Καμιά εμπιστοσύνη στους υποψήφιους ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και στα αναχώματα

Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (επίσημοι και ανεπίσημοι) επιδιώκουν να προβάλλουν τα λεγόμενα αυτοδιοικητικά κριτήρια για τις εκλογές στις 7 Νοέμβρη, «ρίχνοντας την μπάλα» έξω από το «γήπεδο» της κεντρικής πολιτικής, επειδή είναι βαθιά αντιλαϊκή και επειδή αυτήν εξειδικεύουν στους δήμους και τις νομαρχίες που πλειοψηφούν.

Τι λέει η πείρα των εργαζομένων, των νέων, των λαϊκών οικογενειών; Οτι οι δήμαρχοι και νομάρχες εκλεγμένοι με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, της ΝΔ, των ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. πουθενά δε διαφοροποιήθηκαν - πόσο μάλλον να συγκρουστούν - με την πολιτική που ακολούθησε η οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Για παράδειγμα, σε ποια ζητήματα συγκρούστηκε ο νομάρχης Αθήνας, Γ. Σγουρός, με την κεντρική πολιτική, είτε βρισκόταν στην κυβέρνηση η ΝΔ, είτε το ΠΑΣΟΚ; Ισα - ίσα η λογική του ήταν «δουλεύουμε με ό,τι έχουμε, δε διαμαρτυρόμαστε». Οπως, για παράδειγμα, με το κόψιμο της μεταφοράς των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Πότε συγκρούστηκε ο δήμαρχος Αθηναίων με την κυβέρνηση της ΝΔ;

Το παράπονό του είναι ότι η αστυνομία και η πολιτεία δεν παρεμβαίνουν για να «καθαρίσουν» το κέντρο της Αθήνας από τους εξαθλιωμένους ανθρώπους, ναρκομανείς, μικροπωλητές, την πορνεία και την εκμετάλλευση μεταναστριών και μεταναστών. Πράγματι, αυτά τα φαινόμενα συνιστούν πρόβλημα, αλλά γι' αυτό δε φταίνε τα θύματα, αυτούς που θέλουν την Αστυνομία για να τους ξεπαστρέψει. Οι μικροπωλητές, μετανάστες και Ελληνες, είναι άνεργοι, που δεν μπορούν να βρουν δουλειά, δεν έχουν ούτε καν στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίες Υγείας. Προσπαθούν μ' αυτόν τον τρόπο να βγάλουν μερικά ψίχουλα για να θρέψουν στοιχειωδώς τις οικογένειές τους. Αλλά ποιος τους δίνει αυτά που πουλάνε; Ερχονται νόμιμα, από το εξωτερικό, από μεγάλες εταιρείες, που τα πουλάνε μ' αυτόν τον τρόπο. Γιατί δεν κυνηγάνε τις εταιρείες;

Για το τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών, γιατί δε φροντίζουν, μαζί με το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, να εξασφαλιστούν Κέντρα Πρόληψης, κέντρα απεξάρτησης για όλους, πλήρως εξοπλισμένα, με όλο το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό; Μήπως επειδή η κυβέρνηση το λύνει με προγράμματα υποκατάστατων που αναπαράγουν το πρόβλημα; Το ίδιο ισχύει και για την πορνεία. Αλλά δεν εναντιώθηκαν στο νόμο που την κάνει επάγγελμα.

Μαζί Σγουρός και Κακλαμάνης πρωτοστάτησαν στην υλοποίηση των επιχειρήσεων της αστυνομίας, που έγιναν σε κτίρια όπου ζουν μετανάστες και που πετάχτηκαν έξω από αυτά. Από κοινού και χώρια ζητούσαν από τις κυβερνήσεις τον περιορισμό των διαδηλώσεων στην Αθήνα.
Υλοποίησαν αντεργατικά μέτρα

Τι έκαναν οι νομάρχες και δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όταν απολύθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι με stage, όταν οι συμβασιούχοι πετάχτηκαν στο δρόμο και από δήμους και νομαρχίες; Τους απέλυσαν, στο όνομα της εφαρμογής του νόμου. Από την άλλη, συρρίκνωσαν και αυτές τις λειψές υπηρεσίες που είχαν, επειδή ο νόμος τούς απαγόρευε να κάνουν προσλήψεις. Βεβαίως, στη Νίκαια ο κομμουνιστής δήμαρχος, μαζί με το λαό της πόλης, οργανώνοντας αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, μονιμοποίησε τους συμβασιούχους.

Οι ίδιοι αυτοί πρωτοστάτησαν στην εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, που καταστρατηγούσαν τις συλλογικές συμβάσεις, δηλαδή μείωναν τους μισθούς, στο όνομα αντιμετώπισης της ανεργίας.

Τι έκαναν, όταν έγινε γνωστό ότι με τον «Καλλικράτη» 30.000 εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα χάσουν τη δουλειά τους, κλείνοντας δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς; Ζητωκραυγάζουν για την αποκέντρωση που θα φέρει ο «Καλλικράτης»!

Πώς απαντούν στο πέρασμα της Παιδείας, της Πρόνοιας, της Υγείας στην αρμοδιότητα της τοπικής διοίκησης που σπάει το ενιαίο της μόρφωσης, ενισχύει την ταξική διαφοροποίηση σε βάρος των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, εμπορευματοποιεί την Παιδεία, την Υγεία και την Πρόνοια, για να κερδοφορούν οι ιδιώτες; Στηρίζουν αυτήν την πολιτική και διαχειρίζονται τους ανθρώπους που η πολιτική τους έριξε στην εξαθλίωση, με συσσίτια και φιλανθρωπίες. Μόνο την τελευταία 5ετία έκλεισαν 15 παιδικοί σταθμοί στο δήμο Αθήνας.
Περιφερειάρχες - δήμαρχοι για το λαό

Το ερώτημα είναι, χρειάζονται οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνθρωποι και οι νέοι των λαϊκών στρωμάτων, να «καθίσει στο σβέρκο τους» άλλος ένας περιφερειάρχης, δήμαρχος του κεφαλαίου, είτε από ΠΑΣΟΚ είτε από ΝΔ, είτε του ΛΑ.Ο.Σ., είτε από τα αναχώματα των σικέ ανεξαρτήτων, όπως π.χ. οι Μητρόπουλος και Δημαράς, στην περιφέρεια Αττικής, που είναι ΠΑΣΟΚ και έτσι το ΠΑΣΟΚ κατεβάζει τρεις υποψήφιους μαζί με τον επίσημο, δηλαδή το Σγουρό; Το ΠΑΣΟΚ δίνει αυτή τη μάχη, ξέροντας ότι με τρία ψηφοδέλτια μπορεί από μια μεριά να φαίνεται ότι έχει προβλήματα, αλλά, απ' την άλλη μεριά, έχει ένα επίσημο ψηφοδέλτιο και ένα δίχτυ να μαζεύει τους δυσαρεστημένους, κυρίως από τη λαϊκή του βάση. Αυτή η ταχτική εφαρμόζεται με τα πολλαπλά ψηφοδέλτια σε συνδικάτα, σε συνέδρια ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων, όπου ενώνονται όλοι μαζί για να εμποδίσουν συνδικαλιστές που είναι του ΚΚΕ ή συνεργαζόμενοι ή φίλοι του ΚΚΕ ή σύμμαχοι του ΚΚΕ να μην εκλεγούν αντιπρόσωποι στα συνέδρια, ή στα προεδρεία των συνδικάτων.

Οι εκλεγμένοι σε περιφέρειες και δήμους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που στηρίζει το ΚΚΕ, επειδή ακριβώς είναι ριζικά ενάντια στην πολιτική κεφαλαίου, ΕΕ, αστικών κομμάτων, είναι οι μόνοι που μπορούν να συμβάλουν με όρους ανυπακοής στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής μέσω «Καλλικράτη» στις διεκδικήσεις λύσεων σε λαϊκά προβλήματα και απ' αυτό το μέτωπο, στηριγμένοι στο λαϊκό κίνημα. Πολιτική είναι η ψήφος και όχι «αυτοδιοικητική». Το είπε και ο Γ. Παπανδρέου. Ενίσχυση των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ θα σημάνει στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής.

Γι' αυτό, ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση». Σημαίνει αποδυνάμωση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, επομένως εμπόδια στην εφαρμογή των νέων χειρότερων μέτρων που έρχονται. Σημαίνει ότι το ΚΚΕ με πιο δυνατή φωνή θα μάχεται για το λαό, παντού. Σημαίνει οργάνωση της πάλης, άνοιγμα του δρόμου αλλαγής συσχετισμού σε όφελος του λαού, συγκέντρωση δυνάμεων για την αντεπίθεση ενάντια στην πολιτική της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.