30ο ΔΣ: Ο Δημοτικός Προϋπολογισμός Υλοποιεί την Αντιλαϊκή Πολιτική της Συγκυβέρνησης

Η 30η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τον προϋπολογισμό του δήμου και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης του δήμου επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι και σε τοπικό επίπεδο εκφράζεται η στρατηγική σύγκλιση των κομμάτων του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης.
Τόσο η παράταξη του ΠΑΣΟΚ όσο και οι λεγόμενοι “ανεξάρτητοι” βρήκαν θετικά στοιχεία στον προϋπολογισμό της διοίκησης ΔΗΣΥ-ΝΔ.
Σημειώνουμε ότι η παράταξη του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά ψήφισε τον προϋπολογισμό της διοίκησης ΔΗΣΥ-ΝΔ καθώς και την πρόταση για τοπικούς φόρους που διατύπωσαν οι “ανεξάρτητοι”.
Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν η εξής:
Για την τουριστική κίνηση των γιορτών
Έγινε λόγος για προσδοκίες που δεν δικαιώθηκαν αναφορικά με την τουριστική κίνηση των εορτών. Και ρωτάμε εμείς, που δεν είχαμε αυταπάτες ή προσδοκίες, τι φταίει άραγε; Φταίει που δεν ολοκληρώθηκε το σήμα του δήμου, η έλλειψη καμπάνιας τουριστικής προβολής, φταίει το ΠΑΜΕ που απεργεί στα λιμάνια και δεν επιτρέπει στα στίφη των τουριστών να φτάσουν στο Καρπενήσι όπως μας έλεγε το ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι; Ή φταίει η ανήλεη αντιλαϊκή επίθεση που έχει γονατίσει τα λαϊκά στρώματα, το κόψιμο συντάξεων δώρων και μισθών, η ανεργία που θερίζει;
Για όσους έχουν χάσει επαφή με την κατάσταση θα θέλαμε να θυμίσουμε :
Το χριστουγεννιάτικο μποναμά της συγκυβέρνησης- την οποία συνεχίζουν να στηρίξουν πολλοί μέσα από το ΔΣ- που έλαβαν οι δημόσιοι υπάλληλοι με το νέο μισθολόγιο.
Τις δηλώσεις του θαυμαστή του Μεταξά και του Μανιαδάκη και στυλοβάτη της συγκυβέρνησης κ. Καρατζαφέρη ότι θα παρθούν μέτρα που δεν έχουμε δει από το 1821. Με άλλα λόγια, προκειμένου να διασωθεί ο καπιταλισμός οι εργαζόμενοι να γυρίσουν στην τουρκοκρατία και στο μεσαίωνα.
Την φοροκαταιγίδα του 2012 με τις ακόμη πιο προκλητικές παροχές στο κεφάλαιο από τη μια και το φοροκυνηγητό ακόμα και των ανέργων από την άλλη.
Τις αξιώσεις του ΣΕΒ για ουσιαστική κατάργηση του κατώτατου μισθού
Αν ακόμα αναρωτιέστε για την μειωμένη τουριστική κίνηση σας θυμίζουμε ότι σήμερα στην Ελλάδα παιδιά υποσιτίζονται και λιποθυμάνε στα σχολεία, ότι στην “ισχυρή Ελλάδα” του ευρώ 2 άστεγοι πέθαναν χτες στο Βόλο.
Την ίδια στιγμή έχει δρομολογηθεί η πορεία της χώρας μας προς την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, ενώ ομολογείται ανοικτά από το ΔΝΤ και παράγοντες των κεφαλαιοκρατών ότι όσο και να ματώσει ο λαός η κατάσταση σε λίγα χρόνια θα είναι ακόμη χειρότερη.
Η ανάκαμψη των κερδών όχι μόνο δε θα φέρει βελτίωση της θέσης των εργαζομένων αλλά ακόμη περισσότερη δυστυχία. Η όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος θα πραγματοποιηθεί πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων.
Το πραγματικό δίλημμα λοιπόν είναι: Με το λαό ή με τα μονοπώλια. Ή τα μονοπώλια, η μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία θα κυριαρχούν στην οικονομία και θα είναι εξουσία, ή η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα θα την ανατρέψουν, θα κοινωνικοποιήσουν την μέσα παραγωγής που έχουν συγκεντρωθεί ως ιδιοκτησία των επιχειρηματικών ομίλων, θα τα μετατρέψουν σε κοινωνική ιδιοκτησία και θα τα θέσουν με κεντρικό σχεδιασμό στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Κρατικός και Δημοτικός Προϋπολογισμός: Όψεις του ίδιου νομίσματος
Μίλησε ο κ. Σταμάτης για τις περικοπές των κονδυλίων. Είναι όμως φυσικό φαινόμενο οι περικοπές; Ήρθαν από μόνες τους; Έβρεξε και κόπηκαν τα κονδύλια; Έκλεισε η ράχη και δεν έφτασαν τα χρήματα; ή κάποιοι πήραν συνειδητά αποφάσεις και πρέπει να κατανομαστούν; Για την περίπτωση που δεν τον ενημέρωσε ο κ Δήμαρχος , του λέμε ότι το κόμμα του με πρώτη και καλύτερη την κ. Μπακογιάννη, ψήφισε με χέρια και με πόδια τον κρατικό προϋπολογισμό των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ ο οποίος επιφέρει τις περικοπές για τις οποίες οικτίρεται η εισηγητική έκθεση.
Μιλάμε για ένα κρατικό προϋπολογισμό-λαιμητόμο για το λαό που:
- προβλέπει νέα μείωση της χρηματοδότησης κατά 34%!!
- δεν αποδίδει κάν στους δήμους τους νομοθετικά θεσμοθετημένους πόρους που συγκεντρώνονται από την φοροεπιδρομή. Εκατοντάδες εκατομμύρια περικόπτονται αυθαίρετα από τα προς απόδοση από το φόρο εισοδήματος, το ΦΠΑ, το φόρο ακίνητης περιουσίας. Συνολικά από τα 3,230 δις που θα έπρεπε ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα να πάρουν οι δήμοι εμφανίζεται στον προϋπολογισμό το ποσό 2,400 δις.
- Βασικό στοιχείο που αποδείχνει την ταξικότητα του προϋπολογισμού είναι η σχέση κρατικής χρηματοδότησης προς ιδία έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ενώ το σύνολο εσόδων για περιφέρειες και δήμους ανέρχεται στα 3,822 δις τα έξοδα που προϋπολογίζονται φτάνουν στα 6,486 δις. Δηλαδή 2,664 δις φορτώνουν με το καλημέρα οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης του Μαύρου μετώπου και το κόμμα της κ, Μπακογιάννη στα λαϊκά στρώματα μέσω των αιρετών τους
- Η ΣΑΤΑ όχι μόνο είναι πετσοκομμένη αλλά και παραμένει άγνωστο το τελικό ύψος της!.
Δεν πρόκειται για λάθη, πρόκειται για συνειδητή ταξική επιλογή, για πολιτική επιλογή και κατεύθυνση των δυνάμεων του κεφαλαίου οι δήμοι και οι περιφέρειες να αυξήσουν τους ιδίους πόρους, να χαρατσώσουν ξανά και ξανά μέσω των αιρετών τους τους φτωχομεσαίους.
Θυμίζουμε για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΝ που στο ΔΣ της πρώην ΚΕΔΚΕ συμφώνησαν στη διαγραφή 12 δις παρακρατημένων πόρων, σημαντικό μέρος των οποίων ήταν για αρμοδιότητες που πέρναγαν στους Δήμους και για τις οποίες σήμερα οι ίδιες δυνάμεις καλούν τους δημότες να πληρώσουν ξανά.
Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και ο προϋπολογισμός του Δήμου που έχουμε μπροστά μας:
Υλοποιεί το παραπέρα κόψιμο των ΚΑΠ, ενσωματώνοντας την περικοπή 15% σε σχέση με πέρσι, ενόσω ανάγκες και αρμοδιότητες πολλαπλασιάζονται
Υλοποιεί το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο που ψήφισαν οι δυνάμεις της πλουτοκρατίας
Υλοποιεί τις ανατροπές στην εργασία
Βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού που μας παρουσιάζει σήμερα η διοίκηση ΝΔ-ΔΗΣΥ είναι:
- Η σιδερένια πειθαρχία στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και στη στρατηγική του κεφαλαίου.
- Πρόκειται για έναν πλασματικό προϋπολογισμό όπως ομολογεί και το 65% της υλοποίησης του προηγούμενου. Αποδείχνεται ότι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί του “Καλλικράτ用αποτελούν απλή πρόφαση για την ευθυγράμμιση με την αντιλαϊκή πολιτική.
- Στηρίζεται στη λειτουργία του δήμου ως φορομπήχτη και πωλητή υπηρεσιών. Οι πόροι από κρατικές χρηματοδοτήσεις δε φτάνουν ούτε το 40% των εσόδων. Αν δε υπολογίσουμε μόνο τα τακτικά έσοδα τότε δεν φτάνουν ούτε το 1/3.Είναι χαρακτηριστική η μεγάλη αύξηση ανταποδοτικών τελών και δικαιωμάτων στα έσοδα.
- Είναι φανερή η επιβάρυνση μέσω της μεταφοράς αρμοδιοτήτων και η εμπορευματοποίηση βασικών υπηρεσιών: βλέπε μαθητική εστία, μεταφορά μαθητών, σχολικές επιτροπές, κονδύλια για παιδικούς σταθμούς, μη απόδοση πόρων, μισθοδοσία υπαλλήλων που πέρασαν στους δήμους,
- Για άλλη μια φορά είναι μηδενικές οι δαπάνες για κρίσιμους τομείς όπως η πολιτική προστασία (πλην κακοκαιρίας), για την στήριξη και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, την προστασία του φυτικού κεφαλαίου και του περιβάλλοντος.
- Υλοποιεί τελικά τον σχεδιασμό του κεφαλαίου για την Ευρυτανία: με τη συγκεντροποίηση του εμπορίου και του τουρισμού (οι συνέπειες της οποίας αρχίζουν πλέον να γίνονται αισθητές σε αυτούς τους κλάδους), τον ρόλο της στον σχεδιασμό της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας και τις ΑΠΕ.
Το ΚΚΕ έχει εκθέσει αναλυτικά τις θέσεις του για πλήρη χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος, με φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου και με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Απαιτούμε την επιστροφή όλων των παρακρατηθέντων – που εκτός των άλλων αποτελούν και καραμπινάτο παράδειγμα διαφθοράς.
Είναι σωστό το κριτήριο που θέτει η εισήγηση για το σχέδιο δράσης λέει ότι “Ο ρόλος του Δήμου Καρπενησίου, πλέον των οριοθετημένων από το θεσμικό πλαίσιο αρμοδιότητές, είναι να μεριμνά για τη συνολική ευημερία της περιοχής του.“ Με αυτό το κριτήριο καταψηφίζουμε συνολικά τον προϋπολογισμό και το σχέδιο δράσης.
Το ερώτημα είναι: Ποια κοινωνία και εξουσία μπορεί σήμερα να δώσει διέξοδο στα προβλήματα. Να παρέχει δουλειά για όλους, υγεία παιδεία δωρεάν και υψηλής ποιότητας. Να εξασφαλίσει ζωή χωρίς άγχος, όπως αρμόζει σε μια χώρα που βρίσκεται στις πρώτες 30 πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο. Η απάντηση είναι μία: Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Λαϊκή εξουσία και λαϊκή σχεδιασμένη οικονομία.
Σήμερα ο κάθε άνθρωπος του μόχθου έχει μεγάλη ευθύνη στο να συμβάλλει στην αποδυνάμωση των κομμάτων και της εξουσίας του κεφαλαίου σε όλα τα επίπεδα από το συνδικαλιστικό κίνημα, τη βουλή και το δήμο μέχρι και τον τελευταίο σύλλογο . Να δυναμώσει τον οργανωμένο αγώνα. Να δυσκολέψει την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Να πάρει απόφαση συστράτευσης με το ΚΚΕ.