Για Την Ιδιωτικοποίηση Της Διαχείρισης Των Απορριμμάτων


Το ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό ότι η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΕΣΔΚΝΑ και Περιφέρειας Αττικής που προωθεί η κυβέρνηση, με την ενεργή στήριξη και των αιρετών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη Διοίκηση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, γεγονός που θα έχει πολύπλευρες επιπτώσεις τόσο στο εισόδημα όσο και στη ζωή του λαού γενικότερα.
Πρόκειται για σύμβαση που στόχο έχει να δοθεί ζωτικός χώρος στα συσσωρευμένα κεφαλαία των επιχειρηματικών ομίλων για χρυσοφόρες επενδύσεις στο σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων.
Επιλέγονται μονάδες οι οποίες αφενός χρησιμοποιούν τεχνολογίες υψηλού κόστους, αφετέρου έχουν βασική προτεραιότητα την επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία, καύση των απορριμμάτων. Την ίδια στιγμή το 90% των δημοτικών απορριμμάτων θα παραμείνει στο ασφυκτικά βεβαρημένο Θριάσιο Πεδίο.
Ταυτόχρονα προετοιμάζεται η παράδοση στο κεφάλαιο της λειτουργίας των τεσσάρων μονάδων που προγραμματίζονται. Τέσσερα δις ευρώ ακόμα σε 25ετή βάση, θα φορτωθούν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, τριπλασιάζοντας τα ήδη δυσβάσταχτα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας.
Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και των αιρετών ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που συναποφάσιζαν προς αυτή την αντιλαϊκή κατεύθυνση στα αρμόδια όργανα της Τοπικής Διοίκησης (ΕΣΔΚΝΑ, ΤΕΔΚΝΑ, ΚΕΔΚΕ).
Ο λαός δεν πρέπει να αποδεχτεί αυτή τη πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, αλλά να παλέψει για την ανατροπή της. Το πρόβλημα των απορριμμάτων μπορεί ολοκληρωμένα να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων που θα εκπονείται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα με βάθρο το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες:
Την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, την επιλογή κατάλληλου μίγματος σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας, την κατάλληλη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών, όλα αυτά με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.
Η ανέγερση των απαραίτητων εγκαταστάσεων να γίνεται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα κατασκευών που θα υλοποιεί τα αναγκαία δημόσια έργα υποδομής. Αντίστοιχή εξειδίκευση να γίνει σε περιφερειακό επίπεδο, προβάλλοντας ιδιαίτερα για την Αττική την ανάγκη για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής-Άνω Λιοσίων και την αναζήτηση νέων υποψήφιων χώρων και σε εκτός Αττικής περιοχές.
27/12/2010
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ