Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές των Αγράφων.



Την άναρχή διασπορά αιολικών πάρκων με μόνο κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλίων του κλάδου καταγγέλλει με ακόμη μία παρέμβασή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρ. Επιτροπή για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές των Αγράφων ζητώντας την άμεση ανάκληση των σχετικών αδειών. Στην ερώτησή του αναφέρει συγκεκριμένα τα παρακάτω:
«Κάτοικοι, φορείς κι οργανώσεις τους λαϊκού κινήματος της Θεσσαλίας και της Ευρυτανίας διαμαρτύρονται για την αδειοδότηση της εγκατάστασης 2 αιολικών πάρκων στις βουνοκορφές των Αγράφων, με 40 συνολικά ανεμογεννήτριες, παραβιάζοντας μεταξύ άλλων και την περιβαλλοντική νομοθεσία. Τα σχέδια για συνολική εγκατάσταση 650 ανεμογεννητριών προμηνύουν τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμία της περιοχής θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.
ΕΕ, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τοπικές και περιφερειακές αρχές της ΝΔ στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς της ενέργειας προωθούν την παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου των ΑΠΕ. Στο όνομα του κέρδους θυσιάζουν με την άναρχη διασπορά αιολικών πάρκων και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών κοντά σε οικισμούς την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρυτανία χαρακτηρίζεται ως «Περιφερειακό Πάρκο Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος», πώς τοποθετείται στα αιτήματα των φορέων της περιοχής:
- για άμεση ανάκληση των αδειών για τα 2 αιολικά πάρκα στον ιστορικό τόπο της Νιάλας και το Βοϊδολίβαδο και των υπόλοιπων αδειών για ΑΠΕ στην περιοχή;
- για κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ;».
07/03/2019                                    Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ