Συνέντευξη του Νίκου Σερετάκη, υποψήφιου δημάρχου Καρπενησίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, στον «Ευρυτανικό Τύπο»


ΕΤ: Όπως είναι γνωστό, με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» το σκηνικό της διοικητικής διάρθρωσης στους δήμους, αλλάζει ριζικά. Η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να αξιοποιήσει κατάλληλα το ήδη υπάρχων ανθρώπινο δυναμικό αλλά και αυτό που θα μετακινηθεί από άλλες υπηρεσίες. α) Με ποιο τρόπο θα επιτύχετε την ορθολογική κατανομή του προσωπικού στις υπηρεσίες του δήμου, ούτως ώστε να προκύψει ένα παραγωγικό αποτέλεσμα. β) Πως θα αποτρέψετε τον μεγάλο κίνδυνο «αποψίλωσης» των περιφερειακών δήμων. Κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει αποκέντρωση κάποιων τομέων.
ΝΣ: Ο Καλλικράτης αποτελεί όρο και μοχλό του «μνημονίου». Η «αποκέντρωσή» σημαίνει ξεφόρτωμα της κρατικής ευθύνης, δραστικές περικοπές, κατακερματισμό, εμπορευματοποίηση κρίσιμων τομέων. Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, γενικότερα κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να αποτελούν κεντρική κρατική ευθύνη. Είναι άλλο θέμα να έχει λόγο ο δήμος, και άλλο να πρέπει αυτός να λειτουργεί με δική του ευθύνη και πόρους σχολειά και ιατρεία.
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προωθούν τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την σταδιακή αντικατάσταση των μονίμων με προσωρινά εργαζόμενους. Διεκδικούμε να μη γίνει καμία απόλυση. Να μπει τέρμα στο αίσχος των συμβασιούχων. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
Δικό μας κριτήριο δεν είναι η διαχείριση της μιζέριας, αλλά η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Για αυτό μπορούμε να αγωνιστούμε αποτελεσματικά για την κάλυψη των τρομακτικών κενών. Για να μην «αποψιλωθούν» από το δικαίωμα στις κοινωνικές υπηρεσίες οι κάτοικοι των απομακρυσμένων κοινοτήτων και των φτωχών περιοχών.
ΕΤ: Με τη νέα χρονιά, η οικονομική υπηρεσία του δήμου θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια «χαώδη» κατάσταση αφού δεν αποκλείεται να βρεθεί μπροστά σε «αμαρτίες» δήμων που συνενώθηκαν. α) Με ποιο τρόπο θα οργανώσετε την οικονομική υπηρεσία του δήμου β) Με ποιο τρόπο μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι θα «μπει τάξη» και θα γίνει ουσιαστικός έλεγχος στα οικονομικά του νέου δήμου.
ΝΣ. Είναι ψέματα ότι ο Καλλικράτης θα προάγει τη «διαφάνεια». Ένας από τους λόγους που έγινε είναι να διευκολύνει τις «κολεγιές» των ΟΤΑ με τους επιχειρηματικούς ομίλους με ότι αυτό συνεπάγεται.
Επιπλέον, η χρηματοδότηση των δήμων θα προέρχεται από την αντιλαϊκή φορολογία. Οι δήμοι και οι περιφέρειες μετατρέπονται σε φορομπήχτες και φοροκυνηγούς. Τέτοια «αποτελεσματικότητα» και «τάξη» θα επιβάλλουν οι διοικήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Μόνο η αντίθεση στον «Καλλικράτη» και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική του δικομματισμού δίνει εχέγγυα και δυνατότητα για έργο υπέρ του λαού. Τέτοια έχουν μόνο οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που στηρίζει το ΚΚΕ. 

ΕΤ: Που εντοπίζετε τις αδυναμίες στη λειτουργία των Καποδιστριακών δήμων. Ποια λάθη πιστεύετε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν.

ΝΣ. Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των τοπικών οργάνων του κράτους δυνάμωσε με τον «Καποδίστρια», ενισχύεται ακόμα περισσότερο με τον «Καλλικράτη». Παράδειγμα: Ο κύριος όγκος της ευθύνης για την Υγεία και τα νοσοκομεία περνά στις Περιφέρειες. Στους δήμους θα ανατεθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Το μεν περιφερειακό όργανο θα συμβάλει ώστε να λειτουργούν τα νοσοκομεία ως επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίζουν τους ασθενείς ως πελάτες, το δε δημοτικό θα διαχειρίζεται βασικές υπηρεσίες επιπέδου αθλιότητας. Και τα δύο υπηρετούν τις κεντρικές επιλογές: Διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα των υπηρεσιών Υγείας. Εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση.

Η ψήφος σε Δήμο και Περιφέρεια είναι ψήφος υπέρ ή κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Καταψήφιση τώρα των εκλεκτών των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αποφασιστική ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

ΕΤ: Η λύση ποιου από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Καρπενησίου, θα είναι προτεραιότητα για εσάς αν εκλεγείτε.
Σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι πρέπει να προωθηθεί η διαδημοτική συνεργασία με το δήμο Αγράφων.

ΝΣ. Το πιο σημαντικό πρόβλημα των λαϊκών οικογενειών και στο νέο δήμο Καρπενησίου είναι ότι μπροστά τους έχουν έναν από δυσκολότερους χειμώνες. Ότι για την κερδοφορία του κεφαλαίου περικόπτονται μισθοί και συντάξεις. Ότι η ανεργία τσακίζει κοκάλα. Ότι το ρεύμα αυξάνεται 44% και εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν. Ότι το πετρέλαιο θέρμανσης είναι στα ύψη και νέα φοροεπιδρομή πλησιάζει. Ότι δρομολογούνται επικίνδυνα ΝΑΤΟϊκά παιχνίδια με την Τουρκία στο Αιγαίο. Ότι 15 Νοέμβρη, μια μέρα μετά τις εκλογές, αναμένεται η Τρόικα και τα χαμπέρια από τις Βρυξέλλες.
Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι κτηνοτρόφοι, οι επαγγελματίες, οι γυναίκες, οι άνεργοι όλης της Ευρυτανίας πρέπει να επιλέξουν: «Ανεξάρτητους» εκλεγμένους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που θα λειτουργούν ως κρατικοί υπάλληλοι, που θα στηρίζουν και θα εφαρμόζουν αυτή την πολιτική ή εκλεγμένους της Λαϊκής Συσπείρωσης, που θα αξιοποιήσουν τις θέσεις σε Περιφέρειες, Δήμους ώστε να πολλαπλασιαστεί η φωνή του λαού που διεκδικεί, που αποσπά κατακτήσεις;