ΚΕΔΚΕ: Συνένοχη στην Αφαίμαξη των Εργαζομένων

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνένοχη στη νέα αφαίμαξη των εργαζομένων
Με νωπές τις κυβερνητικές εξαγγελίες για δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων και με δεδομένο ότι οι περικοπές που θα γίνουν στην ήδη κουτσουρεμένη χρηματοδότηση θα έχουν ως αποτέλεσμα από την αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας μέχρι το κλείσιμο κοινωνικών υπηρεσιών, η ΚΕΔΚΕ εμφανίζεται τώρα να κάνει προσπάθειες εξυγίανσης των οικονομικών των δήμων! Η χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης ανέδειξε τις ευθύνες του οργάνου για τη σημερινή αδιέξοδη οικονομική κατάσταση, καθώς συναίνεσε πλήρως στην αντιλαϊκή πολιτική περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων, ώστε αυτοί να λειτουργήσουν με ίδια έσοδα, να εμπορευματοποιήσουν τις όποιες κοινωνικές υπηρεσίες, να ξεπουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, να βάλουν και αυτοί με τη σειρά τους χέρι στο ισχνό λαϊκό εισόδημα.
Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Χρ. Τέγου, στην οποία υπογράμμισε τις ευθύνες της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ: «Εσείς δε θέλατε να δοθούν αρμοδιότητες του κράτους στους δήμους; Δίνονται, με αυτούς τους όρους (χωρίς χρήματα δηλαδή). Εσείς δε θέλατε φορολογική αποκέντρωση; Για πρώτη φορά, το Νοέμβρη, υπολογίστηκαν στον προϋπολογισμό τα ίδια έσοδα των δήμων (έσοδα από τέλη και φόρους). Εσείς δεν πειθαρχήσατε στην κυβερνητική εντολή να μη γράψετε στους προϋπολογισμούς ούτε ένα ευρώ για έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;». Ο ίδιος τόνισε, απευθυνόμενος στο Σώμα, «είστε συνένοχοι» και συμπλήρωσε ότι αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική, τα πράγματα είναι αδιέξοδα.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΕΔΚΕ έμεινε σε κάποιες παρατηρήσεις επί των πρόσφατων εξαγγελιών των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.
Καμία ανησυχία για τις λαϊκές ανάγκες
Στις παρατηρήσεις της, λοιπόν, η ΚΕΔΚΕ:
1. Διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση ταυτίζει τα έσοδα των δήμων για λειτουργικές δαπάνες με τα ίδια έσοδα. Παρά ταύτα δε διαμαρτύρεται για την επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος που θα επιφέρει αυτή η εξέλιξη. Αλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων και η ΚΕΔΚΕ προώθησαν τη λογική της τοπικής φορολογίας, κόντρα στο παλιότερο αίτημα για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης που - όπως έχουν τονίσει οι κομμουνιστές σύμβουλοι - πρέπει να προέρχεται από τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου.
2. Θεωρεί ότι εμφανίζονται υπερτιμημένα τα έσοδα των δήμων από φόρους και τέλη, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ, αδιαφορώντας επίσης για την επιβάρυνση των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών. Θυμίζουμε ότι η ΚΕΔΚΕ είχε επικροτήσει την αύξηση των τελών κυκλοφορίας που επιβάρυναν την τσέπη των εργαζομένων, επειδή θα αυξάνονταν έτσι και τα δημοτικά έσοδα.
3. Αναρωτιέται αν αντίστοιχες μειώσεις στα έσοδά τους έχουν σημειωθεί σε άλλους κυβερνητικούς φορείς, αναγνωρίζοντας και ασπαζόμενη προφανώς τη λογική των περικοπών και σε άλλους τομείς, όπως Υγεία, Παιδεία.
4. Την ίδια ώρα, καμία ουσιαστική αντίδραση για τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) που φαίνεται ότι δε θα δοθεί, για το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» που επίσης δε θα πάρει φράγκο, αλλά και για το ΕΣΠΑ, το οποίο πολυδιαφημίστηκε ως εργαλείο ανάπτυξης και έργων για τους «καλλικρατικούς» δήμους.
Οπως είπε χτες ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, Απ. Κοιμήσης, το 60% των νέων δήμων θα μείνουν εκτός ΕΣΠΑ λόγω έλλειψης προσωπικού και αδυναμίας τήρησης των διαδικασιών που προβλέπονται. Ο ίδιος είπε ότι «δόθηκαν σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις στους δήμους»! Συμπλήρωσε ότι «η πίτα είναι δεδομένη» και κάλεσε σε εναλλακτικές διεξόδους, ανάμεσα σε άλλα, σε αξιοποίηση, δηλαδή ξεπούλημα, της ακίνητης περιουσίας, στην επιβολή τελών για τη συγκέντρωση πόρων με τοπική αναφορά, στην ενεργοποίηση του Κτηματολογίου ώστε να προωθηθούν σχέδια οικιστικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με προγράμματα εργασίας και άλλα τέτοια. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση προκαλεί διπλά δηλώνοντας ότι «ο "Καλλικράτης" αρχίζει να αποδίδει και να δείχνει το δρόμο της ελπίδας και της ανάκαμψης». Επιχαίρει δε για τους δήμους γιατί απέσπασαν, «ως ο πρώτος θεσμός του κράτους, τα εύσημα της Γιούροστατ για την εγκυρότητα και την αμεσότητα των στοιχείων».
  • Με αφορμή την παρουσία, χτες, συνδικαλιστών της ΔΕΗ στη συνεδρίαση, ο Χρ. Τέγος υπογράμμισε την ξεκάθαρη θέση του συνδυασμού να μη δοθεί ούτε μία μετοχή του Οργανισμού σε ιδιώτες.
Πηγή: Ριζοσπάστης 5/5/2011