Οι περιφερειάρχες και τα δημόσια νοσοκομεία

Οι περιφερειάρχες και τα δημόσια νοσοκομεία

Τι θα κάνουν οι περιφερειάρχες με τα δημόσια νοσοκομεία που μετατρέπονται σε επιχειρήσεις;

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στα προγράμματά τους υποστηρίζουν ότι τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να λειτουργούν «αυτόνομα» με δικά τους έσοδα και να μειωθεί έως να μηδενιστεί η κρατική χρηματοδότηση. Δηλαδή, να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία σαν επιχειρήσεις.

Και τα δύο κόμματα έχουν ψηφίσει σχετικούς νόμους που σταδιακά εφαρμόζουν μέτρα σ' αυτήν την κατεύθυνση. Π.χ. σήμερα ο ασθενής πληρώνει 3 ευρώ για ιατρική επίσκεψη στα τακτικά ιατρεία, αλλά και στα επείγοντα περιστατικά. Πληρώνει για διαγνωστικές εξετάσεις. Πληρώνει, τώρα, με τον αντιασφαλιστικό νόμο του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αν νοσηλεύεται σε ένα νοσοκομείο και χρειαστεί να κάνει κάποια εξέταση σε άλλο νοσοκομείο απ' αυτό που νοσηλεύεται, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένος ή όχι, γιατί τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αποζημιώνουν εκατοντάδες εξετάσεις. Και αυτό γιατί το νοσοκομείο που κάνει την εξέταση τον αντιμετωπίζει ως πελάτη που απ' αυτόν θα έχει έσοδα. Πληρώνει από 60-150 ευρώ στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων για ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις και τώρα με το νόμο του ΠΑΣΟΚ για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, θα πληρώνει αυτά ή και αυξημένα ποσά, οποιαδήποτε ώρα πηγαίνει στο νοσοκομείο.

Ο «Καλλικράτης» ανοίγει το δρόμο και η πρώην υπουργός Υγείας το είχε δηλώσει ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα ενταχθούν στις Περιφέρειες, θα φύγουν από την ευθύνη λειτουργίας του υπουργού Υγείας.

Ρωτάμε τους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τους λεγόμενους ανεξάρτητους: Αφού, όπως λένε, οι συνδυασμοί τους και οι ίδιοι νοιάζονται για τα λαϊκά προβλήματα, γιατί δεν αντιδρούν σε αυτό το άγριο χαράτσωμα των ασθενών;

Η στάση τους δείχνει τη συνενοχή τους. Δηλώνει τη συμφωνία τους μ' αυτήν τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν.

Η κάλυψη των αναγκών Υγείας ενός πληθυσμού απαιτεί την ενιαία λειτουργία των τριών επιπέδων της Υγείας (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια). Την ανάπτυξη, δηλαδή, των υπηρεσιών και υποδομών ως ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια της φροντίδας Υγείας (πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση) που γίνεται και στα τρία επίπεδα και η ενιαία ποιότητα και όχι η κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τις επιχειρησιακές - οικονομικές δυνατότητες των δήμων και περιφερειών και το εισόδημα των ασθενών.

Τι μπορούν να κάνουν γι' αυτό οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που στηρίζει το ΚΚΕ;

Θα αποφασίσουν, κόντρα στις κυβερνητικές αποφάσεις, να παρέχουν τα δημόσια νοσοκομεία δωρεάν για όλους υπηρεσίες Υγείας. Και σε συνεργασία με τους δήμους, επίσης, θα φροντίσουν να οργανώσουν Κέντρα Υγείας πλήρως εξοπλισμένα και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και σε προσωπικό, για να παρέχουν επίσης υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δωρεάν σε όλους. Θα μεταφέρουν πόρους και από το ΕΣΠΑ στον τομέα Υγείας. Και θα απευθυνθούν στο λαό να στηρίξει αυτή τους τη δράση, αφού θα είναι ανυπακοή, απειθαρχία σε κυβέρνηση - ΕΕ.

Η αντίθεση στον «Καλλικράτη» και γενικά στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μαζί με την πρόταση του ΚΚΕ για άλλο δρόμο ανάπτυξης, αυτά είναι η εγγύηση ότι ο κομμουνιστής εκλεγμένος μέσα σε αυτόν το συσχετισμό και στην πάλη για να τον αλλάξει, μόνο αυτός είναι σε θέση να παλέψει για όλα τα προβλήματα του λαού, για τον παιδικό σταθμό, για τις υποδομές κ.λπ.

Ποιος μπορεί να διεκδικήσει; Οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων που τα έχουν ψηφίσει όλα, έχουν βάλει πλάτη για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα;

Κανείς από αυτούς, άλλωστε, δεν τα θεωρεί αυτά λαϊκό δικαίωμα.

Ο λαός τέτοιους δημάρχους και περιφερειάρχες χρειάζεται, που να απειθαρχούν στον «Καλλικράτη», συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική.

Ο μόνος δρόμος σήμερα για να υπάρχουν ορισμένες κατακτήσεις, βελτιώσεις, μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων είναι η πολιτική γραμμή της ανυπακοής - απειθαρχίας. Μόνο έτσι μπορεί κανείς να παλέψει για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και για Υγεία - Πρόνοια.

Ψηφίστε τους συνδιασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλή τον Γιώργο Μαρίνο στην Περιφέρεια και το Νίκο Σερετάκη στο Δήμο Καρπενησίου.