ΚΕΔΚΕ: Σιγοντάρει την κατάργηση του «Βοήθεια στο Σπίτι»

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Σιγοντάρει την κατάργηση του «Βοήθεια στο Σπίτι»
Με τις ευλογίες της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) αναμένεται να προχωρήσει η κυβερνητική απόφαση για δραστική μείωση αρχικά των ηλικιωμένων που εξυπηρετούνται από το «Βοήθεια στο Σπίτι» και κατάργηση στη συνέχεια του προγράμματος. Στη συνεδρίαση της 24 Φλεβάρη 2011 το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) επανέλαβε τη συναίνεσή του στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με το οποίο παρατείνεται για ένα χρόνο η λειτουργία του «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ με την έναρξη του 2012 το πρόγραμμα θα αναλάβουν «κοινωνικές επιχειρήσεις», Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή ιδιώτες.
Ετσι, για το 2011 οι ηλικιωμένοι που εξυπηρετούνται μειώνονται δραστικά από 90.000 που είναι σήμερα σε περίπου 30.000 με 33.000. Αυτοί, δε, που μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του προγράμματος πρέπει να έχουν οπωσδήποτε κάποιο συγγενικό πρόσωπο που να είναι άνεργο ή να απειλείται από ανεργία. Στα άτομα αυτά θα δίνεται από τον ΟΑΕΔ ένα κουπόνι, ώστε να παρέχει υπηρεσίες στο συγγενή του. Στόχος, ο περιορισμός σε μεγάλο βαθμό εκείνων που θα εργάζονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά και εκείνων που θα «απολαμβάνουν» τις κατ' οίκον υπηρεσίες. Γίνεται δε σαφές πως όσοι δεν έχουν συγγενείς ή δεν έχουν άνεργο στην οικογένεια, μένουν εκτός προγράμματος.
Το... διεκδικητικό υπόμνημα με τις προτάσεις της προς το υπουργείο Εργασίας, που ενέκρινε χτες το ΔΣ της η ΚΕΔΚΕ, ζητά ο αριθμός των ωφελούμενων να ανέβει στις 50.000. Κι αυτό όταν οι πραγματικές ανάγκες δείχνουν - όπως τόνισε ο Χρ. Τέγος, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» - ότι ο πληθυσμός των άνω των 65 ετών στη χώρα ανέρχεται σε 2.500.000. Οτι το 27% αυτών ζει κάτω από το όριο της φτώχεια και ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν εντελώς μόνοι. Ο ίδιος επανέλαβε τη ριζική αντίθεση του συνδυασμού στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και στον αποσπασματικό χαρακτήρα τέτοιων προγραμμάτων. Οι υπηρεσίες που παρέχονται έχουν περιορισμένο χαρακτήρα, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μίσθωσης έργου, χωρίς πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
Αναφερόμενος στην τύχη του «Βοήθεια στο Σπίτι» και των εργαζομένων σε αυτό, ο Χρ. Τέγος υπογράμμισε: «Με τη λήξη της χρηματοδότησης, οι εργαζόμενοι του προγράμματος θα απολυθούν και οι εξυπηρετούμενοι ασθενείς θα μείνουν πάλι στον αέρα. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι» να μετατραπεί σε «κοινωνική επιχείρηση». Κάποιοι δήμοι μπορεί να αποφασίσουν να εξασφαλίσουν να παρέχουν υπηρεσίες σε ανταποδοτική βάση, δίνοντας την υπηρεσία ως εργολαβία σε ΜΚΟ, «κοινωνική επιχείρηση ή ιδιώτη, κ.λπ.».

--