Για τα Προβλήματα των Κτηνοτρόφων

Σειρά επαφών με κτηνοτρόφους του δήμου μας πραγματοποίησαν ο υποψήφιος δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σερετάκης και κλιμάκια της Λαϊκής Συσπείρωσης Καρπενησίου. Στις συναντήσεις διαπιστώθηκε η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικροί και μεσαίοι κτηνοτρόφοι, που συνεχώς εκτοπίζονται κάτω από την πίεση της ΚΑΠ και της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων.

Οι κτηνοτρόφοι έχουν αφεθεί έρμαια της εκμετάλλευσης και των εκβιασμών. Πίσω από τα προβλήματα των εξευτελιστικών τιμών, των ανύπαρκτων υποδομών, των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης και δουλειάς, της πλημμύρας των «ελληνοποιήσεων» βρίσκονται οι μεγαλέμποροι, τα καρτέλ, τα μονοπώλια γάλακτος και τροφίμων. Οι ίδιοι που αγοράζουν σε εξευτελιστική τιμή από τον κτηνοτρόφο, στη συνέχεια πουλάνε πανάκριβα στον εργαζόμενο καταναλωτή.

Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ έχουν εκτινάξει το κόστος των εφοδίων, ενώ οι κτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν αδρά για τη νομιμοποίηση των υποτυπωδών εγκαταστάσεων (ποιμνιοστάσια κτλ) που αναγκάστηκαν να φτιάξουν οι ίδιοι. Στο ήδη δυσβάστακτο κόστος έρχεται τώρα να προστεθεί και η λεγόμενη «ηλεκτρονική σήμανση» των αιγοπροβάτων – στην ουσία χαράτσι υπέρ των επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή η εγκατάλειψή τους και εκ μέρους των Δημοτικών και Νομαρχιακών αρχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι πλήρης. Καμία φροντίδα για την οριοθέτηση και ορθολογική διαχείριση των βοσκοτόπων. Καμία πρόβλεψη για στοιχειώδη μέτρα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου λχ αποφυγή της κοινής βόσκησης εμβολιασμένων με ανεμβολίαστα κοπάδια για αποφυγή διάδοσης της βρουκέλλωσης. Καμία ανησυχία για τις συνθήκες δουλειάς των κτηνοτρόφων, για την δημιουργία στοιχειωδών υποδομών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ακριβοπληρωμένα νέα σφαγεία: με αμφίβολη στατικότητα, δυναμικό περιορισμένο στα επίπεδα των παλιών σφαγείων, δίχως δικό τους βιολογικό καθαρισμό και βέβαια παραμένουν δίχως προσωπικό και κλειστά με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος παραγωγής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αγωνίζεται και διεκδικεί μαζί με την ΠΑΣΥ για:
- Χωροταξική διευθέτηση κτηνοτροφικών ζωνών. Ορθολογική διαχείριση και κατανομή των βοσκότοπων. Φροντίδα για τη βελτίωσή τους με δημιουργία βασικών υποδομών (στέγαστρα, ποτίστρες, καταλύματα), αερολιπάνσεις κτλ με ευθύνη του κράτους και των δήμων. Δωρεάν νομιμοποίηση των σταυλικών εγκατάστασεων και επιδότηση 100% του κόστους μετεγκατάστασης..
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα ζωοκομικά προϊόντα
- Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ στα εφόδια. Όχι στην επιβάρυνση των κτηνοτρόφων για την ηλεκτρονική σήμανση.
-Μέτρα προστασίας της ντόπιας παραγωγής από τις εισαγωγές και τις «ελληνοποιήσεις». Επιδότηση των ζωοτροφών.
- Πλήρη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και των διευθύνσεων γεωργίας. Διευθύνσεις Γεωργίας και Κτηνιατρικής στο πλευρό των κτηνοτρόφων και όχι γραφειοκρατικοί και φορομπηχτικοί μηχανισμοί.
- Να σταματήσει το ξεπούλημα των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ. Δημιουργία σύγχρονων κρατικοσυνεταιριστικών εργοστασίων γάλατος και τυροκομικών προϊόντων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Η οριστική λύση που συμφέρει συνολικά το λαό για την διατροφή του συνδέεται με ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας. Για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της βιομηχανίας αγροτικών εφοδίων και προϊόντων άμεσης κατανάλωσης. Για τη δημιουργία και στήριξη παραγωγικών συναιτερισμών, τη δημιουργία κεντρικού κρατικού φορέα συγκέντρωσης και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.

Μόνο έτσι θα απολαμβάνουν οι αγρότες, οι εργατοϋπάλληλοι, οι μικροεπαγγελματίες τον πλούτο που με κόπο και ιδρώτα παράγουν και σήμερα τους τον κλέβουν.

Καρπενήσι, Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010