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους του.
Αμεση η ενεργοποίηση του μηχανισμού «εξυγίανσης»
Η διαδικασία ένταξης των προαναφερόμενων δήμων σε «πρόγραμμα εξυγίανσης θα ξεκινήσει πριν το καλοκαίρι και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, σε όλες τις φάσεις της, μέχρι το τέλος του έτους. Οπως ανέφεραν ο υπουργός Εσωτερικών και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Αλ. Αντωνόπουλος που παραβρέθηκε στη χθεσινή συνέντευξη, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα στην επιμήκυνση των δανείων των υπερχρεωμένων δήμων που έχουν ληφθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών. Η επιμήκυνση μπορεί να φτάσει τα 25 χρόνια, ενώ θα επιχειρηθούν και διευθετήσεις για ευνοϊκότερα επιτόκια.
Επίσης, θα γίνουν προσπάθειες για ανάλογες διευθετήσεις και για τα δάνεια που έχουν πάρει οι δήμοι από τράπεζες. Ετσι, αφού διαμορφωθεί το πλαίσιο εξυπηρέτησης του χρέους θα ξεκινήσει η διαδικασία της περιβόητης εξυγίανσης. Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτείται άμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών Ελεγκτική Επιτροπή του Προγράμματος Εξυγίανσης, η οποία θα αποτελείται από ένα σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον γενικό διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου και εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ (νέα ΚΕΔΚΕ). Ταυτόχρονα, ορκωτοί λογιστές θα πιστοποιήσουν την οικονομική κατάσταση των δήμων και στη συνέχεια θα συνταχθούν κατά εντασσόμενο δήμο «ειδικά προγράμματα εξυγίανσης», τα οποία, αφού εγκριθούν από τον υπουργό Εσωτερικών, θα τεθούν αμέσως σε εφαρμογή.
Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα. Να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση και κίνημα και ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά και στις δημοτικές αρχές και παρατάξεις που στήριξαν και στηρίζουν το νόμο «Καλλικράτη» και αποθέωναν τη διοικητική μεταρρύθμιση που φέρνει κι άλλα δεινά στα λαϊκά νοικοκυριά.
Πηγή: Ριζοσπάστης 6/5/2011